krpan in druščina postani član

Naslov teme: plača

7348  24.09.2007 - 10:11h / Ostalo / Avtor: bonificirana del. doba / 49 / 2

Ali ima kdo izkušnje z izplačilom plače pri bonificirani delovni dobi? Ali so kakšne posebnosti, na kaj moramo biti pozorni?Za odgovore hvala.

M - 25.09.2007 - 08:04

Nimam sicer izkušenj, vendar vem, da je potrebno plačati dodatne prispevke, spomnim se iz Rek-ov, ko sem jih še kupovala v papirnici, obrazec je od spodaj imel navedene še dodatne prispevke.

Mojcej - 25.09.2007 - 08:40

Od osnove za izračun prispevkov delodajalca (NA plače) se obračuna po ustrezni stopnji prispevek za delovno dobo s povečanjem in nakaže na vplačilni račun, ki je med drugim naveden tudi na REK obrazcu. Obračunane in plačane prispevke je potrebno vpisati tudi v REK obrazec. In znesek teh prispevkov ne vpliva na neto plačo zaposlenega (je le obvezni prispevek delodajalca). To velja za zaposlene, ki so ob prehodu na novo zakonodajo ZPIZ (če me spomin ne vara, je bilo to 31.12.1999) imeli ustrezno število let delovne dobe.

Tisti, ki pa niso izpolnjevali navedenega pogoja, so jih delodajalci morali obvezno vključiti v sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Kapitalski družbi. Tudi zanje je delodajalec dolžan plačevati prispevek, ki ne vpliva na neto plače zaposlenih, in o znesku prispevka sumarno poročati DURS na REK obrazcu ter Kapitalski družbi s Poročilom (ki vključuje podatke po posameznih zaposlenih, njihovih davčnih številkah, številkah zavarovalnih polic in znesku prispevki, ki se vplačuje na osebni račun).

Torej, zadeva ni tako zelo simpl in terja nekaj dela  in ustrezne evidence.