krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup avtodoma

6115  24.07.2007 - 09:28h / Ostalo / Avtor: tika / 1261 / 5

S.p. so odloča za nakup avtodoma. Uporabljal ga bo za privat namene in rentanje. Zanima me koliko krat ga mora oddati, da si lahko prizna vstopni DDv za nakup in vse ostale stroške. Če ga uporablja v privat namene ali so ti stroški nepriznani. Zanimajo me vaše izkušnje.

p.š. - 24.07.2007 - 09:32

Pravico do vstopnega DDV pri nabavi in vzdrževanju avtodoma ima samo v primeru, če ga bo kupil izključno za namene opravljanja dejavnosti dajanja v najem ali nadaljne prodaje.

Ker temu sodeč po opisu ne bo tako,  nima pravice do vstopnega DDV in še obvezno mora voditi evidenco opravljenih službenih in privat voženj, da se konec leta izločijo kompletni stroški ( amortizacija, gorivo, vzdrževanje ) v zvezi z avtodomom v % opravljenih privat voženj.

lp

Matjaž K - 24.07.2007 - 09:41

Glede DDV se ne strinjam.

Sodna praksa sodiča ES je drugačna.

Če je del za "taparavo" dejavnost, del pa se bo uporabljal za neposlovne (privatne) namene, se DDV odbije, pri uporabi v neposlovne namene pa se DDV obračuna.

Glede davčnega priznavanja stroškov pa se strinjam.

Kar pa bo posebnost, pa bo to, da bo promet za DDV (zaradi uporabe v neposlovne namene) višji od prihodkov (s.p. samemu sebi ne more izdati računa - kar hočem reči je to, da se bo za uporabo v neposlovne namene izdan račun uporabil samo za namene ugotavljanja "realizacije" po ZDDV-1, ne pa tudi za ugotavljanje prihodkov po SRS).

lp

p.š. - 24.07.2007 - 10:04

Razmišljam : ko berem točko a) 66.člena ZDDV-1,  v njej najdem definicijo, v katerih primerih se sme upoštevati vhodni DDV ob nakupu vozil , vendar v njej ne najdem zgoraj opisanega primera kot opcije za odbitini DDV.
Je bilo morda mišljeno, da se pač avtodom nabavi z namenom opravljanja dejavnosti  dajanja v najem, pri kateri se DDV obračunava , privatna uporaba pa ???? Tudi če se izda nek interni obračun zaradi potreb DDV, pa s tem absolutno ni zadoščeno SRS ravno zaradi statusne oblike kupca. Menim, da je bolje že pred nakupom presoditi predvideno razmerje privatne in poslovne uporabe, potem pa oceniti na katero ime se bo nabava izvršila.

66. člen ZDDV-1 :

(omejitev pravice do odbitka)

Davčni zavezanec ne sme odbiti vstopnega DDV od:
    a) jaht in čolnov, namenjenih za šport in razvedrilo, zasebnih zrakoplovov, osebnih avtomobilov ter motornih koles, goriv in maziv ter nadomestnih delov ter storitev, tesno povezanih s tem, razen od plovil oziroma od vozil, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevozov s taksiji, dajanja v najem in zakup in za nadaljnjo prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi ter kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza in osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz pokojnikov;
...

lp

jaz - 24.07.2007 - 10:31


Kot je povedal Matjaž; pravica do odbitka nastane v trenutku nakupa, če je namen opravljanje obdavčene dejavnosti, kakšen bo delež obdavčene dejavnosti je za pravico do odbitka nepomembno. Samo v primeru, če se izkaže, da so bili za rentanje izdani fiktivni računi, je mogoče odvzeti pravico co odbitka, ker ni bil dosežen namen obdavčenja (nakup je bil opravljen samo za zasebne namene).

Druga stvar pa je zasebna raba in seveda določitev davčne osnove od takšne zasebne rabe. To bi naj bila nabavna cena. Mislim, da bi to določbo morali uporabiti v povezavi s 5 letnim popravkom in tako obračunali DDV po deležu zasebne rabe v odvisnosti od celotnega prometa in zneskom celotnega odbitka na začetku.  

p.š. - 24.07.2007 - 11:12

Ja, tukaj mi ni šlo skozi:  zasebna raba in popravek DDV.  Vaš konkreten predlog se mi zdi zelo korekten in uporaben.  

lp