krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izplačilo dobička delavcem????

8659  13.11.2007 - 19:39h / Ostalo / Avtor: Jape / 298 / 15

Lastnik d.o.o. želi delavce stimulirati za dobro poslovanje z udeležbo na dobičku. Ne gre za kakšno prikrito izplačevanje plač - izplačane so povsem solidne plače precej nad minimalno.

Ali je to mogoče? Delavci niso solastniki. Bi to kakšen pametnjakovič ocenil za izogibanje plačila prispevkov in dohodnine po progresivni lestvici? Če možnosti obstaja, kakšna papirna pokritost je za to potrebna: sklep skupščine, celo sprememba ustanovitvenih aktov?

Motiv lastnika je ne samo povečevanje prometa, ampak tudi dobička in taka opcija se mu zdi priročna. 

Kaj mislite?

LP 

p.š. - 13.11.2007 - 22:40

Glede na trenutno zakonodajo in glede na  razlago predavateljice na seminarju povzemam, da izogib plačila prispevkov in dohodnine ni možen, saj se  participacija zaposlenih pri dobičku opredeli kot dohodek iz delovnega razmerja - plačajo se prispevki in dohodnina, le davka na izplačane plače ni potrebno obračunati.  Takšno izplačilo tudi ni davčno priznan odhodek.

Možna je kombinacija , da se del udeležbe ( nižji del) na dobičku izplača kot dohodek iz delovnega razmerja, del pa kot drug "neoprispevkan" dohodek po ZDoh-2.

 

lp 

SONY - 14.11.2007 - 07:01

Lastnik naj si izplača dobiček in osebno da gotovino zaposlenim.

Opa Zovalec - 14.11.2007 - 08:06

Žal je to edini legalni način.

- 14.11.2007 - 09:00

Halo?

- 14.11.2007 - 09:25

:
-------------------------------
Halo?

Nič halo - marsikaj dajejo delodajalci direkt v žep zaposlenim, ker je za oba bolje ( na penzjon tako ni računat!). Marsikateri zaposleni ni tako slabo plačan, kot je videti "od zgoraj" - Semolič & co.

- 14.11.2007 - 11:48

Ja seveda, kaj pa ces drugega...

 

Davcno nepriznano ter davki in prispevki kot od place. Se zavedate koliko to stane??? Za tisto malenkost, ki bi potem ostala za izplacilo bi delavci mislili, da se nekdo norcuje iz njih...

cop - 14.11.2007 - 07:08

Zakaj ne bi izplačal stimulacijo (npr. kot 13. oz. 14. plačo). Delavcem je običajno vseeno iz katerega naslova dobijo izplačilo, samo da ga dobijo.

brat od brivca - 14.11.2007 - 08:31

cop :
-------------------------------
Zakaj ne bi izplačal stimulacijo (npr. kot 13. oz. 14. plačo). Delavcem je običajno vseeno iz katerega naslova dobijo izplačilo, samo da ga dobijo.

Zato, ker je več obremenitev (42% že v najnižjem dohod. razredu - v srednjem 52%9 kot po Sonyjevem predlogu (38%) in je od istega (bruto) darila toliko manši izplen. LP

mica - 14.11.2007 - 11:42

Druga rešitev je, da določen delež podjetja "prodate" ključnim zaposlenim in jih na ta način pretvorite v lastnike - izplačilo dobička 20% cedularna obdavčitev

brat od brivca - 14.11.2007 - 13:01

To ! Tovarne delavcem!
Samo - kdo od delavcev bi lahko kupil?

- 14.11.2007 - 13:28

Vi pa ste idealistka ;-)  Potem bi sele bilo veselo, ko bi bila skupscina druzbe...

Opa Zovalec - 14.11.2007 - 15:10

No saj tudi zgoraj omenjena varianta ni poceni. Pri izplačilu dobička upoštevajte 23% DDPO, saj ni davčno priznani odhodek, 20% je dohodnine, tako da je "neto izplen" 61,6%. Pa še paziti morate, da brdavsi ne posumijo, da je lastnik kapitala dal denar zaposlenim, ker vam to "lahko" prekvalificirajo v "drugi prejemek" iz DR (ha,ha,ha...).

Jape - 14.11.2007 - 16:02

Ja, zanimivi in tudi humorja polni odgovori. Potrjujete moje siceršnje mnenje - žal.

Je pa hec tole. Bi hoteli stimulirati zaposlene za čimvečji DOBIČEK (ne le prihodke ali podobno) - pa se ne sme. No ja, tisto 13. plačo z vsemi dajatvami - ampak to ni resno, a ne. 13. plačo že tako dobijo ....

Najboljši predlog je, da iz ključnih delavcev naredimo solastnike. Ampak je vrag: pri 5 zaposlenih zdaj recimo, damo vsakemu 5 % - skupaj 25 %. Ko pride v hišo 20. delavec se ...ha, ha...ustanovitelj in prvotni lastnik lahko poslovi, ker bodo delavci edini lastniki. Potem pa bi lahko firmo preimenovali v TOZD.

No, resno: tu bi morala biti sicer kakšna varovalka, ampak omogočeno izplačilo dobička zaposlenim. Se strinjam, da moramo z rednimi plačami pač polniti zdr. in penzijsko blagajno in vse ostalo.....  

Opa Zovalec - 14.11.2007 - 20:34

Vidim, da vas problem resnično žuli. Na spletni strani ZDS najdete publikacijo (menda je celo brezplačna), kjer so to vprašanje temeljito obdelali. To sploh ni preprosti izziv in mu niso povsem kos niti v državah z več stoletno industrijsko tradicijo, kako mu bomo mi... Sam sem pred leti sodelavce pritegnil v oblikovanje tihih družb. Uspeh je bil cca 50%, kar me je takrat malo razočaralo, danes pa vem, da je bilo dobro "sito". Ja, tihe družbe so lahko odgovor na vaš izziv, ampak če imate 5 zaposlenih, se z njim verjetno ne utegnete ukvarjati. Če vseeno pogledate ZGD je stvar na prvi pogled zapletena, ampak gre za preprosto idejo, da tihi družbenik preda nosilcu tihe družbe (npr. d.o.o.) v upravljanje del svojega premoženja (pozor: s stališča nosilca tihe družbe to ni kapital, ampak druga (dolgoročna) obveznost), v zameno pa pričakuje del dobička, ki ga ustvari nosilec tihe družbe. Izplačila dobička tihim družbenikom se obravnavajo kot dividende, s tem, da se tiha družba pojmuje kot osebna družba. Bistveno je, da se odnos med nosilcem tihe družbe in tihim družbenikom obravnava kot vlaganje tihega družbenika v podjetje nosilca tihe družbe oz. kot parcialno posojilo, ki ima poleg narave posojila tudi elemente pogodbe o udeležbi (mešana pogodba). Tako ima posojilodajalec (tihi družbenik) namesto obresti pravico zahtevati določen delež na dobičku pri poslu (pri opravljanju dejavnosti nosilca tihe družbe), za katerega je bilo posojilo dano.  In še ena moja izkušnja: delavci – tihi družbeniki lahko do svojih vložkov pridejo postopoma, npr. tako, da vplačajo vsak mesec po 100 EUR. Če jim zagotovite npr. 30% donos na vplačana sredstva, se po dveh letih vplačevanja naložba »povrne« v 5 letih, potem pa samo še »kasirajo«. Seveda pa so praviloma udeleženi tudi pri izgubi (česar ne marajo) in priviligirani v primeru stečaja. In nobenih skrbi glede kapitala – ta ostaja v rokah lastnikov neokrnjen, tihe družbe praviloma tudi ne prinašajo nobenih »glasovalnih pravic«.

Jape - 16.11.2007 - 20:36

Hja, gotovo zanimiva varianta. Le da je pri tako majhnih po obsegu (in konec koncev po zneskih) vsaj na prvi pogled "predraga" zadeva...

Pravzaprav šele zdaj razumem pomen in ugodnosti tihih družb.

Hvala lepa - če že ne bomo uporabili, bom pa z veseljem pobrskal po literaturi!
LP