krpan in druščina postani član

Naslov teme: škoda poštnine

3313  24.03.2007 - 10:57h / Dohodnina / Avtor: Matjaž K / 79 / 26

Sobotne "kisle kumarice":

Sem dobil predizpolnjeno dohodninsko napoved in zdaj vem, kako mi je ime, kdaj sem rojen, koliko sta moja d.š. in številka osebnega TRR.

Sicer res imam dejavnost in ta podatek ne more biti vpisan (ker še obračuna nisem oddal), ampak ostali dohodki, ki se vštevajo v letno osnovo in o katerih so poročevalci do 31.1. poročali, pa bi že lahko bili predizpolnjeni.

Bom pač sam vpisal. Upam pa, da je ta "nizpolnjenost" osamljen primer.

- 24.03.2007 - 11:26

Se popolnoma strinjam z Vami. Menila sem, da bom obrazec samo podpisala, pa temu ni tako.

S - 24.03.2007 - 11:31

Morda pa je izplačevalec pozabil koliko ste zaslužili ?

Matjaž K - 24.03.2007 - 12:22

Ne, ni pozabil. Imam obvestilo o izplačanih dohodkih.

pika - 25.03.2007 - 06:49

naše so vpisane, tisto, kar smo javljali po kontolnih podatkih in kataster, tisti, ki ima.

zaspanka - 24.03.2007 - 11:35

Sami nehvaleznezi. Skoda, ker se durs tako trudi, mar bi pustil, da bi sli zavezanci sami v knjigarno po obrazce, jih placali in izpolnili, in potem bi bli vsi zadovoljni.
Pa brez zamere!

- 24.03.2007 - 11:44

Dajte no. Z preizpolnjeno dohodnisnko napovedjo in s sistemom, ki bo veljal drugo leto, bo pomagalo DURS-u in ne nam.

Mi bomo še vedno morali preveriti in dopisovati. DURSu pa ne bo treba klofati vseh napovedi. Letos bodo še imeli delo, drugo leto pa precej manj, ker bo preizpolnjen obrazec načeloma postal odločba.

Drugače pa pozdravljam racionalizaijo in napredek DURS-a, četudi jaz nimam nič od tega. Ne vem pa zakaj bi bil DURS-u hvaležen, ker pomaga samemu sebi meni pa grozi s kaznimi :).

zaspanka - 24.03.2007 - 11:53

Jaz mislim, da so zavezanci dolzni napovedat podatke dursu- ne pa durs zavezancem!!!
Glede dohodnine pa, pri meni je vse ok.

p.š. - 25.03.2007 - 12:07

Tudi moj obrazec je korektno predizpolnjen (trije izplačevalci+olajšava po PNZT )- vsi vpisi so točni.

Verjamem pa, da so nepopolni obrazci možni,npr.: pred nekaj leti izplačevalec ni posredoval podatkov niti meni niti na DURS do 25.3., potem so se "zbudili" in popravljati sem morala že oddano dohodninsko napoved... vse je možno.

lp

Marijan - 24.03.2007 - 12:19

Res je. Žal je tako, da se ta racionalizacija lepo ujema s pihanjem na dušo volilcem, zato je verjetno bila na vrhu seznama prioritetnih nalog.
Pošteno bi bilo, če bi denar, prišparan s to optimizacijo razdelili med izplačevalce/poročevalce..vem, vem, sanja svinja o koruzi.:)

lp

Matjaž K - 24.03.2007 - 12:24

Ne gre za nehavaležnost. Če so si zamislil tak sistem, naj sistem deluje. Napake v sistemu so lahko majhne, lahko pa so sistemske. Brez opozarjanja na nastale napake lahko tudi majhne napake postanejo sistemske, in potem je celi sistem fuč.

Pa brez zamere.

lp

bipsič-ka - 24.03.2007 - 13:14

moje je prišlo ok izpolnjeno, izplačevalec je poročal pa že v prvi polovici januarja, edavki.

mimogrede: če je otrok štiri mesece do 26 leta (a2), ostalih osem mesecev pa a3 (nad 26 let, od vpisa še ni 6 let) - moram izpolnit dve vrstici ali kako? če ima kdo izkušnjo.

minca - 24.03.2007 - 15:43

Sem videla primer, ko je s.p. prenehal sredi leta 06 pa tudi niso vpisani podatki, pa jih imajo že več kot pol leta tam.

mmm - 25.03.2007 - 08:40

Se strinjam z Matjažem, če že uvajajo nek sistem o katerem se pa kar naprej hvalijoooooo, naj deluje, nas nihče ne vpraša ali nam bo sistem deloval, ali bomo imeli dovolj časa, ker enostavno mora biti vse v rokih

Patricija - 26.03.2007 - 07:39

Strinjam se z Matjažem in z vsemi ki mislijo enako. Če durs že nekaj modernizira, naj modernizira pošteno. Če se samo spomnim, koliko različic programa za vpis kontrolnih podatkov za dohodnino je bilo in koliko sem se zajebavala s tem, pa bi lahko naredila samo izpis iz našega programa za plače, pregledala in poslala po pošti. Po drugi strani pa se mi ne smemo zmotiti ali na kaj pozabiti, že nam grozijo s kaznimi.
Sicer pa me nihče ni slili v to stroko...

opazovalec - 25.03.2007 - 09:38

Matjaž!

Preden obsojaš preveri ali je tvoj izplačevalec pravočasno posredoval podatke DURS-u. Ti si lahko dobil kontrolne podatke, izplačevalec pa jih je lahko prepozno ali pa jih sploh ni poslal DURS-u. Svojo pripombo pošlji Simiču. Zadnjič je na tem forumu že bilo govora o zamenjvi kolone prispevki in akontacija dohodnine pa je bilo ugotovljeno, da je zamočil izplačevalec.

Matjaž K - 25.03.2007 - 11:32

Dvomim, da so (vsi) moji izplačevalci zamočili.

So ugledni.

XXX - 25.03.2007 - 12:06

Ugled še ne pomeni nezmotljivost.

Matjaž K - 25.03.2007 - 12:24

Morda, ampak v danem primeru sem 99,9%-no prepričan, da so korektno oddali (ostalih 0,01% bom jutri preveril).

lp

davkarca - 25.03.2007 - 14:05

Oh, spoštovani Matjaž K, sedaj ste pa jezni na DURS, ker da ni vpisanih vseh podatkov. Veste, marsikateri "uglednež" ima tako "davčno šlamastiko", da je to preprosto težko za verjeti. Zato le preverite tudi pri svojih izplačevalcih, kakšne podatke in predvsem kdaj so jih predali DURS-u. Ker dokaj redno spremljam debate na tem forumu, imam o kvaliteti poslanih podatkov v določenih primerih kar slabe občutke - očitno papir prenese vse.
Lep nedeljski pozdrav

Matjaž K - 25.03.2007 - 15:00

Spoštovana davkarca.

Nisem jezen na DURS. Sem samo napisal in opisal dejansko stanje zadeve.

Če bi že bil jezen, bi bil jezen na vaše pavšalno argumentiranje s prelaganjem odgovornosti za "davčno" šlamastiko na izplačevalce (mimogrede: upam da se bo tudi na tem področju, tj. pavšalnim zavračanjem argumetov zavezanev, na DURS-u in MF-ju kaj spremenilo v pozitivno smer).

Dejstvo je, da vsaj za enega izplačevalca 100%-no vem, da je zadeva bila vnešena z DURS-ovim programom, da je bilo moje obvestilo iztiskano iz DURS-ovega programa in da je "fajl" na DURS pravočasno in brez napak uletel preko interneta. Torej ni razloga, da se ta podatek ni bi pojavil v predizpolnjeni napovedi. In ker sem to napisal, sem nehvaležnež, jezen na DURS in še kaj.

Pa da ne bo spet kdo mislil, da mi je težko dopisati te podatke. Ni mi. Navsezadnje sem vsa leta dosedaj sam kupil obrazec napovedi in sam noter vpisal vse zahtevane podatke.

Če pa bi res bil "pissed off", potem se glede tega dogodka ne bi obešal na tem forumu, ampak bi vzel pot pod noge na DURS in bi tam "štaliral". Če pa komu ni všeč, kar sem zaisal (navsezadnje nisem nobenega žalil ali kaj podobnega) pa naj si zapomni, da vlada na tem forumu svoboda prostega izražanja.

lp

BRIN - 25.03.2007 - 19:26

No,kar se tiče DURS, bi pa moral imeti trdne dokaze, da bi jih hvalil. (ne obratno!).Kaj ste že pozabili, kakšna štala je bila z oddajo kontrolnih preko e-davkov.
Še drug primer (pa ne za hvalo) : ODDPO za 05 smo dali čez e-davke. Oktobra (!) so nas poklicali, če jim lahko pošljemo prilogo (pokrivanje izgube) na papirju??? No comment!

davkarca - 25.03.2007 - 20:50

Spoštovani
Hvala za odgovor. Ne gre za "pavšalno argumentiranje s prelaganjem odgovornosti za "davčno" šlamastiko na izplačevalce" , ampak me jezi malomarnost na eni in na drugi strani.Upam, da se bodo razmere izboljšale na obeh straneh.
Vašega pisanja nisem vzela za žaljivo in Vas tudi nisem imela namena žaliti. Med "domačim davčnim branjem" v nedeljo popoldan sem pač pogledala na forum, na katerem lahko večkrat zaznam težave, s katerimi se srečujete. Želim vam uspešen, in čim bolj miren (sicer naporen) teden.
Lp

Matjaž K - 26.03.2007 - 08:15

"Ne gre za "pavšalno argumentiranje s prelaganjem odgovornosti za "davčno" šlamastiko na izplačevalce" , ampak me jezi malomarnost na eni in na drugi strani."

Vaša jeza na malomarnost (ki pa je v mojem primeru ni bilo - danes preverjeno) vas je zapeljala na temno stran pavšalnega argumentiranja.

In še enkrat (na malo drugačen način):

če DURS straši in se hvali s predizpolnjenimi podatki, potem imam kot DAVKOPLAČEVALEC KI FINANCIRAM CELO ŠTORIJO tudi pravico, da ga pičim glede napakic v štoriji.

lp

p.š. - 25.03.2007 - 21:03

Res je in prav je tako : tukaj lahko vsak napiše, kar misli .Kako je to razumljeno, je odvisno od posameznega bralca.
Če pa kdo pogreša cenzuro, bo gotovo našel kakšen ustrezno pocukran forum zase - jih je kar nekaj na razpolago.

Lep preostanek večera !

Jutri pa dalje ...

pikica - 25.03.2007 - 21:48

Matjaz je car! Bravo Matjaz! Njegovo znanje in natancnost presega meje mnogih. Torej ce opozarja na napake, za katere bi bil sam verjetno kaznovan ce bi bila napaka njegova, mu zato taki komentarji ne pripadajo. Vsi smo zmotljivi, tudi DUrs, saj so ljudje, ampak zakaj oni ne oprostijo nam ce pa mi moramo njim!!!!!!!!!!!!!

frezija - 26.03.2007 - 07:12

Res je, vsi se lahko zmotimo.Pa še to: ugotovili smo,da smo se pri oddaji podatkov za dohodnino za eno firmo(smo rač.servis) zmotili v škodo države.
Ena zavezanka nam je izpadla iz seznama.Odpravili smo se na davčno z disketo in novim seznamom z največjim občutkom krivde.Referentka pa...
""ne sprejemamo več podatkov, obrazci že hodijo ven ""??????????
Ali smo normalni?