krpan in druščina postani član

Naslov teme: pogodba za določen čas

4742  22.05.2007 - 06:34h / Ostalo / Avtor: živa / 80 / 2

Delavka se je septembra 2006 zaposlila s pogodbo za določen čas, nadomeščanje delavke na bolniškem dopustu. Pogodba se izteče z vrnitvijo delavke z bolniškega dopusta. Omenjena delavka je iz bolniškega staleža takoj nastopila porodniški dopust. Pogodba za nadomeščanje ni bila spremenjena. V tem mesecu je dobila izplačan regres, vendar samo v polovičnem znesku. Ko je vprašala delodajalca, zakaj je dobila samo polovico regresa pa je dobila odgovor, da je zaposlena samo do 30.6.2007 in ji pripada sorazmerni delež regresa.
Zanima me, ali ji lahko delodajalec sam, brez njene vednosti določi čas izteka pogodbe in ali res nima pravice do celotnega regresa. Oločba o številu dni letnega dopusta ima tudi opombo "sorazmerno na čas zaposlitve". Ker gre v tem primeru za šolstvo, dopusta še ni izkoristila. Zanima me tudi ali ima pravico do izrabe letnega dopusta in kdaj, v primeru, da ji delavno razmerje preneha 30.6.2007?

Heli - 23.05.2007 - 07:53

Če je bila zaposlena samo za obdobje bolniškega staleža delavke, potem bi morala po poteku tega obdobja dobiti novo pogodbo o zaposlitvi, saj se ji je predhodna že iztekla. Nova pogodba bi morala določati obdobje zaposlitve. Delodajalec se ne more kar sam, brez vednosti delavke, odločiti kdaj poteče delovno razmerje, ampak je potrebno to določiti v pogodbi o zaposlitvi. Po 6 mesecih nepretrganega dela ji pripada pravica izkoristiti ves letni dopust in je upravičena do celotnega regresa. Delodajalec ji mora omogočiti izrabo dopusta pred iztekom delovnega razmerja. V primeru, da se bo potem zaposlila drugje, je možen dogovor, da del dopusta izkoristi pri novem delodajalcu.

živa - 23.05.2007 - 08:49

Hvala, Heli.