krpan in druščina postani član

Naslov teme: Donacije

4398  07.05.2007 - 10:19h / DDV / Avtor: Marko / 741 / 9

Kolesarko društvo (davčni zavezanci brez odločbe) so na nas naslovili prošnjo za finančno pomoč.
Ali jim lahko pripravimo donatorsko pogodbo (ker je davčno bolj ugodno kot pogodba za reklamiranje)? Ima kdo kaj izkušenj s tem?
Hvala.

p.š. - 07.05.2007 - 12:24

Načeloma bi moralo kolesarsko društvo pripraviti donatorsko pogodbo ; ali pa če jo vi sestavite v njihovem imenu .
Bodite pazljivi, da boste z njihove strani pridobili tudi vse ustrezne priloge, namreč: vkolikor imamo opravka z donacijo društvom, potrebujemo od njih za davčno priznavanje odhodkov iz naslova donacij poleg donatorske pogodbe ali vloge za donacijo še:
- potrdilo o registraciji društva ( kopijo vpisa v register )
- statut društva ( oz.kopijo ), vsaj tisti del, kjer je zapisan namen delovanja društva ( npr....društvo je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki so se združile z namenom ...)
- če v prošnji/pogodbi morda ni dovolj natančno opredeljeno , za katere namene bo društvo uporabilo donatorska sredstva, je potreben še ( npr. zahvalni ) dopis društva, v katerem je poraba opredeljena.

Te zahteve za davčno priznavanje donatorju so zapisane v enem od pojasnil DURS-a ( mislim, da iz l.2006 ),mi se jih v čimvečjem % držimo oziroma "vzgajamo" donatorje, da načeloma donačij ne izplačujejo preden od društev ne prejmejo ustrezne dokumentacije. Tako pravi DURS ...

lp

Anita* - 07.05.2007 - 15:47

ne razumem - če v prošnji društvo navede namen, za katerega doniramo, ne vem kaj mi potem rabi statut. društva so praviloma neprofitne organizacije - če niso - mi tudi statut in razne kopije ne morejo zagotoviti, da bodo sredstva porabljena namensko. dam torej tistim, ki napišejo prošnjo za donacijo - in, ki jim zaupam, da bodo denar namensko porabili. saj vemo kaj je bilo npr. z RK. vsi dokumenti so na razpolago - milijoni pa so izginili!!

p.š. - 07.05.2007 - 19:21

Kot že zgoraj rečeno: tako jaz razumem pojasnilo DURS, ki ga v celoti navajam v nadaljevanju , poleg tega pa imamo v podjetjih velikokrat opravka s tako površno pripravljenimi in nepopolnimi vlogami za donacije s strani društev, da sem mnenja, da je potrebno tudi s strani podjetij in ozaveščenih računovodij počasi navajati prosilce, da s svoje strani in tudi zato,ker so deležni sredstev donatorjev, poskrbijo vsaj za korektno dokumentacijo. Iz izkušenj lahko zapišem, da doslej še nobeno društvo ni odklonilo tovrstnega sodelovanja - čisto vsi po vrsti priskrbijo navedene dokumente, posledično pa tudi nimamo težav pri davčnih pregledih zaradi davčnega priznavanja donatorskih sredstev. Torej:

Pojasnilo DURS, št. 4210-834/2006, 8. 8. 2006

V zvezi z vprašanjem, ali se sredstva, ki so donirana društvu ali organizaciji, lahko uveljavljajo kot davčna olajšava, sporočamo:

V skladu z 52. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-1 (Uradni list RS, št. 33/06 – UPB2), ki določa olajšave za donacije, lahko uveljavlja zavezanec davčno olajšavo (zmanjšanje davčne osnove) za znesek izplačil v denarju in v naravi za humanitarne, dobrodelne, invalidske, znanstvene, vzgojno-izobraževalne, športne, kulturne, ekološke in religiozne namene, in to le za takšna izplačila rezidentom Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti. To olajšavo je možno uveljaviti v znesku vseh izplačil za navedene namene v celotnem davčnem obdobju, vendar največ do višine 0,3 odstotka obdavčenega prihodka davčnega obdobja zavezanca in največ do višine davčne osnove davčnega obdobja.

Primerljivo opisani ureditvi po ZDDPO-1 so urejene tudi davčne ugodnosti za donacije po Zakonu o dohodnini – ZDoh-1 (Uradni list RS, št. 59/06 – UPB4), in to v 52. členu, ki določa davčno olajšavo za donacije za zavezanca, ki ugotavlja davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti, in v 4. točki prvega odstavka 112. člena, ki določa zmanjšanje letne davčne osnove zavezanca rezidenta za plačane prostovoljne denarne prispevke in vrednost daril v naravi za humanitarne, dobrodelne, kulturne, vzgojno-izobraževalne, znanstvene, športne, ekološke in religiozne namene, kadar so izplačani osebam, ki so v skladu s posebnimi predpisi v Sloveniji organizirane za opravljanje tovrstnih dejavnosti in so rezidenti Slovenije v skladu s predpisi, ki urejajo davek od dohodkov pravnih oseb, in za navedene prispevke in darila, izplačane invalidskim organizacijam.

Glede na navedeno lahko zavezanci, pravne osebe po ZDDPO-1 in fizične osebe po ZDoh-1, uveljavljajo olajšavo za donacije oziroma zmanjšanje davčne osnove pod pogoji v navedenih zakonih. Kot olajšava se lahko upoštevajo samo tista izplačila z naravo donacij (darila, brezplačni prispevki in druga podobna izplačila oziroma sredstva, dana brez obveznosti vračila ali protistoritve), ki so izplačana organizacijam, po posebnih predpisih organiziranim za opravljanje nepridobitnih dejavnosti na naštetih področjih (in ki v skladu z namenom ustanovitve tudi delujejo, to pa pomeni tudi namensko porabo donacij za naštete namene).

Med takšne organizacije sodijo tudi društva, ki so ustanovljena in organizirana v skladu z zakonom o društvih, na navedenih področjih zaradi uresničevanja skupnih interesov in ciljev nepridobitnega značaja. Pri društvu kot prejemniku donacije se v zvezi s prej navedenim pogojem (da se donacija izplačevalcu prizna kot olajšava, če je izplačana za navedene namene organizaciji, ki je po posebnih predpisih organizirana za opravljanje navedenih dejavnosti) od primera do primera upoštevajo predvsem naslednja dokazila:

*
dokazilo o registraciji društva po zakonu o društvih, za katero je pristojna upravna enota, na območju katere je sedež društva, oziroma dokazilo o podelitvi statusa društva v javnem interesu, ki ga društvu podeli ministrstvo, pristojno za področje, na katerem društvo deluje,
*
interni akt (statut) društva, iz katerega je razvidna dejavnost društva oziroma skladnost namenov in ciljev delovanja društva kot nepridobitne organizacije z nameni, za katere se prizna donacija,
*
namen zbiranja sredstev, ki mora biti v skladu s temeljno dejavnostjo društva, oziroma izjava prejemnika donacije o namenski porabi zbranih sredstev.

Navedena dokazila je upravičen oziroma jih mora zahtevati izplačevalec donacije oziroma organizator donatorske akcije neposredno od prejemnika donacije kot sestavni del vloge oziroma prošnje za donacijo.


lp

jani - 08.05.2007 - 08:43

Mnenja DURSa so eno praksa pa drugo.
Ali to pomeni, da ko dobimo v postne nabiralnike recimo dopis in poloznico od RK ali unicefa in drugih podobnih oreganizacij, da bi morali zraven vsi priloziti vse navedene dokumente, ki jih je durs navedel. Potem bi pa res hitro iztrebili se tisto malo dezevnega gozda,ki ga je ostalo.

Dejstvo je, da gospodarska druzba ne mora zbirati donacij. To lahko delajo samo drustva, ustanove-fundacije, zavodi in podobne organizacije in ze njihov naziv lahko pove ali so do donacij upraviceni ali ne.

p.š. - 08.05.2007 - 09:17

Mnenja sem, da so Unicef, RK , fundacije in druge podobne ustanove, ki imajo status humanitarnih organizacij, tukaj izvzete ( vsak lahko že na netu prebere njihove statute in akte, jih po potrebi natisne ipd. );
tudi sama sem aktivna članica treh ( nehumanitarnih )društev in - ne boste verjeli - nihče nikoli prav nič ne komplicira okrog pravilnosti pošiljanja prošenj za donacije in pripadajočih prilog - menim, da je to stvar fleksibilnosti in osveščenosti vodstva društev in nič drugega - eni bi pa še kar delali balkansko ... tisti "zastonjkarski" časi ( ne rečem, da niso bili zlati časi ) so že davno mimo...

Poleg tega forumovci sami razmišljajo in pač izberejo varianto, ki se njim zdi pametnejša in bolj sprejemljiva. Tukaj nihče ne napiše, da je "pod mus " upoštevati njegovo mnenje.

lp

jani - 08.05.2007 - 12:36

Ne gre se za to, kar sem ze velikokrat na tem forumu tudi napisal. Prvi sem, ki zagovarjam strogo zastavljena pravila delovanja in namenjanja sredstev tudi za taksne namene. Vendar v Sloveniji teh pravil ni. Mnenje DURSa je se vedno samo mnenje. Meni osebno se zdi skoda, da organizacije posiljajo ves material, kopirajo itd. To stane in denar je bolje nameniti za kaj bolj koristnega.
Zagovarjam stalisce da je treba vzpostaviti pravila in ta morajo veljati za vse enako in nihce ne more biti izvzet.
Navajam primer: Ce neka organizacija deluje samo na obmocju Slovenije potem je takorekoc vse razvidno. Od kod je prisla donacija, kako se je porabila itd. Kdo je prejel pomoc itd. To je potem razvidno tudi iz morebitne kontrole s strani ustreznih inspekcij. Skratka, ce se vzame pod lupo se lahko preveri. Kaj pa ce se zbrane donacije porabijo za pomoc v tujino. Se enkrat ponavljam, ne negiram ali kritiziram dela nobene organizacije. Ampak pravila bi morala biti za vse enaka in ni vazno ali je to neko lokalno drustvo ali mednarodna organizacija. Tukaj v casopisih lahko preberemo obcasno recimo, zbrano je bilo toliko in toliko in pomoc je dobil ta in ta. Super. Pri sredstvih, ki gredo dalec, pa te kontrole ne morem imeti in tudi preveriti ne morem. Zaupati moramo samo porocilom.

Lahko bi se nadaljeval s to tematiko in bi napisal knjigo, pa naj bo zaenkrat dovolj.

p.š. - 08.05.2007 - 13:01

Razumem kaj mislite in koga mislite in v tem delu se ( krepko )pridružujem vašemu nazoru. Odlivi v tujino so na žalost res zelo "mehko" področje...

V bistvu je težko podati nek univerzalen odgovor ali mnenje o tej tematiki, ko nekdo poizveduje po pravilih delovanja.

Moj osnovni namen, kadar se oglasim na to temo je v osveščanju in društev in donatorjev , da pri pridobivanju/dajanju sredstev postopajo čimbolj korektno in to v korist obeh strani, kajti tudi obe strani imata lahko težave ob nepravilno sestavljeni dokumentaciji ( npr. "mozolje fašem" , ko vidim prošnjo društva za donacijo, v kateri prosijo za sponzorska sredstva ... , ampak to se še redno dogaja... ) - tukaj mislim, da je še dosti neznanja na obeh straneh že v osnovnem pojmovanju in pomenu oblik pomoči .

Menim, da so takšne debate dobrodošle in če jih vsakokrat, ko se odvijajo, določen % obiskovalcev foruma prebere, lahko tudi pripomorejo k bolj ustaljenem redu na tem področju.

Lep dan želim še naprej !


jani - 08.05.2007 - 13:31

Enako, pa se kdaj kaksno konstruktivno na to temo. lp

Marko - 07.05.2007 - 12:34

Najlepša hvala p.š.

Lep dan