krpan in druščina postani član

Naslov teme: amortizacija

7382  25.09.2007 - 11:49h / Ostalo / Avtor: jelka / 824 / 5

gradili bomo novo skladiščno halo, smo v fazi odločanja iz kakšnih materialov bo, prosim,če mi lahko kdo pomaga, kakšna amortizacijska stopnja bi bila:(kaj je mišljeno z deli gradbenih objektov)
1.zidan objekt
2.montažni kovinski objekt
3.montažni betonski objekt

prosim, če mi lahko kdo pomaga z informacijo, kje bi lahko našla natančnejšo obrazlago
katero osnovno sredstvo spada v določeno amortizacijsko skupino

lep pozdrav in hvala za pomoč

p.š. - 25.09.2007 - 14:18

Bom poskusila odgovoriti in upam , da čimbolj pravilno :

Najvišja davčno priznana letna amortizacijska stopnja za gradbene objekte po ZDDPO-2 je 3% ne glede na to iz katerega materiala je objekt sezidan . Z deli gradbenih objektov , katerih najvišja davčno priznana letna amortizacijska stopnja je 6%, pa so mišljeni posamezni deli objekta ( npr.streha , stavbno pohištvo , dvigala v objektu , itd.) ki predstavljajo vrednejši del objekta in za katere se upravičeno pričakuje, da njihova življenjska doba ne bo dosegla življenjske dobe samega objekta in jih bo potrebno v celoti zamenjati prej kot se bo zamortizirala sama zgradba, zato jih je smiselno že v začetni fazi ločeno izkazovati in amortizirati po višji stopnji.

lp

jelka - 25.09.2007 - 17:33

hvala za pomoč tako razmišljam tudi sama vendar direktor hoče videti, kje je to
zapisano, da je res tako, mi lahko tudi tukaj kdo pomaga zgradba, kako recimo pri montažni kovinski
zgradbi opredeliti zgradbo in dele zgradbe, saj so okna,vrata,in streha tudi iz kovine

Stari poštar - 25.09.2007 - 19:40

Vaš direktor ima prav. Zakaj pa bi vam verjel na besedo. Pobrskajte po ZDDPO, postavite prst na tisti člen, ki vsebuje amortizacijske stopnje in mu pomolite pod nos. Ali pa skopirajte tisto stran, skupaj s prstom seveda. Ali pa izpišite iz računalnika ustrezen člen in potem prst narišite zraven - postavite ga na list ob člen in ob-rišite s svinčnikom. Ja?

jelka - 26.09.2007 - 06:37

gospod stari poštar vse kar svetujete sem že naredila sicer brez prsta vendar naš direktor zahteva včasih tudi nemogoče, pa obema hvala za pomoč

p.š. - 25.09.2007 - 20:22

Razmišljam takole: če ni mogoče posebej opredeliti delov gradbenih objektov , ker se npr.pričakuje, da bodo imeli enako življenjsko dobo kot sam objekt ( ker so npr.grajeni iz enakega materiala) , potem delov zgradbe ne opredelite posebej ,ampak evidentirate gradbeni objekt kot celoto.

Če boste vseeno opredelili dele zgradbe, morate to utemeljiti ( po pameti - na večih seminarjih so nam že svetovali, da se zgradba naj ne bi delila na več kot max.3 dele ).

  

lp