krpan in druščina postani član

Naslov teme: Proizvodnja stanovanja

6786  29.08.2007 - 10:21h / Ostalo / Avtor: lala / 137 / 2

Zdravo,

na cesaričinem iskalniku sem pregledovala vaše klepete o gradnji stanovanj za na trg, kjer ste zaključili da gre za proizvodnjo. Tudi na seminarju o proizvodnji so se strinjali, da gre za proizvodnjo. Pa vendar se mi postavljajo vprašanja:

- Ali stavbno zemljišče knjižiti direktno na kto 600 na nedokončano proizv. ali na 30...40...60 in stroške taks, notarjev, odvetnikov pri sklenitvi prodajne pogodbe in idejne načrte obravnavaš prav tako ?

- Če imaš več objektov,npr. dve dvostanovanjski hiši ali moraš voditi proizvodnjo po stroškovnih mestih, kako jih razmejiš, že takoj razmejiš parcele po m2, in na tej osnovi tudi stroške podizvajalcev?

Če ima kdo kakšno mnenje, izkušnjo ali razlago, se mu zahvaljujem.

lp

Matjaž K - 29.08.2007 - 10:49

Jaz bi stavbno zemljišče dal na 600. Enako tudi stroške taks, notarjev odvetnikov, ki so nastali v zvezi z nabavo tega stavbnega zemljišča.

Moraš ne, je pa priporočljivo (da se v , koliko si pri kateri hiši ustvaril dobička). S tem da hiša ni stroškovno mesto, temveč stroškovni nosilec. Stroškovno mesto je sicer lahko dvostanovanjska hiša, ampak stroškovni nosilec sta: stanovanje 1, stanovanje 2.

Jaz bi v primeru vodenja po stroškovnih nosilcih ustrezno razdelil tudi parcelo (ampak samo, če gr eza dvojček in ste morali zato prvotno parcelo razdeliti na dve parceli).

Osnovno pravilo gled epripisovanja stroškov posameznemu stroškovnemu nosilcu je, da s enosilcu pripišejo tisti stroški, ki jih je ta nosilec povzročil. Kvadratura bi bila primeren ključ samo, če bosta obe stanovanji do pikice identični. Pa še tu je lahko problem, ker za stanovanje 1 je lahko podizvajalec 1, ki ima malo višje cene, na stanovanju 2 pa je podizvajalec 2, ki ima malo nižje cene.

V glavnem: v praksi bi bilo treba na račune napisati, kaj je "letelo" na katero stanovanje.

lp

roko - 29.08.2007 - 11:24

Glede na to, da praviloma vsa stanovanja niso prodana istočasno, je opredelitev stroškov po stanovanjih nujna, saj ob prodaji v odhodke nesete samo stroške, ki so nastali v zvezi s prodanim stanovanjem, ostalo ostane na 6.