krpan in druščina postani član

Naslov teme: smoobdavčitev da ali ne

8694  14.11.2007 - 14:34h / DDV / Avtor: megi / 65 / 4

Kupili smo družbo v 3. državi (tj. izven EU). Pri tem nam je odvetnik v tej državi opravljal določene formalnosti in svetoval pri nabavi. Izstavil nam je račun za opravljeno delo (na računu taksativno naštel kaj je obračunal) Od zneska ni obračunal njihovega davka.
Ali moramo opraviti samoobdavčitev tj. obračunati slovenski DDV - po kraju sedeža naročnika?
Storitve so bile opravljene v 3. državi in sicer v povezavi z nakupom družbe (lahko bi tudi ustanavljali družbo in pri tem potrebovali svetovanje/odvetniške storitev v kraju / državi ustanovitve družbe.
Prosim za vaša mnenja, razmišlanja glede kraja dejanskega uživanja  oziroma uporabe? Ali ni v tem primeru dejanska uporaba /užitek v tej 3. državi???
Za odgovore se zahvaljujem

Pepelka - 15.11.2007 - 06:10

Samo razmišljam: če odvetniški stroški za ustanovitev družbe, ki bo vplivala na vaš profit, potem je "morda" kraj uživanja res Slovenija!

Stari poštar - 15.11.2007 - 09:36

Kraj dejanskega uživanja oziroma uporabe v tem primeru ni pomemben. Upoštevati je potrebno naslednje:

ZDDV-1, 1. Obveznost plačila

76. člen (osebe, ki morajo plačati DDV)

(1) DDV mora plačati:
    1. ....;    
    2. ....;
    3. vsak davčni zavezanec, kateremu je opravljena storitev iz 29. člena tega zakona
Vam je bila taka storitev opravljena (storitev odvetnika) in v SLO morate plačati DDV. Torej samoobdavčitev.

megi - 15.11.2007 - 11:31

Res je v ZDDV-1 navedeno, da za storitve iz 29. člena je plačnik davka prejemnik storitev, vendar iz zakona lahko izhaja, da gre le za storitve , ki so opravljene v SLO  s strani osebe, ki ni identificirana za DDV v SLO. Ni jasna določba o dejanskem kraju opravljanja storitev.

Samoobdavčitev sama po sebi nima efekta tj. obveznost do države in hkrati terjatev, vendar v kolikor je samoobdavčitev nepravilna lahko DURS spodbija odbitek vstopnega davka.
Dilema je glede dejanskega kraja uživanja/uporabe teh storitev, še vedno prisotna.

Ali ima še kod kakšno idejo , razmišljanje ????

Prosim  za ... 

p.š. - 15.11.2007 - 13:31

Načeloma se močno strinjam z odgovorom Starega poštarja - ker vam je bila opravljena storitev iz 29.čl.ZDDV-1, opravite samoobdavčitev - in pika !  Da bi DURS  spodbijal vstopni DDV v vašem primeru, se mi zdi popolnoma nemogoče in neupravičeno , glede na zakonsko podlago, dna kateri bi opravili samoobdavčitev.

Za dilemo glede kraja uživanja pa bi rekla takole: če imate 110% razlago in utemeljitev glede kraja uživanja storitev (iz vašega pisanja  menim, da bi želeli opredeliti  za kraj uživanja storitev izven SLO ) , pač sami odločite, kako boste takšno opredelitev zagovarjali in argumentirali v primeru davčnega nadzora.   Pa še nekaj: če samoobdavčitve ne boste izvajali, bi bilo fer opomniti vašega odvetnika, da popravi svoj račun in obračuna davek na svojo storitev - kajti on glede na neobračunan davek na svojem izdanem računu očitno meni, da je kraj opravljanja storitev v SLO .

lp