krpan in druščina postani član

Naslov teme: ALI GRE RAČUN MALEGA DAVČ.ZAVEZANCA V KPR

4273  24.04.2007 - 19:25h / DDV / Avtor: ŠPELA / 324 / 8

Ali se knjiži račun malega davčnega zavezanca (nezavezanca) v davčne evidence in DDV-O, ali ne?

Včasih se ti računi niso vpisovali v knjigo prejetih računov, sedaj pa me kolegica prepričuje, da se spet, čeprav menim, da nima prav.

Hvala za vaša mnenja.

BEBEKSAN - 25.04.2007 - 07:07

Vedno so se vpisovali v knjigo in tudi v obrazec DDVO-O. Pod oproščen promet.

Matjaž K - 25.04.2007 - 08:19

"Vedno so se vpisovali ..."

Nekaj časa se niso, potem so se, potem se niso.

Barca - 25.04.2007 - 07:33

Ne, ne vpisujejo se!

šerif - 25.04.2007 - 08:01

Bebeksan nima prav, ti računi se ne vpisujejo v knjigo prejetih računov.

Miša - 25.04.2007 - 14:29

Zadnjič sem bila na seminarju DDV-ja in je posebej poudarila da se ne vpisujejo v KPR.
Lep pozdrav

brne - 25.04.2007 - 20:49

Prosim za informacijo, če je bil morda kje kdaj obrazložen smisel in korist poročanja o oproščenih nabavah; v zvezi z gornjo temo pa razlikovanje med oproščeno nabavo, nabavo, ki sploh ni pod DDV (članarine...) in nabavo od malih zavezancev.

p.š. - 26.04.2007 - 00:30

Prispevam eno razmišljanje na to zanimivo temo :

Načeloma se "moramo" držati pravila, da se oproščeni prometi vpisujejo v DDV evidence, neobdavčljivi po ZDDV-1 pa ne . Tu naj bi nam bilo v pomoč dejstvo, da naj bi dobavitelji za oprostitve navajali zakonsko podlago ( pa še navedeno moramo preveriti ), za neobdavčljiv promet pa jim podlage ni poterebno navajati ( iz prakse : tu vlada totalna zmeda ).
Mali davčni zavezanci so skozi leta spreminjali status "zavezanosti" , tako so se vpisovali in se niso...
Vse skupaj postane problematično, ko preberemo definicijo davčnih zavezancev po 5.členu ZDDV-1 : "takoberoč" je davčni zavezanec po ZDDV-1 vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti.
Je torej promet malega davčnega zavezanca oproščen ali neobdavčljiv promet ? V 94.členu ( posebna ureditev za male davčne zavezance ) je zapisano : oprostitev obračunavanja DDV => torej "mali" potemtakem sodijo med oproščene promete - potem jih moramo vpisovati pod 23 v DDV-O ?
Če sledimo navodilu za izpolnjevanje obrazca DDV-O, se pod 23 vpisujejo vse oproščene dobave . Ima torej Špelina prijateljica prav in mi, ki "malih" zaradi njihove nestalne zgodovine ne vpisujemo, ravnamo napačno ?

Če se držimo vsake črke ZDDV-1, bi lahko rekli , da moramo vpisovati, ampak mnenja strokovnjakov so različna : zaželjeno bi bilo, da bi zakonodajalec ali pa morda strokovna združenja pripravila nekakšno preglednico vpisovanja v DDV-O po členih ( ali pa metodološko navodilo ) kot delovni pripomoček zavezancem, ker dokler si različno razlagamo problematiko, bodo tudi prisotno neenotno oddajanje obračunov DDV.

lp

- 26.04.2007 - 19:01

Strinjam se s p.š. - samo iniciativo bi raje usmerili v pobudo za opustitev (po mojem nikomur koristnega) poročanja o oproščenih nabavah. Saj je tudi za tiste, ki imajo samo oproščeno dejavnost (zdravstvo itd), trajalo celih sedem let (kot v ljudski pesmi), da so jih izpustili iz sistema DDV.