krpan in druščina postani član

Naslov teme: identifikacija za ddv v državah članicah

4957  30.05.2007 - 09:47h / DDV / Avtor: skala / 100 / 4

Pozdravljeni!

Imam stranko, ki opravlja montažo oken. Odpira se mu trg v Avstriji in Italiji, kjer se mora identificirati na namene DDV, če želi tam opravljati storitve montaže. Ima kdo kakšno info, kako se prijavi v sistem DDV in kako potem poteka obračunavanje in plačevanje DDV-ja na eni strani in kakšen vpliv ima to na zavezančeve poslovne knjige pri nas?

Hvala vsem za pomoč in lep dan,
Skala

MARTIN KRPAN - 30.05.2007 - 11:37

Če sprašujete z vidika ZDDV-1 - dejstvo je, da je kraj opravljanja storitve tam, kjer se nepremičnina nahaja. Če boste opravljali storitve za davčne zavezance, ki so identificirani za namene DDV v teh državah članicah, potem ne bo "prevelik greh", če ne boste tam pridobili ID številke (razen seveda, če boste tam kupovali blago, prejemali storitev itd. - potem je vprašljiv "odbitek" tega tujega DDV pri njih).
Če pa boste opravljali te storitve za fizične osebe - pa - kako naj rečem, boste "črnoborzijanci" na teh trgih.
Toliko, res na kratko.

skala - 30.05.2007 - 12:19

Martin Krpan, hvala za odgovor. Dejansko bo montaža v glavnem fizičnim osebam. Do sedaj se je to prikazovalo samo kot dobava blaga, zdaj pa je povpraševanje čedalje večje, na trgu pri nas pa je tudi že precej ponudnikov in tako ima podjetje željo štartati pravilno na tujih trgih, da kasneje ne bo kakšnih težav.

A imate mogoče kakšen nasvet ali mogoče link, kje bi si lahko pogledala, kako poteka vstop v DDV sistem v državah članicah?

Hvala še enkrat in lep dan,
Skala

sam - 31.05.2007 - 11:15

vsaj za Avstrijo velja tudi prehodno obdobje po vstopu Slovenije EU, ko ne smemo pri njih opravljati gradbenih storitev. Tako je tudi glede "delovnih dovoljenj" vprašanje ali smemo uradno to delati v Avstriji

jst - 14.10.2009 - 12:03

Pozdravljena Skala!

Imam podoben problem kot ti (opravljanje storitev čiščenja za fizične osebe v tujini), pa me zanima če si uspela rešit zadevo. Mi lahko posreduješ postopek identifikacije v tujini.

Hvala in lp.