krpan in druščina postani član

Naslov teme: DOPUST ZA 4.URE ?

8678  14.11.2007 - 11:13h / Ostalo / Avtor: tom / 1260 / 8

Delavec je na bolniški že 3.mesece.Sedaj je od komisije dobil,da mora delati po 4.ure,ostale 4.ure pa mu plača ZZZS.
Zanima me kako je z dopustom.Ali gre tu po sistemu dan za dan,ali je samo 4.ure in je on praktično za en dan dopusta odsoten dva dni ( 4.+4.)? Tako trdi delavec,češ da so mu svetovali na sindikatu.....
Kje je to konkretno objavljeno?

Hvala
lp

Marina - 14.11.2007 - 11:46

Dopust se šteje po dnevih - piše v ZDR, ne vem pa točno kateri člen, ampak 100-procentno v dnevih, kar pomeni, da če ima npr. 20 dni doupsta, je to 20 x 4 ure, ker dela po 4 ure.

zali - 14.11.2007 - 12:42

Točno tako kot pravi Marina.

valat - 14.11.2007 - 12:45

Malo sem pobrskal po zakonu o delovnih razmerjih. Prilepil sem vam člene, ki se nanašajo na vaš problem. Upam, da vam bo v pomoč

Lep pozdrav!



66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
    (2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.
 

 6. ODMORI IN POČITKI154. člen(odmor med delovnim časom)(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
    (2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.
    (3) Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa.
    (4) Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa.
    (5) Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.
 
 8. LETNI DOPUST159. člen(trajanje letnega dopusta)(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
    (2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
    (3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
160. člen(določanje trajanja letnega dopusta)(1) Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v prejšnjem členu, se lahko določi s kolektivno pogodbo ali        pogodbo o zaposlitvi.
    (2) Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.
    (3) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dnevih.
    (4) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.
 

Goga - 14.11.2007 - 17:23

Seveda. DAN JE DAN. Tudi plačan je na dan, vendar samo 4 ure, pa, se mu vseeno šteje en delovni dan! Drugo polovico dobi pa od ZPIZ-a.

LP! 

brne - 14.11.2007 - 18:00

Vse zgoraj drži.
Vendar nekaj drugega:- ni nujno, da v odločbi piše "4 ure",  ampak lahko "polovični delovni čas" (poznam tak primer). In ker je osnova delovnega razmerja 40-urni delovni teden (in ne dan - zato je lahko 5 ali 6 dni), se lahko delodajalec in delavec dogovorita v skupnem interesu (manjši stroški prihoda na delo, manjša izguba časa), da dela vsak drugi dan po 8 ur. (Kar je glede dopusta seveda povsem enako - dva dni dopusta "pokrijeta" 8 ur). LP

FRANJA - 14.11.2007 - 22:56

Brne,vse to je ok,samo SPIZ za to ne sme vedeti.Če  je komisija odločila,da ni zmožen delati več kot polovičen del.čas,kar je v tem primeru 4 ure,je bolje,da se tega drži.Je že zaradi dopusta "tekel"na
sindikat po mnenje in je bolje ,da se v tem primeru ta varianta sploh ne omenja.Mislim,da tudi pri del.inšpektorju ne bi ta verzija uspela,seveda če bi se pisalo ure po dejansko opravljenem delu ( 1 dan 8 ur drugi dan nič...itd).Smo pa že vse to počenjali,seveda z delavci,ki ne tekajo kar naprej po mnenje na druge inštitucije .
Lp

valat - 15.11.2007 - 07:25

Tudi tale določba je zanimiva za delodajalca:

6. ODMORI IN POČITKI
154. člen(odmor med delovnim časom)(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
    (2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.


Lep pozdrav!

brne - 15.11.2007 - 09:54

Najbrž imate prav glede SPIZA, prav gotovo pa glede smisla dogovorov s tistimi, ki "tekajo".
Ob tem pa še ocvirek : ta kratko potegne tisti, ki je "polovičar" pri 7-urnem delovniku - nima odmora niti malice. (8-urni pa mora celo malico pobasati v četrt ure.) LP