krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV PRIROČNIK 2007-EU tujec zaračuna ddv

3977  13.04.2007 - 08:18h / DDV / Avtor: lila / 239 / 11

Kot razumem v primeru, če tujec zaračuna ddv sl.idddv zavezancu, ki mu dostavi idddv št., tak račun ne gre v ddv evidenco, račun je bruto strošek oz. če ga refundiraš, je neto znesek. Na davkoplačevalcih sem zasledila, da eni naredijo samoobdavčitev, saj so dobili tako navodilo od strokovnjakov in res berem odgovor mag. Mateje Drobež Tomšič na to temo (VERLAG-DASHOFER), kjer piše da je treba narediti samoobdavčitev na neto znesek.V DDV PRIROČNIK 2007 tega nisem zasledila-kot primer.
hvala za odgovor, pomoč, lp




p.š. - 13.04.2007 - 10:30

Na seminarju v Portorožu nam je Martin Krpan razložil pravilnost postopanja v takšnih primerih ( tudi jaz sem doslej ravnala napačno, namreč takšnih računov nisem zavajala v DDV evidence in tudi tukaj na forumu napačno zapisala kakšno mnenje ali dve - totalna zmota ) . Torej:
Za takšen prejet račun je res potrebno opraviti samoobdavčitev na neto vrednost , s tem ,da je potrebno pri vstopnem DDV upoštevati pravila o priznavanju iz naše zakonodaje.

lp

lila - 13.04.2007 - 15:02

Dunja Verbajs (davčna svetovalka)nam je na seminarju za davčni obračun 2006 razložila da tak račun ne gre v ddv evidenco, pa tudi Martin Krpan je na tem forumu z dne 22.02.2007 (strošek bencina za avtoprevoznika) napisal da ne gre v ddv evidenco!!!
Lahko bi se izjasnil, saj vsi nismo bili na seminarju .

lp

p.š. - 13.04.2007 - 22:15

Sem poiskala debato, ki jo navajate in v njej je res zapisano, kot pravite vi in kot sem že zgoraj zapisala, sem dosedaj tako ravnala tudi sama .Če razmišljam, se mi zdi edino logično, da se tak račun ne zavaja v evidence DDV, saj je le-ta že obračunan in plačan s strani tujega dobavitelja v njihovi državi ( torej ne more biti prevalitve davčnega bremena na SLO zavezanca - plačnik je že tuj dobavitelj sam ).
Ker me je celotna zadeva totalno zmedla, se vam tudi pridružujem v tej dilemi : kako je vendarle prav ??? :

ali
1. račun ne gre v DDV evidence ( ni samoobdavčitve ), knjižba v GLK pa je 4/221 - bruto

ali morda
2. opravimo samoobdavčitev (osnova je neto)-zavedemo v DDV-O, v GLK pa 4(bruto)+160/221(bruto)+260

ali morda
3. opravimo samoobdavčitev (osnova je neto)-zavedemo v DDV-O, v GLK pa
4(neto)+48(tujčev DDV )+160/221(bruto)+260.

ali pa morda celo kakšna četrta varianta ?

Jaz sem še vedno najbolj za varianto 1.Kaj menite ostali ?

lp

A. - 13.04.2007 - 22:51

Kot sem jaz vedno razumela Nušo Zalokar iz Zveze, naj bi se uporabljala 3. varinta. Torej samoobdavčitev na neto vrednost, obračunani davek tuca pa je nepriznan strošek.
lp

Sabina - 14.04.2007 - 06:51

V teh primerih je težko reči enotet odgovor ali se na tak račun obračuna DDV ali ne. Odvisno je od tega kaj ste pri tujcu kupovali.

1. Če je šlo za nakup bencina na bencinskm servisu in je bil ta bencin oz. nafta natočen v rezervar vozila je seveda uslužbenec na bencinskem servisu izdal račun z DDV-jem in to ni predmet slovenskega ZDDV. V tem primeru tudi niste izpolnevali pogojev za pridobitev blaga.

2. Če pa bi kupili bencin ali nafto in jo natočili v cisterno ter podali izjavo da boste to gorivo prepeljali v slovenijo potem bi lahko govorili o pridobitvi blaga v sloveniji in bi bila pridobitev obdavčena v sloveniji. ČE vam bi DDV zavezanec iz EU izstavil račun z njihovim DDV-jem bi naredili samoobdavčitev na neto vrednost ne glede na to da je tujec že naredil obdavčitev. Njegova obdavčitev je bila napačna in ni v skladu s šesto smernico EU.

Jurček - 14.04.2007 - 08:26

.... nadaljujem vaš zapis... in ta DDV, ki v tujini ne bi smel biti obračunan, se lahko pridobi nazaj ob pogoju vzajemnosti med zadevnima državama.
Ste pa lepo zapisala - pomembno je kaj kupujemo.

p.š. - 14.04.2007 - 11:35

Ja, tu bi lahko še nadaljevali in še malce skomplicirali glede namena nakupa, npr. :
Direktor podjetja s službenim osebnim vozilom se vrača s službene poti v Nemčiji in mu tik pred slovensko mejo zmanjka goriva . Natoči v Avstriji, avstrijskemu "petrol-kelnerju" odda svojo ID za DDV in zahteva račun brez avstr.DDV. Kljub temu mu avstrijec obračuna DDV, naš direktor pa plača s službenim eurocardom.
Dejstva:
- prinesel je račun od zavezanca iz druge države članice z obračunanim njihovim DDV,
- opravil je pridobitev blaga, ker je s polnim tankom goriva odpeljal direktno v Slovenijo
- na odtegljaju plačilnih kartic po TRR je razviden bruto znesek plačila za to gorivo.

Kako pa zdaj ?

Jaz pravim samoobdavčitev ( plus pazljivo pri vstopnem DDV- osebni avtomobil ) in nazaj v Avstrijo po DDV.

Kako pa ostali razmišljate o konkretnem primeru ?



p.š. - 14.04.2007 - 11:37

Aja,še razmišljanje okrog vknjižbe : po vzorcu 3 ( zgoraj ).

lp

lila - 14.04.2007 - 15:12

zanimivo, da se Martin nič ne oglasi????:)
bi bilo zelo dobrodošlo,moram pohvaliti DDV priročnik 2007, ampak glede te zadeve si z ddv priročnikom ne pomagam, predvsem ni takega primera tako da si še kar nisem na jasnem!?
lp

MARTIN KRPAN - 16.04.2007 - 08:26

Vsem tukaj prisotnim - da zadevo na hitro zaključim.
Če točite gorivo (po domače: tankate v avto gorivo) v tujini, to ni NIKDAR PRIDOBITEV BLAGA ZNOTRAJ SKUPNOSTI, ki bi podlegla obdavčitvi v Sloveniji, ne gre v slovenske DDV evidence - obrazec DDV-O itd.
Če sem službeno odsoten, ne morem vam vsak dan pomagati tukaj.
Če pa imate probleme na posamičnih seminarjih in vam ne "znajo" pomagati, pa pridite k nam na seminar. Tam boste vsekakor prejeli korekten odgovor.

lila - 16.04.2007 - 08:37

Martin, hvala za kratek in jasen odgovor!!!!!!!!!
lp