krpan in druščina postani član

Naslov teme: REKAPITULACIJSKO POROČILO

8387  29.10.2007 - 15:34h / Ostalo / Avtor: Mare / 259 / 9

Imeli smo izvoz blaga v EU v višini 5.000,00€ (poročanje v 2.kvartalu), kasneje smo kupcu zaradi poškodb priznali dobropis v višini 1.000,00€ in to v obdobju ki se nanaša na 3. kvartal. Kako sedaj to prikazati v rekapitulacijskem poročilu oziroma v obrazcu DDV-O??
Najlepša hvala že v naprej.

p.š. - 29.10.2007 - 21:02

V obeh poročilih upoštevate dobropis v tekočem obdobju.

 

lp 

realjaz - 29.10.2007 - 21:17

P.Š. ali ni pravilno takole:V DDV-O boste zmanjšali v tekočem obdobju znesek iz polja 26 (lahko je zudi negativen predznak), v KP, pa boste v tekočem kvartalu v polju B prikazali pravilen znesek (prva dobava minus 1000 EUR)?

p.š. - 29.10.2007 - 21:50

Dober večer realjaz !

 

A veste, da nisem čisto prepričana, ker sem sprva želela napisati točno tako, kot ste zdaj zapisali vi ...

 

Premislila sem si, ker se  potem vrednosti iz obračunov DDV za tromesečje in vrednost v rekapitulacijskem poročilu(RP) za tekoče obdobje  ne bi ujemali , pa se bi morali ujemati ...   edino če se vse "pogliha" na letni ravni ...

Ne vem več, danes sem preutrujena ...upam, da se mi zjutraj po dobrem spancu povrnejo bistre misli ...

 

Pa - lahko noč !  

 

 

 

 

 

  

 

 

Milena - 30.10.2007 - 06:15

Dobropis vključite v obeh primerih v tekoče obdobje.
Imam dosti takšnih primerov in vedno delam tako. In do sedaj je bilo vse ok.

p.š. - 30.10.2007 - 09:29

Načeloma se strinjam . Imam pa še en pomislek: kako pa v zgoraj opisanem primeru oddajate Intrastat poročilo ? Ali za vrednost dobropisa popravljate predhodno odbdobje ali vključite v tekoče obdobje ?  Sama menim, da mora biti poročanje , kar se tiče obdobij, enotno na vseh ravneh .

lp

realjaz - 30.10.2007 - 09:46

Glede KP mora biti popravek, ker se morajo dobave ujemati s pridobitvami v VIES (minus dobava in minus pridobitev nista poslovna dogodka v smislu VIES-a). Zmanjšanje dobave ni obdavčljiv dogodek, zato mora v KP iti skozi popravek prejšnjega obdobja, drugače B polja ne bi rabili.

p.š. - 30.10.2007 - 10:46

"Zmanjšanje dobave ni obdavčljiv dogodek" ...
Tega pa ne razumem čisto dobro : ali to pomeni, da v obrazec DDV-O poročamo v primerih dobropisov za dobave eno ( v DDV-O se dejansko zmanjša vrednost  v obdobju izdaje dobropisa ) , v RP pa drugo  ( zmanjšujemo dobave "za nazaj" ) ?
Potem se podatki za isto časovno obdobje nikakor ne morejo ujemati ...

Zanima me tudi , kje bi našla zapisano, da minus dobava in minus pridobitev nista poslovna dogodka v smislu VIES-a ? ( vendarle delamo npr. ob prejemu dobropisa za pridobitev oz.eu zavezanci ob prejemu našega DBP za dobavo "negativno"  samoobdavčitev in jo tudi prikažemo v obdobju prejema dobropisa )... Potem pa še kontrola DURS-SURS ( Intrastat ) , ki se ob pregledu mora ujemati ...

Kot sem že zapisala : menim in delam tako, da so obdobni podatki za vse tri oblike poročanja med seboj usklajeni ...

Česa potem tukaj ne razumem ...?

lp

realjaz - 30.10.2007 - 11:24

Vse skupaj sem zakompliciral. Hotel sem povedati samo to, da se popravki v KP in DDV-O ne smejo enačiti. Postopek pri popravkih KP je namreč točno določen, pri popravkih DDV-O pa vemo, da je več načinov (popravek obračuna za nazaj, popravek v tekočem obdobju). Kot ste ugotovili se podatki med KP in DDV-O ne bodo ujemali, kar pa ni nič narobe, celo pravilno je tako. Ujemali bi se edino v primerih, ko bi tudi KP popravili v istem obdobju v polju A, kot v DDV-O.

Vir vsega skupaj pa je VIES.

P.Š. to je samo subjektivno mnenje in verjamem, da se mnogi s tem mnenjem ne bodo strinjali, izhaja pa iz navodila za izpolnjevanje KP in prakso pri DDV-O.

p.š. - 30.10.2007 - 11:53

Vesela sem, kadar podate svoje mnenje , saj tudi sama "potegnem ven" marsikaj koristnega in vedno me zanimajo tudi drugi pogledi na določeno problematiko ... saj na koncu tako ali tako ostanemo sami, ko se je potrebno odločiti, kako bomo ukrepali v določenem primeru.
V vsej debati se najde logičen zaključek, ki je takšen kot ga navajate vi . Ampak v praksi sem že naletela na težavo, ko se obdobni zneski niso ujemali- na zahtevo kontrolorja sem morala popraviti rekapitulacijsko poročilo ...
Vsekakor menim, bi bilo dobro in koristno za številne zavezance, ki poslujejo z EU , da bi se nekdo od nas opogumil  in se  za uradno mnenje obrnil na pristojne inštitucije ...

Lep dan vam želim še naprej, realjaz !

lp