krpan in druščina postani član

Naslov teme: OBRESTI MED POVEZANIMI OSEBAMI

2642  05.09.2001 - 09:23h / Ostalo / Avtor: eva / 98 / 3

Nujno prosim za odgovor,ali moram obračunati zamudne obresti povezani osebi, katere 60% lastnik je naša firma, če povezana oseba računa ne poravna v dogovorjenem roku? Nagibam se k temu ,da bi bilo potrebno obračunati obresti po medbančni ob. meri. Imam prav??? Kaj če ne zaračunam nobenih obresti?

ANTIBRDAVS - 05.09.2001 - 10:11

Obračun teh obresti je v vsakem primeru vaša pravica, ne pa dolžnost (beri ZOR). Dejstvo pa je, da je od poslovnega sodelovanja (dobro, slabo, slabše...) med tema povezanima osebama odvisno, ali se vam to izplača z vidika nadaljnega sodelovanja ter z vidika obdavčitve po skupinskem oz. posamičnem obdavčenju. Povprečna ponderirana medbančna obrestna mera se nanaša na dogovorjeno višnino obresti v primeru posojila povezanim osebam. V vsakem primeru se bodo v konsolidiranih izkazih izločili prihodki in stroški (odhodki) financiranja iz opisanega naslova, prav tako pa tudi vaše terjatve in njihove obveznosti.

magic - 05.09.2001 - 10:37

Če gre za zamudo plačila in so dogovorjene zamudne obresti potem le te tudi obračunate in to ni v nibeni korelaciji z medbančno ponderirano OM!

MARTIN KRPAN - 05.09.2001 - 11:40

Poglejte si še moj odgovor pri prejšnjem zapisu teme, ker se je dvakrat zapisala (nestrpni pač prehitro dvakrat kliknejo). In povejte, kaj nič ne razmišljate o "transfernih cenah" obresti glede na poslovni običaj v družbi. Pazite, gre za povezane osebe!