krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pogodba o opravljanju računovodskih storitev

6586  20.08.2007 - 16:38h / Ostalo / Avtor: MINA / 302 / 4

Zanima me 14.člen tipske Pogodbe o računovodenju, ki jo je izdala Zveza računovodskih servisov, ali ima člen pravno podlago za zadrževanje izpisov, če ti stranka noče plačati.
Imamo namreč primer odpovedi na osnovi vzorca te pogodbe, ki smo jo s stranko sklenili in sedaj, ko smo jim dali odpoved zaradi treh zaporedoma neplačanih računov, (prej smo jih seveda opominjali, na telefon se niso javljali,itd) in se sklicujemo tudi na 14.člen te pogodbe pravijo, da jih izsiljujemo in nam grozijo z kazensko ovadbo. Kako je kaj z reševanjem teh stvari iz prakse?

Zoris - 20.08.2007 - 18:39

Pozdravljena!
V kolikor ste sklenili pogodbo na osnovi vzorca (pogodbo so sestavljali na GZS -  Združenje računovodskih servisov), potem verjetno imate tudi 6. člen, kjer je napisano, da se naročnik zaveže posredovati izvajalcu knjigovodsko dokumentacijo in to tudi katero za nadaljno obdelavo. Prav tako ta pogodba vsebuje naloge izvajalca v 2. členu - kontiranje, ...... . 

V skladu s sklenjeno pogodbo, vam je naročnik prostovoljno predal dokumentacijo za obdelavo in si je nikakor niste protipravno prilastili.

Imela sem primer, ko so mi tudi grozili s kazensko ovadbo, vendar mi ni znano, da bi jo podali. Že pri opominih sem jih opozarjala na smiselno enak člen v pogodbi in enako v odpovedi. V odgovor sem jim napisala, da sem jih opozarjala in da so v skladu s pogodbo prostovoljno predali dokumentacijo v obdelavo.
Zadeva še ni končana, tako da vam sodno prakso ne morem posredovati, moram pa povedati, da se v ugovoru na izvršbo niso sklicevali tudi na pridržanje dokumentacije - verjetno so spoznali, da imam prav.

Upam, da se bo z dejansko prakso še kdo oglasil.

Lp



Oz - 21.08.2007 - 10:05

Imamo enak primer. Vendar pa smo stranki izročili začetna stanja, da lahko nemoteno poslujejo, ker v nasprotnem primeru oviramo njihovo poslovanje in bi jim lahko s tem povzročili poslovno škodo, v tem delu pa lahko potem servis odgovarja. Vse ostale dokumente (prejete račune, bančne izpiske, ostalo, letne izkaze, letne izpise) pa jim do poplačila obveznosti ne predamo.

Prekmurec - 21.08.2007 - 14:28

Mi smo imeli podoben primer, problem je bil, da se je to dogajalo v mesecu februarju in nismo dobili plačano 8 mesecev prejšnjega leta.

Na OOZ so nam svetovali predati dokumentacijo, ker stranka ne bi mogla pravočasno posredovati davčni obračun.

Tako smo tudi storili in istočasno sprožili izvržbo preko sodišča. Res smo morali čakati na poplačilo, ampak smo uspeli.

- 21.08.2007 - 15:43

he, he, mi smo nekoč zadržali dokumentacijo, pa se nihče ni sekiral...če bi imeli kontrolo, bi pa itak inšpektor prišel k nam po papirje.

tako njihove dokumentacije nikoli ne zadržimo, ampak zahtevamo da jo pridejo takoj iskat, če ne jo pošljemo na njihove stoške po hitri pošti.

izpise pa ja. jih imamo v elektronski obliki. ko plačajo storitev pa dobijo kartice lepo izpisane. če ne pa nič - v materialni obliki ne bomo imeli po pisarni gužve zaradi neplačnikov. lahko si pa sami še enkrat poknjižijo. mi pa itak izterjamo, v glavnem vse. so pa nekatere južne izjeme...