krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja nepremičnine-ponovno

8230  23.10.2007 - 16:25h / DDV / Avtor: d.h. / 57 / 3

Mene pa zanima ali morata podati skupno izjavo že pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe ali lahko to storita po podpisu pogodbe vendar  pred izročitvijo-dobavo (in izdajo računa ) nepremičnine kupcu.

Izročitev nepremičnine oz prenos pravice do razpolaganja je namreč časovno lahko precej različna od samega datuma podpisa pogodbe in je običajno pogojena s plačilom kupnine. V primeru neplačila kupnine se pogodba lahko razdere, do dobave nikoli ne pride in izjava tako nima smisla.

hvala in lp

Tomaz - 24.10.2007 - 07:24

27.člen ZDDV v (3) odstavku pravi: ...če sta z najemnikom oz. kupcem nepremičnine pred opravljenim prometom podala skupno izjavo pristojnemu davčnemu organu!
Torej - preverite, kaj oz. kdaj se v vašem primeru šteje, da je bil opravljen promet!
V skrajnem primeru - obiščite vašo referentko za DDV in se pozanimajte tam!

d.h. - 24.10.2007 - 09:33


Ja, saj to me bega, po določilih pogodbe prodajalec izroči nepremičnino ( prenese pravico do razpola-ganja z njo ??? ) kupcu šele po prejemu celotne kupnine. 
Po mojem mnenju je dobava po tem določilu opravljena šele z plačilom kupnine, ali pa se motim in pri prodaji nepremičnin veljajo druga pravila. Saj tudi pri najemni pogodbi ne velja datum podpisa pogodbe, ampak datum od katerega dalje najemnik uporablja nepremičnino ( pojasnilo DURS ).

Torej bi potem takem skupno izjavo lahko podala po podpisu pogodbe, vendar pa PREJ kot bi kupec poravnal svojo obveznost in na tak način pridobil pravico do razpolaganja z nepremičnino.

lp

Tomaz - 24.10.2007 - 10:18

P.Tisto zjutraj je bilo malo prezgodaj - sorry. Pravilno je - o tem govori: 44. člen in 45. člen ZDDV-1. V mojem primeru, je prav tako prišlo "kao" do zamude, vendar mi je "svetovalka" na DURS DU Ljubljana istočasno pokazala člen zakona v katerem piše, kdaj se šteje da je promet opravljen... in ker lastninska pravica na nepremičnini še ni bila prenešena, se je štelo, da promet ni opravljen... in vse je bilo OK. Torej sam podpis pogodbe ni pomemben - pomembno je, kdaj se po ZDDV-1 šteje da je bil opravljen promet. lp-tp 031/388-228