krpan in druščina postani član

Naslov teme: Večna darila itd.

8632  13.11.2007 - 09:02h / DDV / Avtor: Marko / 129 / 6

Pri evedentiranju računov ( darila, reprezentanca) je večna dilema pri mnogih, kako pravilno speljati vse zadeve. Bom poskusil povzeti glavne dileme, pa naj kdo popravi, ker bom sigurno kje mimi brcnil:

REPREZENTANCA:
- vstopni DDV ni priznan samo za b.tč.66. čl. ZDDV (nočnine, pogostitve, prehrana)
- ZA OSTALO REPREZENTANCO JE PRIZNANI VSTOPNI DDV
- v DDPO upoštevano samo 30%


POSLOVNA DARILA:
- do višine 20 EUR vstopni DDV odbijamo ( 7.čl. ZDDV), knjižimo tudi na reprezentanco
- nad 20 EUR do 42 ni pravice do odbitka vstopnega DDV, knjižimo na reprezentanco
- v DDPO upoštevano 30%

- nad 42 EUR ni pravice vstopnega DDV, moramo pa še obračunat dohodnino (108 čl. ZDoh) - > in vse skupaj so davčno nepriznani odhodki
- v DDPO v celoti davčno nepriznani stroški

lp,


p.š. - 13.11.2007 - 17:37

Menim, da gre takole :

REPREZENTANCA
- vstopni DDV ni priznan samo za b.tč.66. čl. ZDDV (nočnine, pogostitve, prehrana) => DA
- ZA OSTALO REPREZENTANCO JE PRIZNANI VSTOPNI DDV => DA - ampak poglejte še opombo pri darilih - kajti ostala reprezentanca so le še darila
- v DDPO upoštevano samo 30%  => NE, 50% (31.člen ZDDPO-2)


POSLOVNA DARILA:
- do višine 20 EUR vstopni DDV odbijamo ( 7.čl. ZDDV), knjižimo tudi na reprezentanco => DA
- nad 20 EUR do 42 ni pravice do odbitka vstopnega DDV, knjižimo na reprezentanco => če postopamo, kot ste opisali, postopamo v skladu s 66. in  44.čl.ZDDV-1 ; lahko pa si ob nabavi upoštevamo vstopni DDV, vendar je potrebno ob obdaritvi obvezno obračunati izhodni DDV ! In še nekaj : v tej alineji gre za darila, vrednosti nad 20 do xxx €
- v DDPO upoštevano 30% => NE , 50%

- nad 42 EUR ni pravice vstopnega DDV, moramo pa še obračunat dohodnino (108 čl. ZDoh) - > in vse skupaj so davčno nepriznani odhodki  => kar se tiče DDV, sem opisala že zgoraj ( v ZDDV je vse v kategoriji nad 20€ ), za dohodnino pa velja , da se ne obračuna ob enkratni obdaritvi istega prejemnika  z darilom , katerega vrednost ne presega 42€ ali ob večkratni obdaritvi istega prejemnika, če vrednost na letni ravni ne preseže 84€.
- v DDPO v celoti davčno nepriznani stroški => kar se tiče ZDDPO-2, so darila še vedno reprezentanca , torej gre za 50% davčno priznavanje :

2.odst.31.čl. ZDDPO-2 :
Za stroške reprezentance se štejejo stroški za pogostitev, zabavo ter darila ( z logotipom ali brez ) ob poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji .

Večina zavezancev izkoristi ravno novoletni čas za poglabljanje poslovnih stikov s partnerji - zato novoletna darila štejejo med reprezentanco.



Če sem pa še jaz kje "mimo" brcnila, pa naj naju z Markom, prosim , še kdo popravi .

lp

keka - 14.11.2007 - 08:41

Zadnjič je bilo govora o drobnih darilih za kupce.
DDV ni sporen - odvisen je od vrednosti darila.

Kaj pa DDPO?
2. odst. 31. člena govori o "poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji".
Kupci po moje niso poslovni partnerji in drobna darila, ki jih prejmejo npr. za rojstni dan, smatram za reklamo in 100% davčno priznan odhodek.

Ali je kje opredeljen "poslovni partner"?

brat od brivca - 14.11.2007 - 09:11

Se strinjam.
Podobno je  temi o pogostitvi pomembnih kupcev (VIP) pred časom?

p.š. - 14.11.2007 - 19:54

Tako kot sem zapisala že zgoraj ( ravno danes sem bila v davčni šoli in smo enako definirali ) :

vsa darila poslovnim partnerjem in potencialnim poslovnim partnerjem - tudi npr. robčki, majice,kape,  koledarčki ... itd. z logotipom podjetja , ki jih delite na sejmih ali prireditvah  - po ZDDPO-2 sodijo med reprezentanco in so davčno priznana v 50%.

 

Posebej je bilo poudarjeno, da se ve kaj je reklama: reklamni spoti, radijsko in oglaševanje v tiskanih medijih , sponzoriranje društev, ki nas opravijo storitev propagiranja .

 

Drobni in veliki podarjeni predmeti ( torej darila ) so po ZDDPO-2 kompletno vsa na reprezentanci ( z logotipi ali brez ) in nič več na reklami oz. četudi jih evidentirate na reklamo , jih morate v davčnem obračunu izločiti v višini 50%. 

 

lp 

 

brat od brivca - 14.11.2007 - 20:27

p.š. :
-------------------------------

vsa darila poslovnim partnerjem in potencialnim poslovnim partnerjem .

Drobni in veliki podarjeni predmeti ( torej darila ) so po ZDDPO-2 kompletno vsa na reprezentanci ( z logotipi ali brez ) in nič več na reklami oz. četudi jih evidentirate na reklamo , jih morate v davčnem obračunu izločiti v višini 50%. 

Torej ste v šoli definirali tudi kupce (fizične osebe, potrošnike) kot ???poslovne partnerje??? 

p.š. - 15.11.2007 - 13:55

Mhmmm. Npr: podjetje Paloma deli potiskane robčke naključnim mimoidočim fizičnim osebam na dol.prodajnih mestih v npr.trgovskih centrih - z vidika ZDDPO-2 delijo darila kupcem - torej morajo evidentirati reprezentanco... z razlago, da so tudi oni - končni kupci teh izdelkov in s tega vidika sodeč tudi poslovni partnerji podjetja .

Osebno menim, da  takšen in podobni primeri , v katerih se res lahko razpozna propagandna akcija z namenom pospeševanja prodaje izdelkov, in je npr.poslovna uspešnost in celotna prodaja nekega podjetja resnično v veliki odvisnosti od reklamnih akcij , še vedno lahko sodijo pod reklamo in davčno priznan odhodek v celoti .
 Npr.: radijska postaja deli kape z logotipom naključnim mimoidočim z namenom dviganja poslušanosti radia, kajti od %poslušanosti je odvisno, koliko naročnikov-poslovnih partnerjev bo pri njih oglaševalo svoja reklamna sporočila - število naročenih reklamnih sporočil na radiu pa predstavlja skoraj edini vir poslovnih prihodkov tega podjetja  => torej je deljenje kap na ulici neposreden pogoj za opravljanje dejavnosti  in s tega vidika bi bilo mogoče upravičiti tovrstne stroške kot reklamo in ne kot reprezentanco ... To podjetje bo definitivno zaprosilo DURS za mnenje in opredelitev pojma reklama in 100% upravičenost  odhodkov iz tega naslova .

Menim, da nas je želela predavateljica le opozoriti na to, da nam sam zakon te možnosti NE daje in da je v njem jasna opredelitev glede daril - dalo nam je pa misliti, da v nekaterih primerih ( kot sem opisala zgoraj primer : radijska postaja )  obstajajo upravičeni argumenti , da se le ne bi ves razdeljeni "bivši reklamni " material po novem smatral kot reprezentanca , zato predlagam in pozivam zavezance , da v čimvečjem številu in v primerih, ko ugotovite, da imate upravičene razloge "proti" reprezentanci , pošljete na DURS vprašanje s konkretnim primerom in jih poprosite za konkretno definicijo oz.razlago. Več nas bo na ta način argumentiralo dvom, prej bi lahko iztisnili od DURS-a kakšno pozitivno mnenje in v bistvu zeleno luč za določene primere. 

Saj veste kako je, ko dobimo davčni nadzor: če imamo nekje v usmeritvah, internih aktih, pravilniku
zapisano, zakaj določene bilančne postavke obravnavamo na določen način ( tudi zaradi mnenja DURS v korist zavezancev ) ,  mora potem inšpektor  raziskovati zakonsko pravilnost naših zapisov in načeloma se naše usmeritve obdržijo;
če nimamo nikjer nič opredeljenega in zapisanega, vam inšpektor gladko davčno izloči določene postavke  in se lahko samo žalimo ...? 

lp