krpan in druščina postani član

Naslov teme: managerski zdravniški pregledi

6676  23.08.2007 - 13:06h / Ostalo / Avtor: Mateja / 955 / 9

Lepo prosim za pomoč. Na seminarju lani dec. v Mb je bilo rečeno (predavateljica ga. Mira), da v kolikor so v oceni tveganja zapisani managerski preventivni pregledi na določeno število let, za te preglede ni potrebno obračunati bonitete in so  stroški v celoti davčno priznani.  Nisem pa čisto prepričana ali to drži in kako je v bistvu s tem v letu 2007.

MAVRICA - 23.08.2007 - 13:10

Managerski pregledi so še vedno obdavčeni kot boniteta.

Matjaž K - 23.08.2007 - 13:33

ZDoh-2

39. člen

(boniteta)


 (3) Za boniteto po tem zakonu se ne štejejo:
3. plačila delodajalca za zdravstvene preglede delojemalcev, ki jih je delodajalec dolžan zagotoviti na podlagi zakona, ki ureja varnost in zdravje pri delu in bi opustitev zdravstvenega pregleda oziroma plačila pomenila kršitev zakona in s tem kazensko odgovornost delodajalca;

Če so managerski pregledi v zdravstvenem delu izjave o varnosti in oceni tveganja pri delu opredeljeni kot obvezni, potem niso boniteta.

MAVRICA - 23.08.2007 - 15:50

 mi smo imeli pregled in točno tu se je zataknilo. Imeli smo jih v varnosti pri delu, vendar to ne zadostuje. v samem zakonu o varnosti in zdravju pri delu  niso zapisani in po mlenju davčne so s tega vidika boniteta. Smo se pritožili. A je ostalo pri tem, da je boniteta. glej zakon, o varstvu in zdravju pri delu.

Matjaž K - 24.08.2007 - 07:29

DURS lahko zaradi mene meni kar hoče. Ampak dokler bodo samo menili in dokler ne bodo znali utemeljiti, zakaj in v čem je treba določen predpis razlagati tako, kot menijo, bodo za mene indijanci (nenazadnje gre v indijansko smer tudi nov logotip DURS-a; prava perjanica).

Drugače povedano: odločbo je treba obrazložiti, drugače odločba "pade" zaradi bistvenih kršitev pravil postopka.


Pa še to: Želim vam, da bi z vašo pritožbo uspeli (nenazadnje imate prav: ne se jim pustiti).

lp

Jasna - 23.08.2007 - 19:41

In kaj praviš nato Matjaž???

Matjaž K - 24.08.2007 - 07:25

Pravim (piošem) naslednje:

Zakon o varnosti in zdravju pri delu /ZVZD/
(Ur.l. RS, št. 56/1999, 64/2001)

22. člen

Delodajalec mora zagotoviti zdravstvene preglede delavcev.
    Vrste, način, obseg in roke opravljanja zdravstvenih pregledov iz prejšnjega odstavka, predpiše minister, pristojen za zdravstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za delo.

Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev
(Ur.l. RS, št. 87/2002 (29/2003 - popr.), 124/2006)

3. člen

Podlaga za določitev vrste, obsega, vsebine in rokov posameznega preventivnega zdravstvenega pregleda je ocena tveganja s posebnim poudarkom na zdravstvenih zahtevah, ki jih določi delodajalec na podlagi strokovne ocene pooblaščenega zdravnika in rezultatov meritev obremenitev in obremenjenosti ter škodljivosti v delovnem okolju.
...

3. člen

Podlaga za določitev vrste, obsega, vsebine in rokov posameznega preventivnega zdravstvenega pregleda je ocena tveganja s posebnim poudarkom na zdravstvenih zahtevah, ki jih določi delodajalec na podlagi strokovne ocene pooblaščenega zdravnika in rezultatov meritev obremenitev in obremenjenosti ter škodljivosti v delovnem okolju.

V prilogi I je našteto malo morje pregledov. Dvomom, da menedžerski pregle dne vsebuje nobenega izme dnjih.

V glavnem:

zadeva bi se dala zagovarjati (predpogoj: obveza opravljanja menedžerskega pregleda je zapisan v oceni tveganja) , res pa je, da bi za čisto konkreten odgovor potrebovali seznam, kaj vse menedžerski pregled vsebuje, nato pa bi morali primerjalno kljukati glede na v Prilogi Pravilnika naštete preglede.

lp

Mateja - 24.08.2007 - 08:29

Hvala za vaša razmišljanja, ampak kljub vsemu se vedno bolj nagibam k temu, da bom bonitete naknadno obračunala (pregledi so bili namreč že opravljeni pred nekaj meseci).

lp

Pozdravljeni! - 24.08.2007 - 09:41

Zadeva je naslednja. Tudi managerji (npr. član uprave, direktor,...), so v oceni varnosti opredeljeni (del.mesto). Ko vam je zdravnik izdelal "oceno" (na osnovi zakona), so tudi za ta delovna opredeljeni določeni pregledi na določena časovna obdobja. Ali vsako leto, ali na dve ali tri leta. Managerski pregledi praviloma obsegajo več preiskav, kot jih je zdravnik navedel v tem dokumentu. Zato boniteto predstavljajo vsi pregledi, ki v oceni niso zajeti! <v oceni so ponavadi pregled vida, krvi, EKG, managerski pa zajemajo še marsikaj drugega. Tisto, kar vam je zdravnik na osnovi zakona napisal v oceno NI boniteta, ostalo pa. Če je zdravnik opredelil preglede na vsaki dve leti, vi pa imate managerski preglad vsako leto, to pomeni, da bo eno leto cel managerski pregled boniteta, drugo leto pa le del, ki ga zdravnik ni navedel.

 

LP, Mira 

Mateja - 24.08.2007 - 11:38

Ali to pomeni potem tudi, da  v tistem letu ko bi bila boniteta, račun za tak pregled ne bi bil davčno priznan, v letu ko ne bi bilo bonitete pa bi bil tudi račun davčno priznan.