krpan in druščina postani član

Naslov teme: prehod dela za določen čas v nedoločen čas

5011  31.05.2007 - 13:06h / Ostalo / Avtor: joj / 136 / 6

V podjetju smo imeli zaposlenega pripravnika. Žal nam kadrovska evidenca malo šepa in smo pripravniku po poteku pripravniške dobe dvignili plačo in ga do danes zadržali v podjetju. Menili smo, da ga lahko na ZPIZ-u pač odjavimo preko obrazca M-2, takrat ko bodo potrebe po njegovem delu ugasnile. Zdaj je v podjetju že drugo leto in znašli smo se pred vprašanjem, če ni zaposlenemu v tem času delovno razmerje že avtomatično prešlo v delovno razmerje za nedoločen čas. Potreba po njegovem delu bo namreč s poletjem ugasnila, zdaj pa ne vemo če mu sploh lahko zaključimo delovno razmerje???

valat - 31.05.2007 - 13:11

Če ste ga pustili delati po preteku datuma, ko mu je delovno razmerje za določen čas poteklo (in ga o tem posebaj niste pisno obvestili), se delovno razmerje za določen čas spremeni v delovno razmerje za nedoločen čas.

Za vsak slučaj pa vprašajte kakšnega strokovnjaka (za delovna razmerja).
Osnovno informacijo boste dobili že po telefonu na delovnem sodišču.

Lep pozdrav!

joj - 31.05.2007 - 13:14

Fant je delal brez pogodbe o zaposlitvi, tako da ni bilo nikjer zapisano do kdaj je sklenjeno delovno razmerje. Verjetno bi mu še sedaj lahko vročili pogodbo o zaposlitvi iz katere bi bil razviden datum prenehanja delovnega razmerja. Kaj menite?

- 31.05.2007 - 13:21

kot je rekel valat najbolje da pokličete in vprašate

bisa - 31.05.2007 - 14:09

Definitivno ste vse zamudili, delavec je zaposlen za NEDOLOČEN čas, za kar vas lahko tudi toži če ga odpustite

Hela - 01.06.2007 - 11:15

Če preberete 54. člen ZDR, boste ugotovili, da je pri vas sedaj zaposlen za nedoločen čas. Lahko tudi tvegate in mu sedaj ponudite pogodbo za določen čas, vendar se vam to v primeru nasprotovanja delavca ne bo dobro izšlo. Če je delavec le malo obveščen o svojih pravicah iz delovnega razmerja, boste prišli v konflikt z njim. Lahko mu odpoveste tudi pogodbo za nedoločen čas, vendar morate imeti utemeljene razloge npr. za odpoved iz poslovnega razloga ... Pri teh zadevah morate biti zelo pazljivi. Menim, da ste ravnali zelo neodgovorno, ko takoj po preteku pripravništva delavcu niste ponudili nove pogodb. V bodoče si le preberite ZDR in se skušajte držati pravil, saj vas njegovo nepoznavanje lahko še drago stane.

- 01.06.2007 - 11:36

Ja, tudi jaz mislim, da je najbolje, da povprašate strokovnjaka s tega področja, kajti tako kot pravi Hela, je delavec po vsej verjetnosti že seznanjen s svojimi pravicami.