krpan in druščina postani član

Naslov teme: Storno & dobropis

4346  28.04.2007 - 16:57h / Ostalo / Avtor: looka / 1212 / 8

Ko nam kupec zavrne original račun z utemeljenim razlogom naredimo na ta račun dobropis h kateremu priložimo dopis in original zavrnjen račun. Inšpektorica je trdila, da moram vseeno kupcu poslati dobropis v potrditev, ker bi si kupec lahko skopiral račun in upošteval ddv. Do sedaj smo vedno izpadli smešni, so nas klicali nazaj in rekli, da so itak original zavrnili. A se da to rešit s tem, da naredimo storno računa, oz. v katerem primeru sploh uporabiš strono računa?

p.š. - 28.04.2007 - 18:19

Vam je res inšpektorica rekla:

" ker bi si kupec lahko skopiral račun in upošteval ddv "

Zakaj pa ji niste oporekali z dejstvom, da si vaš kupec sme po ZDDV-1 (in po prejšnjem ZDDV ) upoštevati vstopni DDV samo iz originalne knjigovodske listine ne pa iz kopije računa ? Jaz mislim, da ste postopali korektno in da tudi pisna zavrnitev računa menda šteje kot neevidentiranje pri kupcu - torej neupoštevanje vstopnega DDV.

lp

looka - 28.04.2007 - 19:55

V katerem členu piše, da je le original račun merodajen? Grem malo pobrskat.. Mi smo ji tolmačili, da je pisno potrjeno že s samo zavrnitvijo, pa je trdila, da to ni dovolj. Saj priznala je vse, samo za naprej je rekla naj se tega držimo. Kaj pa pravite na račune iz tujine, ki pridejo po mailu in nimamo šans, da dobimo original? Če pa pride pa itak nima ne podpisa, ne žiga.. A nam potem tudi ne bi upoštevali vhodnega davka pri samoobdavčitvah?

p.š. - 28.04.2007 - 22:06

V bistvu gledam iz vašega zornega kota :

4.odstavek 81.člena ZDDV-1
(4) Kot račun se šteje tudi vsak dokument oziroma sporočilo, ki spreminja prvotni račun in se nanj nedvoumno nanaša.

V vašem primeru je ta "drug dokument" pisna zavrnitev prvotnega računa ( reklamacija ) s strani vašega kupca. In vi imate zato vse dokumente urejene po ZDDV-1 .

Kako ima evidentirano zadevo vaš kupec, naj bi inšpektor po potrebi preveril pri kupcu ( saj lahko zahteva v zvezi s pregledom vašega podjetja tudi določene podatke s strani vaših poslovnih partnerjev ) in ne zahteval od vas, da vi preverjate , kako bi si vaš kupec lahko odbijal nek vstopni DDV brez prave podlage , ali si ga ne bi upošteval... itd.

Vsaj jaz razumem vam dano opozorilo tako, da morate zdaj vi maksimalno poskrbeti, da si vaš kupec slučajno ne bi napačno upošteval vhodnega DDV.
To prav gotovo ni vaša naloga , vaša naloga je, da imate vi pri svoji dokumentaciji vse pravilno, in če delate tako, kot ste opisali, imate pravilno že sedaj!

O knjigovodskih listinah pa je več zapisano v SRS 21. Vsekakor pa v njem ni zapisano, da se lahko evidentirajo kopije dokumentov - že zaradi ugotavljanja kontov uspeha ne.
Kopija je lahko le kot podlaga ali priloga k izdelavi izpeljane knjigovodske listine ( naše interne ali popravljalne temeljnice ), nikakor pa ne šteje kot izvirni( edini ) dokument za knjiženje ( ne z vidika SRS ne z vidika ZDDV-1 ).

lp

- 28.04.2007 - 22:25

Hvala :) V katerih primerih se pa dela storno računa?

p.š. - 29.04.2007 - 10:06

K zgornjem pisanju bi dodala le še , da v primeru, ko ne bi imeli pisne zavrnitve računa s strani kupca, mu pošljete dobropis in kupec vam ga potrdi oziroma na vaš dobpropis zapiše, da niti originalnega računa niti dobropisa zaradi zavrnitve ni zavedel v svojih evidencah ( +žig in podpis )- tudi to je z vidika DDV v redu.
Menim, da se storno računa izda v primerih , ko se že med davčnim obdobjem na strani izdajatelja ugotovi , da je bil račun napačno izstavljen in poslan ( tukaj še ni ugovora kupca ). Takšen storno se mora tudi poslati kupcu z navedkom : prosimo za usklajeno knjiženje. Tudi tukaj je potem dobro s strani kupca pridobiti neko izjavo o ne- ali knjiženju obeh dokumentov.

lp

rok - 04.05.2007 - 10:40

Sama v praksi izdam dobropis, kadar nas kupec pisno opozori, da je račun iz nekega razloga delno sporen. V tem primeru uskladimo s kupcem in izstavimo dobropis, ki nam ga kupec potrdi. Če pa kupec pisno zavrne račun v celoti, pa naredim storno računa, ki ga ne pošljem nikomur, je le temeljnica za storno izdanega računa v našem knjigovodstvu.

p.š. - 04.05.2007 - 11:32

Z vašim načinom se čisto strinjam ; je izdelan po določenih principih , pa še zadošča zakonskim zahtevam.

Dodam le še : ko kupec zavrne račun v celoti, ga mora tudi v originalu vrniti k izdajatelju poleg pisne zavrnitve ( na podlagi teh dveh dokumentov izdajatelj naredi storno račun ).

lp

- 04.05.2007 - 11:20

Ko smo zavrnili originalni račun v celoti z obrazložitvijo, smo čez tri mesece prejeli dobropis z zahtevo, da ga potrdimo. Ker smo originalni račun zavrnili, torej ga v naših knjigah ni, smo z dopisom zavrnili tudi nepodpisan dobropis,ker nimamo osnove, da bi ga podpisali.To naj bi zadostovalo in bilo jasno vsem tistim, ki bodo pri izdajatelju računa videli originalni račun. Menim, da je dobropis odveč in da mora osnovna zavrnitev zadostovati.