krpan in druščina postani član

Naslov teme: Podjemna pogodba

5742  04.07.2007 - 09:17h / Ostalo / Avtor: Sončnica / 195 / 14

Zanima me glede podjemne pogodbe ali je omejitev glede opravljenih ur mesečno oz letno? In kateri zakon to navaja, če je omejitev. Že v naprej hvala. Lep dan.

p.š. - 04.07.2007 - 09:50

Omejitve za opravljene ure ni - opravi se toliko ur, kolikor jih je potrebnih za izvedbo posla, kar mora biti zapisano v pogodbi. Smisel sklepanja podjemne pogodbe je v tem, da gre za opravljanje in dokončanje nekega enkratnega posla.
Če se bi posel opravljal in ponavljal iz meseca v mesec, bi takšno delo že imelo značilnosti rednega delovnega razmerja - potem bi podjemna pogodba postala neprimerna oblika.

lp

Marijan - 05.07.2007 - 07:51

V večji stanovanjski stavbi imam hišnika, ki je eden od stanovalcev/etažnih lastnikov ...je upokojen in mu že leta in leta plačujemo po podjemni pogodbi. Delo je ocenjeno na približno 40 ur mesečno. Vse lepo funkcionira, razen, da smo v prekršku. Previdevam, da je podobnih primerov zelo veliko in, da gre eno samo sprenevedanje.
Imate kakšen predlog kako naj rešim to zadevo in, da ne bomo v prekršku ?
Tnx.

lp

p.š. - 05.07.2007 - 09:17



Poskušam razmišljati z vami in tako sem malo pobrskala po Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ( UL 36/2000 ), kjer so navedene oblike dela (izjeme), ki ne štejejo kot delo na črno. Med njimi sem našla Osebno dopolnilno delo - edino pri tej obliki ni zapisano, da se mora opravljati brezplačno in ga ne smejo opravljati upokojenci.

Ker pa se nisem spuščala v ostale detajle Osebnega dopolnilnega dela ( obračun, obrazci, prispevki ...), nisem čisto prepričana, če bo tole čisto pravilna oblika - morda bi malo več poizvedeli na Zavodu za zaposlovanje ( ali pa ste morda že sami pomislili na ta način dela )???

Kakorkoli, v nadaljevanju sem vam prilepila zakonsko podlago in definicijo - o pravilnosti možnosti opravljanja Osebnega dopolnilnega dela , ki bi ga opravljal upokojenec, pa bi morda še kdo kaj dodal ( kakšen pravi poznavalec ...). Torej:


Osebno dopolnilno delo
12. člen

(1) Za osebno dopolnilno delo se šteje, kadar posameznik osebno sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča ter opravlja druga manjša dela, pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače.

(3) Dela iz prvega in drugega odstavka tega člena se lahko opravljajo pod pogojem, če letni prihodki iz naslova tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta, in če so določena v pravilniku o delih, ki jih je šteti za osebno dopolnilno delo ter o postopku priglasitve teh del.

(4) Posameznik je dolžan osebno dopolnilno delo iz prvega in drugega odstavka tega člena pred pričetkom opravljanja priglasiti pristojni upravni enoti, ki ga vpiše v seznam zavezancev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.


lp

Marijan - 05.07.2007 - 10:36

Zlati ste, hvala. Ker ni prvič se počasi nabira za kakšno kosilo...:))
Bom kasneje kaj več o tem napisal, o dopolnilnem delu mislim.

lp

p.š. - 05.07.2007 - 11:07

...:)))...

lp-nazaj

Marijan - 05.07.2007 - 13:12

Tukaj je Pravilnik o delih, ki se štejejo za osebno dopolnilno
www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200230&dhid=41166&opennode=Root4

Po moje je v točki A.1 priloge povedano dovolj za to, da je hišniška dela
možno uvrstiti na seznam del, ki se štejejo za osebno dopolnilno.
Vseeno sem poslal vprašanje na UE Ljubljana...kot vidim, se je moj e-mail že vrnil, da je neznan naslovnik, čeprav sem naslov snel z njihove strani...skratka štala...


"A) Dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabiranje
in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter druga manjša dela:

1. občasna pomoč v gospodinjstvu in pomoč pri vzdrževanju
stanovanja, hiše, počitniške hiše in podobno ter vzdrževanje
pripadajočih zunanjih površin ter delo na kmetiji;"

lp

p.š. - 05.07.2007 - 14:20

Prebrala sem debato do konca in tudi jaz mislim, da je v vašem primeru in glede na Pravilnik možno uvrstiti hišniška dela med osebno dopolnilno delo. Predlog za kratkotrajno delo, ki ga je podal Jože , se mi ne zdi sprejemljiv, ker gre v teh primerih za neplačano delo.

Ker ( kot sem že zgoraj pisala ) osebnega dopolnilnega dela ne poznam do potankosti, bi bilo pa zanimivo izvedeti, kako in v kakšni obliki se v praksi izvajajo pogodbena sklenitev, obračun , odbavčitev in izplačilo takšnega dela.
Marijan, vkolikor se boste odločili za to varianto, bi vas pa lepo prosila, če boste pri volji deliti izkušnjo z nami. Morda bo pa kdaj še komu drugemu v pomoč.

Lep dan želim še naprej !




p.š. - 05.07.2007 - 23:16

Preletela pravilnik - vse piše v njem - če še kdo potrebuje informacije, priporočam uporabo linka, ki nam ga je posredoval Marijan.

lp

Marijan - 06.07.2007 - 10:20

Če mi ne bi EMŠO nagajal bi vedel že prej, tako me je samo črv nateral, da sem prebrskal in še brskam po prejšnjih debatah. Tukaj je teta Mirjam pisala :

Avtor : Mirjam
Skupina : ostalo
Datum : 08.02.2007 08:03:30

Pozdravljeni,
če vam je kaj v pomoč, lahko povem, da je po mojem mnenju najcenejši način plačila hišnika in snažilke osebno dopolnilno delo. Pri nas smo tako rešili, preverili smo na UE in DURS in je OK!
Lep praznik!

www.davkoplacevalci.com/davki_index.cfm?str=forum&tip=list&forum=18&ds=0&lv=0

lp

Marijan - 06.07.2007 - 13:44

...in še prav prejet odgovor UE Lj.Moste-Polje:

Na vaše vprašanje o osebnem dopolnilnem delu odgovarjam:

Hišniška dela se ne morejo opravljati kot osebno dopolnilno delo, saj dela
pod A1 pomenijo občasna dela v razmerju do gospodinjstev.
Hišnik pa dela opravlja stalno in v razmerju do upravnika večstanovanjske
hiše.

Tako je tudi stališče Ministrstva za delo družino in socialne zadeve, ki
nam je v zvezi s tem posredovalo okrožnico.

lp

JOŽE - 05.07.2007 - 12:29

O podjemni pogodbi smo že pisali nekaj tednov nazaj.Treba je ugotoviti, da je podjemna pogodba prepovedana, v kolikor ima samo delo znake možnega delovnega razmerja pri naročniku.Podrobnejae pa o tem piše zakon o preprečevanja dela na črno, na podlagi katerega daje Ministrstvo za delo...Navodilo za prijavo kratkotrajnega dela(Ur.l.54/07).

Marijan Pale - 05.07.2007 - 12:46

Jože:

Treba je ugotoviti, da je podjemna pogodba prepovedana, v kolikor ima samo delo znake možnega delovnega razmerja pri naročniku.
--------------------------

Treba je ugotoviti predvsem to, da takšna in podobne rešitve pomenijo naravno blaznost. Omejevanje in reguliranje takšnih pogodbenih razmerij in dela z nekakšnimi predpisi o delu na črno, pa zahteva, da kričimo tako glasno, da se sliši do nebes...toliko.

lp

brne - 05.07.2007 - 14:58

Pohvala PŠ za zelo koristen napotek (spet)!

p.š. - 05.07.2007 - 17:10

Hvala lepa - spet se mi je na obraz prikradel :-)... pa rdeča lička tudi...

lp