krpan in druščina postani član

Naslov teme: sprememba usmeritve pri OS

6202  27.07.2007 - 09:12h / Ostalo / Avtor: nat / 66 / 1

Razmišljamo o sprejemu usmeritve, da se OS pod 500 EUR direktno knjižijo med material.
Lepo bi prosila, če mi kdo pove ali je kje "hakelc". Moram na kaj biti še posebej pozorna, se nam lahko le-to kje kasneje maščuje? Zanima me tudi koliko malih podjetij je v praksi to usmeritev sprejelo? In če večina ni, zakaj ne?

Če prav razumem, moramo, če le-te umeritve ne sprejmemo, vsako OS (tudi tisto za npr. 10 EUR dati med OS) amortizirati.

Kaj bi se zgodilo, če bo čez 2 leti zakonodaja spremenila mejo npr. na 300 EUR? Bo takrat spet novo usmeritev treba sprejemati in spet za nazaj popravljati preneseni čisti dobiček ali izgubo (to se mi zdi nemogoče, ker si vračanja nazaj med OS ne predstavljam)?

Se mora v primeru sprejetja omenjene usmeritve voditi evidenca teh OS med materiali. NPR: Evidenca OS je predpisana in nujna. Ali se lahko zgodi, da bo čez par let kakšen inšpektor zahteval evidence teh sredstev pod 500 EUR dane na material? Kako se knjiži vzdrževanje teh sredstev?

Lepo prosim za kakšen odgovor.

Pepelka - 27.07.2007 - 09:57

Naše izkušnje s prehodom na SRS 2006: s tako usmeritvijo se rešite odvečnega knjižnega balasta, ki načeloma ne predstavlja pomembnejše postavke v bilanci (ni potrebe po evidenci v registru OS, odpade obračun amortizacije teh sredstev,...) . Kar pa se tiče sprememb kapitala oziroma zneska nerazporejenega dobička iz preteklih let (ali prenešene izgube) zaradi sprememb računovodskih usmeritev ali popravkov napak pa so te predpisane s samim SRS 2006 in nimate glede tega kaj drugega sprejeti kot usmeritve z vidika načela bistvenosti. Mi (proizvodnja) konkretno takšno nabavo OS do 500 EUR (predvsem drobnega inventarja) vodimo tudi evidenčno še na 32/329 (zaradi možnosti spremljanja gibanja teh sredstev, morebitnih zadolžitev  teh sredstev po delavcih in posameznih nahajališčih...)