krpan in druščina postani član

Naslov teme: Šolnina in boniteta

8178  22.10.2007 - 12:12h / Ostalo / Avtor: IvanaN / 118 / 3

V našem podjetju smo zaposlili novega sodelavca. Prejšnje podjetje mu je plačalo šolnino, katero je ob zaposlitvi pri nas moral vrniti oz. jo je povrnilo naše podjetje.
Zanima me kako je z boniteto? Mu jo moramo obračunati še 1x, čeprav mu je bila že v prejšnjem podjetju?
Če, DA ....glede na to, da je velik znesek, mu lahko obračunamo v več obrokih? Kajti, če mu v 1x bi bil v minusu.

Prosim za nasvet kako obravnavati omenjeno plačilo šolnine.

Hvala.

p.š. - 22.10.2007 - 12:27

Mneim, da plačilo šolnine ali bolje rečeno vračilo šolnine prejšnjemu podjetju za vas predstavlja neke vrste odškodnino, ki jo morate plačati , ker ste šolajočemu podjetju prevzeli delavca, ki so ga šolali. Menim, da to z delavcem in njegovo plačo nima nobene zveze, saj mu je bila boniteta obračunana že v prejšnjem podjetju ( pa tudi če mu ne bi bila, ker bi se npr. šolal zaradi potreb podjetja ) .

lp

Mojcej - 23.10.2007 - 07:48

Gre predvsem za vprašanje, ali je izobrazba oz. usposabljanje, ki ste ga plačali (povrnili prejšnjemu delodajalcu), za vaše podjetje potrebno oz. koristno ali ne (če ni v povezavi z vašo dejavnostjo oz. z njegovim delom, je boniteta). Če pa lahko upravičite strošek, ni boniteta. V tem primeru svetujem le pogodbo, v kateri zapišete pogoje vračila (npr. če bo predčasna odpoved pogodbe o zaposlitvi, bo vrnil sorazmerni del ali celoto). Pogodba se mi zdi, da je skoraj nujna.

Jože - 23.10.2007 - 11:40

Z plačilom šolnine bivšemu delodajalcu, prevzamete tudi pogodbo od bivšega delodajalca, s katero je tudi delavec prevzel določene obveznosti ali pa obveznosti delavca zapišete v pogodbo o zaposlitvi. O boniteti ni govora, saj se je delavec sigurno izobraževal v stroki, ki je zanimiva za delodajalca.