krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nadomestilo za uporabo telefona

7143  13.09.2007 - 08:15h / Ostalo / Avtor: oblacek / 1150 / 7

Delavec na delovnem mestu za službene namene uporablja tudi svoj privatni mobilni telefon. Kot neke vrste odškodnino oz. nadomestilo (za službene klice) bi mu mesečno izplačevali določen pavšalni znesek. Imate tudi pri vas kakšen tak primer?
Na kakšen način mu to izplačujete? Razmišljam o "pavšalnem povračilu stroškov za telefonske pogovore" kot postavko pri plači (med dodatki; enako kot prevoz in prehrana). Vendar pa imam na drugi strani o tej "poenostavitvi" pomisleke, in se sprašujem ali ne bi to dacar označil kot boniteto...

SIMONA - 13.09.2007 - 08:50

To ni boniteta, saj pa mobitel, ki ga uporabljajo uslužbenci v zasebne namene in za službene namene (je pa službeni telefon) tudi ni boniteta.

Jaz naredim kot nadomestilo k plači, s tem da imam od zadaj sklep uprave.

Matjaž K - 13.09.2007 - 10:14

ZDoh-2

39. člen

(boniteta)

(3) Za boniteto po tem zakonu se ne štejejo:
7. uporaba računalniške in telekomunikacijske opreme, ki jo delodajalec zagotovi delojemalcu.

=> Bonitete ni.


Vidik davčno priznanih odhodkov in DDV:

Varianta 1:
Če delavec za GSM ne plačuje, so stroški GSM-iranja nepriznani, DDV pa je:
-> neodbiten - v kolikor delavec 100%-no telefonira privat
-> (v celoti) odbiten - v kolikor delavec manj ko 100%-no telefonira privat, je pa treba za privat delež obračunati DDV zaradi neposlovnih namenov.

Varianta 2:
Če pa delavec plačuje (točno toliko, kolikor je privat zatelefoniral), pa so privatni stroški priznani kot odhodek, DDV je v celoti vstopen, delež vstopnega DDV ki se nanaša na privatne klice pa je iz DDV vidika itak "pokrit" z izdanim računom, na katerem je obračunan DDV.

lp

silvam - 13.09.2007 - 12:50

Ali vi to resno vse spremljate? lp

Matjaž K - 13.09.2007 - 13:27

Mi telefoniramo samo poslovno.

brne - 13.09.2007 - 14:24

Dovolite pripombo - vse navedeno se nanaša na običajno prakso uporabe službenega mobija. Tu gre pa za obratno - delavec rabi svoj mobi za službo??

Matjaž K - 13.09.2007 - 14:33

Dovolim.

Priznam napako. Sem prehitro prebral.

Pravilen odgovor se glasi:

dohonine ni, če je zadeva "speljana" pogoji iz 44. člena ZDoh-2.

44. člen

(dohodek iz delovnega razmerja,
    ki se ne všteva v davčno osnovo)

(1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:

...
6. nadomestilo za uporabo lastnega orodja, naprav in predmetov (razen osebnih vozil), potrebnih za opravljanje dela na delovnem mestu, pod pogojem, da so določena s posebnimi predpisi ali na podlagi kolektivne pogodbe oziroma notranjega akta delodajalca, da gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela, in pod pogojem, da je delodajalec določil navedeno nadomestilo na podlagi izračuna realnih stroškov in zato le-ta predstavlja utemeljen in razumen znesek - do višine 2% mesečne plače delojemalca, vendar ne več kot do višine 2% povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji;


Pazite pa pri prispevkiH: četudi imate pogoje po navedeni 6. točki in se to nadomestilo ne všteje v davčno osnovo, je treba od njih obračunati prispevke.

lp

oblacek - 13.09.2007 - 19:07

Najprej hvala vsem za vaše odgovore. Pri nadomestilu za uporabo privatnega telefona v službene namene (fizično kot aparata) sem si sedaj na jasnem. Se pravi 2% od povprečne plače v RS je neobdavčeno (Matjaz K, hvala za opozorilo glede prispevkov!), izpolni se poseben REK-1 (šifra). 
Kaj pa tisti del, ki se nanaša na same pogovore (se pravi na klice)? Delavcu bi povrnili tudi stroške, ki jih ima s pogovori (bi določili nek pavšalni znesek, ki bi bil seveda realen). V tem primeru je plačnik klicev (ter naročnine) delavec. Ali naj delavec izstavi račun podjetju za službene klice? Kako to knjižite? DDV-ja vem da si ne bomo mogli odbijati (delavec ni zavezanec, prvotni račun s strani operaterja pa glasi na delavca), kaj pa s strani DDPO-ja?
Že v naprej hvala... :)