krpan in druščina postani član

Naslov teme: TDR OBRAZEC-TRGOVSKA KNJIGA

8157  20.10.2007 - 15:53h / Ostalo / Avtor: mira / 705 / 6

Zanima me ali je še potrebno voditi TRGOVSKO KNJIGO  v trgovini na drobno in v katerem zakonu je to napisano? Hvala za pomoč in lep dan še naprej!

Matjaž K - 20.10.2007 - 16:02

18. člen  Zakona o trgovini (uradno prečiščeno besedilo) /ZT-UPB4/ (Uradni list RS, št. 2/2007) določa, da:
-        mora trgovec sproti voditi evidenco o nakupu in prodaji blaga in storitev in zagotoviti njeno dostopnost pristojnim inšpekcijskim organom;-        predpiše minister, pristojen za trgovino, obliko  in način vodenja te evidence na obrazcih, in sicer za trgovino na debelo, trgovino na drobno in za trgovinske storitve. Na podlagi pooblastila iz 18. člen ZT je minister, pristojen za trgovino, izdal Pravilnik o vodenju evidenc v trgovini.

Prvi odstavek 5. člena Pravilnika določa, da morajo trgovci voditi ločeno naslednje evidence:

-          evidenco o nakupu in prodaji blaga na debelo – obrazec TDE;-          evidenco o nakupu in prodaji blaga na drobno – obrazec TDR;-          evidenco o prodaji opravljenih storitev – obrazec TS.


Obrazcev TDE, TDR in TS ni potrebno posebej izpolnjevati, če so s Pravilnikom predpisani podatki zagotovljeni v okviru vodenja knjigovodskih evidenc (tretji odstavek 5. člena Pravilnika).

lp

mira - 20.10.2007 - 16:06

Hvala lepa za hiter in natančen odgovor!

Sonja - 22.10.2007 - 09:36

Sem slišala, da  ena največjih trgovinskih firm  za maloprodajo v Sloveniji vodi v glavni knjigi samo nabavno vrednost in nobene vkalkulirane marže, ne vkalkuliranega davka in ne zalologe na 663 po MPC. Resno razmišljam, da ukinemo vodenje zalog trgovskega blaga v prodajalnah  v glavni knjigi po vkaluliranih postavkah, temveč samo nabavno vrednost na 663.
v prodajalni tako ali tako delajo nabavne kalkulacije po vkalkuliranih postavkah.
kadar imaš veliko internih premikov delajo vkalulirane postavke v glavni knjigi zbrko.
Kaj vi mislite o tem?

Matjaž K - 22.10.2007 - 10:12

Strinjam se, da pri premikih, znižanjih cene ipd. 664 in 669 delajo veliko zbrko.

Uporaba samo 663 ni sporna.

Nenazadnje se v vsakem primeru vrednost balaga spremlja po nabavni vrednosti. Razlika med 663 in 663+664+669 je samo ta, da je pri uporabi 63 podatek o Vnab neposredno razviden, medtem ko se pri uporabi še 664 in 669 Vnab izračuna posredno, tj. Sa 663 - Sa 664 - Sa 669.

je pa res, da se morajo trgovinske evidence voditi po prodajni vrednosti z DDV.

osledično bi morali zaradi prehoda samo na 663 pričeti voditi trgovske evidence.

Sonja - 22.10.2007 - 15:34

Menim, da če nam programska hiša zagotovi izpis TDR ( ki zajema kalkulacije po nabavni strani, oz vso prodajo ; zagotovijo izpis TDR ( katerem se mora videti sestavni deli TDR stabje zaloge MPC-davek -
 marža = nabavna vrednost  GK.
prišla sem celo tako daleč, da ne vem več ali morabiti zaloga v TRD -stanje zaloge znesek(vrednost) kot poprečna vrednost zaloge, ali pa je zaloga v trgovini v TDR izkazana  po zadnji aktualni ceni po kateri se prodaja blago.
kajti SRS zahteva vodenje zalog po FIFO ali po poprečni ceni, ne pa izdajo po zadnji ceni.
Kaj delaš pri knjiženju, če imaš še neko stanje zaloge, dobiš prejem po višji ceni, prodam po zadnji ceni iz cenika, ali moram prejšnje stanje zaloge revalorizirati ????na zadnjo ceno po ceniku preko vkalkulirane marže in davka in posledično povečanja MPC; problem je ker prodam pa po TDR po zadnji ceni .
Rečeno je bilo , da ni več revalorizacij -ampak kako naj gre TDR skupaj po kolonah
NABAVA BLAGA PO POSAMEZNIH PREJEMIH/ PRODAJA BLAGA  PO ZADNJI CENI = ZALOGA
Menjali smo program , prej je bil avtomatizem, res pa je da smo delali nivelacije.
Prosim  če se kdo pridruži mojemu razmišljanju in mi posveti pot.


anča - 23.10.2007 - 16:44

Katero metodo vrednotenja dovoljujejo SRS? Ni več zadnje nabavne cene?