krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja osebnega avtomobila

7217  18.09.2007 - 08:18h / Ostalo / Avtor: zm / 186 / 10

Pozdravljeni,

Podjetje je prodalo osebno vozilo. Prejeli smo komisijsko pogodbo, ki pa ne vsebuje podatkov v zvezi z DDV, kateri so pomembni z naše strani kot  komitenta (3.točka 44.člena ZDDV-1). Navedeno je le da komisionar ob prodaji obračuna DDV skladno z 102. do 104.členom ZDDV-1. Ko smo omenili, da jim bomo izstavili fakturo so nam povedali, da ta ni potrebna.
Hkrati so nam povedali, da nam bo kupec direktno nakazal kupnino. Nismo pa prejeli nobene pogodbe o asignaciji.

Prosim za vaša mnenja in izkušnje kako ravnati v teh primerih.

Lp

p.š. - 18.09.2007 - 08:38

Komisijsko pogodbo obravnavate kot vaš izdan račun , komisionar je pravilno zapisal klavzule o DDV.  Ugotovite tudi prihodek/odhodek ob prodaji in OS izločite iz registra.
Glede nakazila kupcafizične osebe bi bilo pa res pravilno napisati še asignacijsko pogodbo .

lp

zm - 18.09.2007 - 08:50

hvala za vaš odgovor.

To pomeni, da vpišem ta promet pod oproščen brez pravice do odbitka DDV-O polje 14?

Pri komisijski pogodbi pa me je zmotilo le to, da členi od 102. do 110. ZDDV-1 govorijo o obdavčitvi komisionarjeve razlike v ceni in ne o oproščenem prometu, ki velja za nas kot prodajalca - komitenta, zato nisem bila sigurna ali to zadostuje davčnim zahtevam tudi iz naše strani.

Lp

Matjaž K - 18.09.2007 - 09:06

"Komisijsko pogodbo obravnavate kot vaš izdan račun."

Pogodba še ne pomeni, da je komisionar vozilo takoj uspel "plasirati" naprej.

V DDV evidence in poslovne knjige se prodaja evidentira takrat, ko komisionar komitenta obvesti o izvršeni prodaji.

Ker gre iz vidika DDV za dva prometa, mora komitent za namene DDV izdati račun z oprostitvijo (medtem ko za za evidentiranje prihodkov zadostuje izvedena notranja listina, ki se ji priloži obvestilo komisionarja o izvedeni prodaji oz. obračun komisijske prodaje).

p.š. - 18.09.2007 - 09:13

Če vi tako pravite ...

Matjaž K - 18.09.2007 - 09:50

ne ker jaz tako pravim, ampak ker je treba upoštevati načelo poslovnega dogodka.

Če podpiševa pogodbo o prodaji blaga, ali lahko že na podlagi pogodbe vknjižim prihodke, ali pa je pravilno, da čakam na dejansko dobavo?

Kar hočem reči je, samo pogodba ni dokaz, da se je poslovni dogodek dejansko zgodil.

lp

p.š. - 18.09.2007 - 10:33

Zahvaljujem se za poduk .

lp

realjaz - 18.09.2007 - 12:34

Samo še nekaj. Glede na povedano, bi na podlagi komisijske pogodbe avto prodali tretji osebi, posrednik (komitent) pa bi obračunal DDV na podlagi posebne ureditve za rabljeno blago.

Ureditev iz 102. do 110. člena DDV se nanaša na prodajo blaga (1. odstavek 102. člena), torej posrednik pridobi pravico do razpolaganja z blagom, ki ga dalje proda tretji osebi. v teh primerih izda kupcu blaga račun z navedbo zgornjih členov in prejme za to plačilo (ali je prodajalcu že plačal ali ne ni pomembno).
 
Pro komisijski prodaji pa gre za dobavo storitve (posredovanja) in ni mogoče uporabiti zgornjih členov, ker ne gre za dobavo blaga (avta), ampak za posredovanje pri prodaji, ki je drugače obdavčena. 

Matjaž K - 19.09.2007 - 07:26

Iz vidika obligacij je dejansko tako, kot pišete.

Iz vidika DDV pa sta tako kupoprodaja kot komisijska prodaja rabljenega blaga izenačeni, tj. obdavčitev od razlike v ceni.

realjaz - 19.09.2007 - 09:44

Predvsem sem hotel izpostaviti vidik posredovanja: tudi za DDV je pomembno ali gre za dobavo storitve (posredovanje v tujem imenu za tuj račun po 25. členu) ali za dobavo blaga (po 102. členu, pogoj za uporabo je v 103. členu: dobava blaga s strani drugih oseb preprodajalcu), ker se različno obravnava kraj dobave (problem: če so vključeni ID zavezanci iz drugih držav). Da v zgornjem primeru gre za dobavo storitve in ne za dobavo blaga je pomemben podatek tudi nakazilo kupnine kupca neposredno prodajalcu, ker bo verjetno še posrednik prejel en del za svoje posredovanje (s strani kupca ali prodajalca). Komisionar torej nikoli ni imel pravice do razpolaganja z blagom, zato do dobave blaga z njegove strani ni prišlo (da bi lahko uporabil posebno shemo), celotna transakcija se tako lahko šteje le kot enotna dobava storitve (v okviru katere je prišlo do prenosa pravice do razpolaganja z blagom s strani kupca na prodajalca).

Matjaž K - 19.09.2007 - 14:31

Okoliščina, ali je rabljeno blago (motorno vozilo) bilo prodano v svojem imenu in za svoj račun (kupoprodajna pogodba) ali v svojem imenu in za tuj račun (komisijska pogodba) nima vpliva na način - postopek obdavčitve. V kolikor je preprodajalec rabljeno blago pridobil od ene izmed oseb iz sedmega odstavka 49. člena ZDDV, se pri prodaji vozila DDV obračuna po posebnem postopku obdavčevanja tako v primeru pridobitve rabljenega blaga na podlagi komisijske pogodbe kot tudi v primeru kupoprodajne pogodbe.



 

Prvi in sedmi odstavek 48. člena (rabljeno blago, umetniški predmeti, zbirke in starine) ZDDV določata naslednje:


            (1) Davčni zavezanec, ki v okviru opravljanja svoje dejavnosti kupuje ali pridobiva ali uvaža rabljeno blago in/ali umetniške predmete, zbirke ali starine z namenom nadaljnje prodaje (v nadaljnjem besedilu: preprodajalec), ne glede na to, ali ta davčni zavezanec deluje za lasten račun ali za račun druge osebe v skladu s pogodbo, na podlagi katere se plača provizija na nakup ali prodajo, obračunava DDV v skladu s tem ter 49. členom tega zakona.


            (7) Preprodajalec obračunava DDV od ustvarjene razlike v ceni v skladu s tem ter z 49. členom tega zakona le, če je blago iz prvega odstavka tega člena na davčnem območju Slovenije pridobil od:

            1. osebe, ki ni davčni zavezanec, ali

            2. drugega davčnega zavezanca, ki v skladu s tem zakonom za to blago ni imel pravice do odbitka vstopnega DDV, ali

            3. davčnega zavezanca iz prvega in drugega odstavka 45. člena tega zakona, če gre za poslovna sredstva, ali

            4. drugega preprodajalca, ki je od opravljenega prometa blaga obračunal DDV od razlike v ceni.