krpan in druščina postani član

Naslov teme: darila in reprezentanca

8803  19.11.2007 - 11:36h / Ostalo / Avtor: ŽIVA / 90 / 3

Organizacija je praznovala jubilej svojega delovanja. Ob tej priložnosti je svojim poslovnim partnerjem podarila bogata darila, ki so presegala mejni znesek pri katerem ni potrebno plačati dohodnine. Pri obdarovanju ni bilo narejenega seznama teh obdarjencev, češ, da so itak sami tujci. Davčnih številk teh obdarjencev nimamo.Pri nabavi teh daril si nismo priznali vstopnega DDV, račun smo knjižili na reprezentanco. Ali smo ravnali pravilno ali kaj nam je storiti post festum?

Ob slovesnosti je bil tudi banket, pogostitev s hrano in pijačo. Ali je to davčno priznan strošek v celoti, ali pa ga moramo obravnavati kot reprezentanco (brez vstopnega DDV, 50 % davčno priznanih stroškov)?

babi - 19.11.2007 - 12:06

pogostitev je reprezentanca, nimate pravice vstopnega DDV, na koncu 50% priznan strošek.
Pri darilih pa je zgodba drugačna. Če gre za osebno darilo. NPR: ura, ne morete reči da gre za darilo podjetju in je obdavčeno z dohodnino, v kolikor gre za večje vrednosti. V kolikor gre izplačilo tujcu, ne potrebujete DŠ če ne gre za več zaporednih izplačil. Moje mnenje, če gre za darilo: slika, ni osebno darilo... je darilo posl.partnerju podjetju, ne upoštevate vstopnega DDV.
Vsekakor če gre darilo fizični osebi, nujen obračun dohodnine!!! Drugače bo davčna ob kontroli naredila rompompom. Srečno

mravljica - 19.11.2007 - 18:08

obvezno obračunati dohodnino in jo plačati, sicer bo ................... brrrrrrrrr

Poldka - 21.11.2007 - 01:17

Mene pa samo zanima koliko slovenskih podjetij obračuna dohodnino od darila posl.partnerju in kako mu obrazloži: tukaj imaš darilo sedaj pa mi daj davčno da ti obračunam dohodnino???!!
Da ne bo pomote, mi ne dajemo tako velikih daril pa je,.....