krpan in druščina postani član

Naslov teme: Članek v Svetovalcu-DDV pri obnovi privatnih stan

5810  09.07.2007 - 09:05h / Drugi davki in takse / Avtor: s.p.p. / 101 / 16

V reviji obrtnik je v članku Ne spreglejte pri DDV ponovno govora o pogojno znižani stopnji za popravilo in obnovo stanovanj , v kolikor bo vrednost storitve večja od vrednosti vgradnega materiala. Na seminarju pri Krpanu je bilo to zanikano, torej iz katerih predpostavk izhajata Zveza in OZ s takimi tolmačenji?

p.š. - 09.07.2007 - 10:15

Ja, tu je govora o stanovanjih, ki po 1.1.2008 verjetno ne bodo del socialne politike in bodo ustrezala kvadraturi po Pravilniku ( na natančnejšo definicijo , katera stanovanja bodo del socialne politike, se še čaka ) - Razmišljam : če sledimo temu tolmačenju, menim, da želijo zaščititi splošno davčno stopnjo gradbenega materiala v primerih kot je npr. nabava in vgradnja centralne napeljavo s pečjo, kjer predstavlja material npr.80% vrednosti računa, delo pa 20% - vse skupaj pa je sedaj obdavčeno z znižano stopnjo. Po tolmačenju naj bi znižana stopnja ostala tudi pri stanovanjih, ki niso del socialne politike , z namenom vzdrževanja stanovanj : popravila, obnove, pri katerih bodo same storitve res znašale več kot pa material ( običajno se največ materiala porabi pri novogradnjah, prizidkih,...). Najbrž bomo morali počakati na natančnejše definicije, da bomo lahko potegnili korektne zaključke.

Tudi sama sem bila na seminarju Bilans t., pa debate o tem nisem zasledila ( najbrž nisva bila-i v istem mestu ) - bolj se je govorilo o spremembi, ki jo bo prinesla kvadratura stanovanj ... Lahko morda še podrobneje razložite, kako ste debatirali o zgornji temi ?

lp

Matjaž K - 09.07.2007 - 10:23

"Ja, tu je govora o stanovanjih, ki po 1.1.2008 verjetno ne bodo del socialne politike in bodo ustrezala kvadraturi po Pravilniku ( na natančnejšo definicijo , katera stanovanja bodo del socialne politike, se še čaka )"

To ne gre "vkup".

Kaj je del socialne politike je opredeljeno v PZDDV -> kvadratura.

" (7) Za namene 11. točke Priloge I k ZDDV-1, je stanovanje del socialne politike, če v večstanovanjski hiši ne presega 120 m2 oziroma v individualni hiši ne presega 250 m2 uporabne površine stanovanja. Uporabna površina stanovanja je seštevek površine bivalnih prostorov. "

Varianta: "nisem del socialne politike, vendar sem v okviru kvadrature" posledično ne more obstajati.

lp

p.š. - 09.07.2007 - 10:26

Ja, malce nerodno zapisano ( poslano brez cenzure ...) , mišljeno pa samo za stanovanja, ki ne bodo del socialne politike ( nad predpisano kvadraturo ).

lp

mmm - 09.07.2007 - 10:58

Glede definicije "Uporabna površina stanovanja je seštevek površine bivalnih prostorov.", moje mnenje je, da v primeru individualne hiše, kletni prostor ni bivalni prostor! Ali se s tem strinjate.


Gorazd

mmm - 09.07.2007 - 10:59

Glede definicije "Uporabna površina stanovanja je seštevek površine bivalnih prostorov.", moje mnenje je, da v primeru individualne hiše, kletni prostor ni bivalni prostor! Ali se s tem strinjate.


Gorazd

Tamara - 09.07.2007 - 12:06

ZRFR napotuje na Stanovanjski zakon, kjer so opredeljene bivalne površine. In menda klet, pa balkon, lože, ... to niso.

p.š. - 09.07.2007 - 12:26

Stanovanjski Zakon ( SZ-1):

4. člen

(posamezni deli)

(1) Stanovanjske enote v dvo ali večstanovanjski stavbi (v nadaljnjem besedilu: večstanovanjska stavba) so stanovanja. Stanovanjske enote v stanovanjski stavbi za posebne namene so bivalne enote.
(2) Stanovanje po tem zakonu je skupina prostorov, namenjenih za trajno bivanje, ki so funkcionalna celota, praviloma z enim vhodom, ne glede na to ali so prostori v stanovanjski stavbi ali drugi stavbi.
(3) Individualni prostori, ki pripadajo določenim posameznim delom, so lahko atriji, kleti, drvarnice kot tudi garaže, balkoni, terase, lože, če niso sestavni del posameznega dela.

Sodeč po tretjem odstavku 4.člena SZ-1 ,bi "lahko" spadale k stanovanju kot bivalnim površinam. Problem nastane pri besedici "lahko", ker je potrebno v vsakem posameznem primeru presoditi pripadnost z uporabo še kakšne druge dokumentacije, kot so sami zakonski predpisi. Na ta problem opozarjam že dlje časa, ker bo v primeru nedorečenosti s strani zakonodajalca prihajalo in že prihaja do različnih interpretacij pripadnosti določenih delov k stanovanju - predvsem bo nastal problem po 01.01.2008, če se ne bo točno vedelo, kaj kam spada, zaradi v dopolnjenem Pravilniku o izvajanju ZDDV-1 določenih kvadratur stanovanjskih površin.

lp
izvajanju ZDDV

Matjaž K - 09.07.2007 - 12:33

SZ-1 ne opredeljuje pojma bivalna bivalnih prostorov oz. povšine.

iz 3. člen
(sestavine stanovanjskih stavb)

stanovanjska stavba = posmezni del + skupni del

posamezni deli so: stanovanjske enote, poslovni prostori ali drugi samostojni prostori. K posameznemu delu lahko spadajo tudi drugi individualno odmerjeni prostori, če so del stanovanjske stavbe v solastnini etažnih lastnikov.

iz 4. člen
(posamezni deli)

(1) Stanovanjske enote v dvo ali večstanovanjski stavbi (v nadaljnjem besedilu: večstanovanjska stavba) so stanovanja. Stanovanjske enote v stanovanjski stavbi za posebne namene so bivalne enote.
!!! (2) Stanovanje po tem zakonu je skupina prostorov, namenjenih za trajno bivanje, !!! ki so funkcionalna celota, praviloma z enim vhodom, ne glede na to ali so prostori v stanovanjski stavbi ali drugi stavbi.
(3) Individualni prostori, ki pripadajo določenim posameznim delom, so lahko atriji, kleti, drvarnice kot tudi garaže, balkoni, terase, lože, če niso sestavni del posameznega dela.


posamezni del je tudi stanovanjska enota
stanovanjska enota je tudi stanovanje
k posmeznemu delu (=stanovanjski enoti = stanovanju) spada tudi garaža, balkon, terasa, ...

Ali iz tega => garaža, terasa ... = bivalna površina je enako ??

SZ samo na enem mestu govori o bivalnem delu, in sicer v 10. členu:

10. člen

(primerno stanovanje)

Primerno stanovanje po tem zakonu je tisto stanovanje, ki je v takšni eno ali večstanovanjski stavbi, ki je zgrajena v skladu z minimalnimi tehničnimi pogoji za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj in je zanjo v skladu s predpisi o graditvi objektov izdano uporabno dovoljenje. Stanovanje mora imeti ločen spalni in bivalni del (razen v primeru garsonjere) ter mora zadoščati stanovanjskim potrebam lastnika oziroma najemnika in njunih ožjih družinskih članov, ki živijo z lastnikom oziroma najemnikom v skupnem gospodinjstvu, ter ustrezati površinskim normativom po pravilniku iz 87. člena tega zakona.

Po SZ spalnica ni bivalni del.

Kaj vse bo bivalni del po ZDDV-1 je torej še vedno ???

s.p.p. - 09.07.2007 - 12:40

Če povzamem, bo po znižani davčni stopnji v letu 2008 možno graditi vsa stanovnja do 120 m2 in hiše do 250 m2, ker so del socialne politike, prav tako pa vsa obnova in popravila, kjer je vgrajenega manj kot 1/2 materiala? Kaj pa v primeru novogradnje stanovanj in hiš, ki niso del socialne politike, pa bo prav tako vgrajenega manj kot 1/2 materiala?

p.š. - 09.07.2007 - 12:45

Seveda spet samo izražam mnenje : ??? - resno menim, da moramo počakati uradno pojasnilo zakonodajalca : vse ostalo so interpretacija in ugibanja.

lp

Jurček - 09.07.2007 - 13:38

Glede tega kaj bo po 01.01.2008 - neuradno..... slišim, da se prehodno obdobje podaljšuje do 01.01.2010.
Menda že prošnja odobrena in naj bi končno potrditev dobila jeseni - takrat tudi z objavo v UL EU.

p.š. - 09.07.2007 - 14:00

To že, ampak novi Pravilnik nam je dodelil nižjo stopnjo samo za stanovanja, ki so del socialne politike - to dodelitev morajo uradno pojasniti,ker glede na dosedanje zakonske predpise, ki jih lahko interpretiramo vsak po svoje, ta predpis ni jasno izražen. Sporno je ravno zaradi tega, ker , vsaj kolikor jaz razumem, trenutno uporabljamo znižano stopnjo v gradbeništvu ( SKD F45 ) za vse stanovanjske zgradbe, po novem letu bodo pa ostala le stanovanja, ki so (bodo) del socialne politike ne glede na podaljšanje prehodnega obdobja . Definicija pa je ?

lp

Matjaž K - 09.07.2007 - 14:28

Definicija obstaja.

Problem je samo v tem, ker ni opredeljeno, kaj vse spada pod bivalno.

rok - 10.07.2007 - 07:59

Največji problem bo ne glede na tolmačenje za same izvajalce oz. komu bo "naprteno" preverjanje resničnosti podatkov, ki ti jih bo posredovala stranka. Kako pa naj vem, da bo stanovanje merilo 119 in ne 121 m2?

buco - 10.07.2007 - 08:57

Mogoče bo pa država za takšna preverjanja uporabila podatke, ki jih sedaj s popisom zbira širom po Sloveniji.

p.š. - 10.07.2007 - 17:55

Če bodo res ti podatki merilo, potem bi bilo fer, da bi lahko do njih zaradi pravilne uporabe stopnje DDV dostopali tudi izvajalci del /izdajatelji računov ; ko bo DURS prišel v kontrolo, bo že prepozno...

lp