krpan in druščina postani član

Naslov teme: nabava od nezavezanca v Italiji

6317  01.08.2007 - 20:15h / Ostalo / Avtor: STANE / 354 / 7

Nabavili smo živila za gost. dejavnost v Italiji in ugotovili, da pri davčni številki ni oznake IT, v VAT number preverjanju je napisalo samo, da št. obstaja,ni pa izpisalo naziva firme, kar pomeni, da ni v sistemu DDV -ali to drži ? Če to drži,pa ne vem ali lahko ta račun obravnavamo enako, kot za naše dobavitelje, ki niso v sistemu DDV - če bi še vpisovali v davčne evidence, bi ga v te ne vpisali, samoobdavčitve pa tu ne naredimo. Ali prav razmišljam ? Hvala za pomoč in lep pozdrav !

Alicia - 01.08.2007 - 21:15

Italijani so malo trdi, kar se tiče id za ddv. -vednar če ste v sistemu preverili, potem so zavezanci za ddv, niso pa pravilno ozpisali na računu, za kar jih pozovite, da popravijo, da boste imeli vstopni ddv. samoobdavčitev pa v vsakem primeru

p.š. - 01.08.2007 - 22:06

Alicia, lahko še vas malce pobaram : na temo nabava blaga ali storitev od nezavezanca za DDV-tujca iz druge države članice, smo imeli danes obširno debato in nekako nismo dorekli pomen samoobdavčitve.

 

Mnenja so različna :

 

- če je dobavitelj davčni zavezanec iz EU brez ID št. , samoobdavčitev nekako ni smiselna ( davčno breme se ne more prevaliti k naročniku/kupcu, ker davčno breme zaradi statusa dobavitelja ne obstaja );

 ali

- samoobdavčitev smo dolžni izvajati samo v prometu med davčnimi zavezanci v EU

 ali

- samoobdavčitev moramo izvajati zaradi narave opravljene transakcije ( pridobitve blaga ali opravljenih storitev, ki po ZDDV-1 podležejo samoobdavčitvi ) ne glede na to, kakšen status ima naš dobavitelj , ki je potemtakem lahko : zavezanec iz EU z ID št. , zavezanec iz EU brez ID št. ali pa celo zavezanec iz držav izven Skupnosti.

 

Kaj od tega bi lahko držalo oziroma je pravilneje ali pa morda obstaja še kakšna četrta varianta ?  

 

lp 

 

Tamara - 03.08.2007 - 08:50

Pozdravljeni,

tudi meni so storitve iz 29. člena vse manj jasne.
Na žalost je v vseh članikih, ipd., zapisano, da če te storitve opravi tujec, nikjer pa tega tujca ne definira!

Ali morda to res pomeni, da status tega tujca NI pomemben in je pomemben le status prejemnika?

Če je tako, je malce nelogično: če bi nam iste storitve opravil slovenski izvajalec brez ID številke, bi bilo neobdavčeno, če pa nam jih tujec, ne glede na ststus, pa so vedno obdavčene?

Je še kdo bolj pameten, da nam pomaga razjasniti dilemo?

Alicia - 03.08.2007 - 10:47

ja, nezavezanci so problem in poslovanje znotraj EU kar nekako sili v "zavezanost". Jaz se nagibam k 3. varianti, ki jo naštevaš. Se pa je tudi oglasil nek nezavezanec pri nas, ki je prodajal blago v drugo članico EU, in so se držali za glavo, ker ni v sistemu - nimajo pravice do odbitka. Tako smo mu svetovali, da se čimprej registrira, čeprav prostovoljno. Zakon pa takih primerov ne predvideva, ker je namenjen seveda zavezancem.

Pepelka - 02.08.2007 - 06:21

Ker veliko delamo z Italijani, podajam svoje izkušnje: če imate na računu napisano morda IVA ali Partita IVA in št. brez prefiksa IT, potem zavezanci najverjetneje so (lahko pa preverite še na drugi stopnji preko maila ali tel. DURSa), medtem ko davčna številka, ki jo imajo vse italijanske pravne osebe, ni nikoli enaka kot Partita IVA. Po mojih informacijah Italijanom ni potrebno navajati IT pred IVA številko. So pa vsekakor trdi, da je joj! To pa zagotovo drži.

tina - 02.08.2007 - 09:18

Če številka obstaja, to pomeni da so v sistemu ddv (izpisa naziva pri IT DDV zavezancih ni nikoli). Bi bilo tudi zelo čudno oz. skoraj nemogoče, da prodajalec živil ne bi bil v sistemu ddv.

metula - 02.08.2007 - 13:42

Ma so res trdi.