krpan in druščina postani član

Naslov teme: stanovanja del soc. politike

5375  15.06.2007 - 07:41h / DDV / Avtor: majam / 98 / 11

Gledam spremembe pravilnika in spremebo 54. člena ne razumem. Če bo gradbena firma fizični osebi npr. obnovila fasadona stanovanjski hiši, bo morala izmeriti uporabno površino, da bo vedela obračunati 8,5 ali 20% DDV.

šerif - 15.06.2007 - 08:40

Ja, točno tako oz. pridobiti podatek od lastnika.

VIVA - 15.06.2007 - 10:07

Ali to velja tudi za zaključna dela v gradbeništvu , recimo oblaganje tal in sten?

lp

p.š. - 15.06.2007 - 10:44

Ja, ta sprememba Pravilnika bo v praksi povzročala težave: v bistvu bo moral izvajalec gradbenih del za stanovanja, ki so del socialne politike, poznati kvadraturo stanovanjske površine, da bo lahko pravilno določil stopnjo zaračunanega DDV.
Tukaj se poraja en kup vprašanj, za katera bo po mojem mnenju DURS moral izdati pojasnilo ali navodilo za izvajanje tega člena pravilnika .

Kako bo izvajalec gradbenih del poznal kvadraturo stanovanjske površine ? Bo od kupca za dokaz zahteval predložitev dokumentov ( zemljiškoknjižni izpisek /kupoprodajno pogodbo/ gradbeni načrt ) ? - bo kupcu bo verjel na besedo brez predloženih dokazil ? - kako bo DURS preverjal , ali je obračunana stopnja na izdanem računu pravilno izbrana ? - bo moral izdajatelj računa- izvajalec gradbenih del imeti poleg izdane fakture še kopijo dokazil, da gre res za predpisano kvadraturo ? - bo DURS vendrale izdal kakšno natančnejše navodilo, kaj vendarle spada pod stanovanjske površine in njim pripadajoče dele v hišah, v večstanovanjskih zgradbah , ki so del socialne politike ?

To problematiko še predobro poznam , ker sem zadevo raziskovala v primeru ene od mojih strank - šlo pa je za uporabo nižje stopnje pri popravilu garaž - vam povem, hudo !!! 100 ljudi ima 100 različnih mnenj in interpretacij na to temo !

Četudi v pravilniku ni zapisano, da se pri opredelitvi stanovanjske površine uporablja kakšna druga zakonska podlaga, je ( vsaj meni ) jasno, da se je potrebno po definicijo zateči v Stanovanjski zakon (SZ-1) in sicer v najmanj 2.,3., in 4. člen SZ-1. Tu pa se spet nadalje zaplete pri definiciji pripadajočih delov, individualnih prostorov ...

Ubogi upravniki stanovanjskih zgradb pri pisanju razdelilnikov stroškov in določanju stopnje obdavčitve !!!

Menim, da me upravičeno že vnaprej skrbi , da bo tukaj prišlo do čiste anarhije na trgu, vkolikor DURS ali MF ne bosta !!!TAKOJ!!! izdala jasnega navodila za uporabo tega novega 7.odstavka 54.člena Pravilnika o izvajanju ZDDV, ki mimogrede stopi v veljavo že ta mesec - 27.6.2007 !!!

Se opravičujem, ampak problematika definicije stanovanjskih površin , še posebej pa njim pripadajočim delom, me muči že dobro leto dni, pa mi nihče v vesoljni Slovniji ni znal točno razložiti, kam,kako in po kateri stopnji, zato je ta sprememba pravilnika le še prilila "olja na ogenj" in - morda bo pa preko tega foruma kdo , ki je dovolj visoko dosegel, da se na tem področju naredi red , ker s temi predpisi, ki jih imamo trenutno na voljo, mislim, da ne bo šlo ...

lp





- 15.06.2007 - 13:53

To velja tudi za strojne inštalacije( centralna,prezračevanje )v stanovanju fizičnih oseb?

p.š. - 15.06.2007 - 14:37

Kolikor razumem, to velja za komplet gradbene storitve, za katere se sedaj uporablja znižana stopnja DDV - se pravi za stanovanjske objekte in spadajo v standardno klasifikacijo dejavnosti SKD F45 .

Lp

brne - 16.06.2007 - 10:23

Podatki bodo v registru nepremičnin, samo vprašanje dostopa - tajnost podatkov?

p.š. - 16.06.2007 - 15:08

Brne, ali ni ta register še zelo , zelo nepopoln ( že za obstoječe nepremišnine, kaj šele za nepremišnine v izgradnji ) ?
Poleg tega, ali bo izvajalec gradbenih del dolžan preverjati v registru ( npr.da bi bil popoln ??? ) , preden bo izdelal že predračunsko kalkulacijo s pravilno stopnjo DDV - saj veste , kupcem je pomembna tudi končna vrednost gradbenih del, ker zneski v gradbeništvu niso tako nepomembni in nizki ).
Ne vem , morda bo kdo dejal, da kompliciram, ampak jaz tukaj vidim cel kup komplikacij v pravilnem izvajanju novospisanega odstavka - preprosto ne more se delati po občutkih in lastnih intuicijah, kam bi še človek pogledal, kaj bi še preučil, da bo vendarle gor udaril pravo stopnjo DDV.

Še vedno mislim, da se bo moralo izdati pojasnilo/nvaodilo za izvajanje.

lp

s.p.p. - 18.06.2007 - 15:04

Do konca leta bomo že kako pogruntali tehniko, upam z ministrovo pomočjo. Kljub vsem predvidenim in nepredvidenim težavam vse čestitke ministru, da je v okvir socialne politike spravil vsa stanovanja do 120m2 in vse stanovanjske hiše do 240m2. A bi raje videli, da s 1.1.2007 vse gradbene storitve padejo v 20%?

brne - 18.06.2007 - 15:13

Formalno se bo lahko izvajalec zavaroval s podpisano izjavo kupca - stanovalca, da je njegovo stanovanje (hiša) v okviru limita.

- 18.06.2007 - 15:42

Tako je, mi kot fizičari na vseh uradih podpisujemo izjave o resničnosti podatkov, zakaj potem ne bi kupec podpisal, ko se mu bo šlo za prihranek 11,5% od gradbenih del? Tudi sedaj smo prakticirali, da so kupci podpisovali zapisnike o opravljneih delih, s podatki o nepremičnini, in s tem potrdili, da je bilo delo opravljeno na njegovem naslovu - stanovanjski zgradbi.

p.š. - 19.06.2007 - 09:28

Berem vaša mnenja in ugotavljam, da se potrjuje moj zgoraj zapisan dvom : se bomo že znašli vsak po svoje, saj bomo imeli na razpolago to in ono in bomo od kupcev zahtevali to in ono...

Še vedno vztrajam, da to ni edina in prava rešitev ,ampak bi morala biti navodila predpisana in enotna za vse izvajalce in naročnike gradbenih del , ki se tičejo stanovanjske politike. Navodila bi moral izdati pristojni organ, držati pa se bi jih morali vsi : brez interpretacij.

S.p.p. bi vljudno vprašala, kaj misli s tem, da bomo do konca leta že ugotovili kako in kaj ? Berem nov Pravilnik in v zadnjem , 41.členu piše:
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, razen 28.,34. in tretjega do petega odstavka 40.člena tega pravilnika, ki se začnejo uporabljati 1.januarja 2008.

Ker pod "razen" ni naveden 11.člen, v katerem se je dodal nov 7.odstavek 54.člena "starega" pravilnika, o katerem teče debata tu zgoraj, mislim, da vsa predebatirana tematika stopi v veljavo 27.6.2007 ( petnajsti dan po objavi 12.6.2007 ), in ravno zato opozarjam na srž problema.


lp