krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dohodnina $#I"!"

4440  08.05.2007 - 14:25h / Dohodnina / Avtor: Zmolca / 111 / 13

Prosim za pomoč pri tej težavi. Zgleda da smo pri eni stranki zatupili. Vse kaže na to, da nismo poslali kontrolnih podatkov na DURS. Delavci niso doblili predizpolnjenih napovedi, niti v arhivih nimam potrdila, da bi podatki šli na DURS.

Prosim svetujte, kako naj rešim ta problem. OK, harakiri je zadnja možnost;)

Vnaprej hvala za pomoč in razumevanje.

p.š. - 08.05.2007 - 14:34

Ne razmišljajte o zadnji možnosti - brž-takoj kontaktirajte DURS, jim razložite situacijo in sledite njihovim navodilom - najbrž takoj na disketi oddati zamujene podatke.

Tudi če boste sankcionirani, to sploh ni noben razlog za poškodovanje svojega "imetja", vso energijo rajši vložite v popravek napake. Gotovo vam bo uspelo nadoknaditi zamujeno !

lp


p.š. - 08.05.2007 - 14:38

Dodatno vam predlagam tudi, da delavcem vi predizpolnete in izpolnete (vpišete olajšave ) dohodninske napovedi, in poskrbite, da bodo v čimkrajšem možnem času oddane na DURS.

lp

- 08.05.2007 - 21:41

Če delavci dohodninskih napovedi niso oddali do 30.4.2007, pa svetujem naj sedaj dopišejo na napoved "samoprijava", saj se po zakonu o davčnem postopku (390.a člen)ne kaznuje za prekršek posameznik, ki davčnemu organu predloži resnične, pravilne in popolne podatke, če jih predloži pred izdajo odmerne odločbe.

Bobus - 09.05.2007 - 07:55

Ne vem, zakaj delavci ne bi oddali napovedi dohodnine. So pač sami izpolnili podatke tako kot vsako leto do sedaj.

Zmolca - 09.05.2007 - 09:20

Gre za to, da smo Računovodski servis, in bom zaradi tega imela težavo pri stranki. Delavci so izpolnili dohodnine in oddali. Ampak če stranka dobi kazen, ker mi nismo nekaj naredili.....mislim, nimam besed, kako sem besna nase, da se mi je to zgodilo. Naj sankcionirajo mene, ne stranko. A je to možno?

p.š. - 09.05.2007 - 10:05

Menim, da bo sankcionirana stranka; še vedno pa obstaja možnost medsebojnega dogovora s stranko , da ji na nek način povrnete škodo ( ali vam stranka izstavi račun ali vi njej dobropis, ipd.)

lp

J.G. - 09.05.2007 - 12:50

Nobena juha se ne pije tako vroča, kot se skuha. in ne panicirat ampak napet vse sile, da se stvar popravi in uredi. O odškodnini s stranko se boste pogovarjali takrat, ko bo do sankcij prišlo, kar pa mogoče ne bo, ane?
Če je stranka zadovoljna z vami vrsto let in je to prva huda napaka .. če vas zato pusti, tudi prav. Vseeno lahko spite mirno. Držimo pesti.

lalika - 09.05.2007 - 20:28

Razmislite o tem, da bi se posvetili kakemu drugemu poslu, mogoče kopanju jarkov...

minca - 09.05.2007 - 22:55

lalika, kdor dela tudi kdaj greši, ne mislit, da se vam ne more nikoli zgoditi kakšna napaka.

SAXI - 10.05.2007 - 08:33

Ste pomislili na samoprijavo?

lalika - 10.05.2007 - 17:24

Ne more, ker nič ne delam.

- 11.05.2007 - 05:22

Pa tudi iz foruma se lahko spokaš, ker si samo žaljiva. Te nič ne pogrešamo,če ne daješ komentarjev.Mislim,da si že enkrat napisala,da se ne boš več oglašala.Drži se tega kar napišeš, te nič ne pogrešamo!!!

p.š. - 10.05.2007 - 14:23

Še nekaj sem našla ( vir: časopis Delo 4.5.2007 ), kar bo koristilo za informacijo delavcem v vašem primeru , vkolikor še niso oddali dohodninskih napovedi , sem pa mnenja, da tudi vi oz. delodajalec v vašem primeru uporabi samoprijavo. Torej:

Ljubljana – Rok za dohodninske napovedi se je iztekel 30. aprila, toda ni vam še treba pripravljati denarja za globo, če napovedi za lani niste oddali. Zakon o davčnem postopku vam omogoča, da napoved še vedno oddate brez globe za prekršek. Po zdaj veljavnem zakonu o davčnem postopku je mogoče napovedi še vedno popraviti – ne velja torej več, da je mogoče podatke v dohodninskih obrazcih popravljati samo do izteka roka za napovedi, pozneje pa samo podatke o vzdrževanih družinskih članih. Zavezancem, ki napovedi niso oddali, zakon omogoča samoprijavo, tistim, ki je ne nameravajo oddati, grozi z 200 evri globe.

Rok za dohodninske napovedi zadnji dve leti ni več tako oster, kakor je bil do uveljavitve samoprijave v naši davčni zakonodaji, pa tudi napake v napovedih niso več tako dokončne, saj novi zakon o davčnem postopku, ki velja od 1. januarja, zavezancem omogoča, da jih spremenijo, popravijo in dopolnijo do izdaje odmerne odločbe. Tudi s samoprijavo si je mogoče pomagati do odmerne odločbe o dohodnini.

Zakon o davčnem postopku določa različna pravila samoprijave za različne oblike davčnega poročanja. Na generalnem davčnem uradu pojasnjujejo, da je samoprijava v povezavi z dohodnino preprost opravek, za katerega zakonodajalec ni predvidel posebnega obrazca ali postopka: zavezanec, ki odda napoved po zakonskem roku, na prvo stran dohodninskega obrazca opazno, z velikimi tiskanimi črkami opozori davčni urad, naj napoved obravnava kot samoprijavo. Tako zavezanec ne odgovarja za prekršek, saj ga država z možnostjo samoprijave spodbuja, naj sam razkriva svoje davčne napake in pomanjklivosti, ker to koristi tudi državi. Pri samoprijavi zavezanec torej ne plača kazni za zamudo, davčna uprava pa njegovi davčni obveznosti prišteje obresti po medbančni obrestni meri za ročnost enega leta. Obrestno mero povečuje odvisno od zamude – nič pri zamudi do enega meseca.

lp