krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tiskarske storitve-za izvoz

351  18.08.2000 - 18:11h / Ostalo / Avtor: zmedena / 153 / 15

Tiskarstvo se po ZDDV šteje za storitev in je obdavčeno z 19% DDV. Kaj pa, če se tiskanje opravi za tujega davčnega zavezanca in se natisnjeno blago pošlje v tujino? Je to potem izvoz (sestavi se izvozni ECL) in se DDV ne obračuna? Se to potem še lahko knjiži kot storitev?

Že težko pričakujem vaša mnenja!

grof Dracula - 20.08.2000 - 22:15

Od te vročine je že vsem koagulirala kri.
Naši transilvansi brdavsi so očitno sto let pred vašimi, če le-ti kvasijo takšne neumnosti.
Nekdo, ki natisne produkt oz. blago, opravlja prodajo proizvodov in ne storitev. Se še spomnite, ko brskate po vaših arhivih, koliko afer ste imeli s fotokopirnicami (kopija je produkt in ne storitev!?), od tukaj daleč pa ni več tudi tiskarstvo. Veseli me, da ste našli zelo odlično primerjavo s prodajo produktov tujcem, kjer nastane ECL in gre za izvoz blaga. Zato še enkrat - večina tiskarskih zadev je stvar proizvodnje (saj pišete delovne naloge za porabo materiala, barve ..., a ne?), če tiskate na lastnem materialu. Če pa bi vam nekdo dal material, kot so papir itd., pa bi lahko rekli, da gre za proizvodnjo v kooperaciji in v tem primeru bi izvajali storitve dodelave itd., kjer pa bi šlo za "klasične storitve".
Imate mogoče v rokah kakšno navodilo vaših povampirjenih brdavsov, kjer vam nalagajo, da je tiskarstvo opravljanje storitev? V mojem opisanem primeru gre za prodajo proizvodov!!!

sotrpinka - 21.08.2000 - 11:37

Tiskar izdeluje proizvode v primeru, ko dela za neznanega kupca (npr koledarje brez logotipa, zvezke, razne bloke ipd), takoj pa, ko dela za znanega kupca, po njegovih navodilih, so izdelki predmet storitve za nekoga, ki bo te izdelke tržil kot svoje. Zato je kolegičino vprašanje na mestu.
Pojmovanje tiskarskih storitev v sistemu DDV je bistvenega pomena, saj se pri tiskarstvu lahko pojavita obe davčni stopnji (storitve so vedno - razen pri izvozu, kjer so oproščene po 17. čl.ZDDV - obdavčene z 19%, proizvodi pa ne).
Vzvišenost ne koristi nikomur!
LP)

MARTIN KRPAN - 21.08.2000 - 12:22

Še nekaj mojih razmnišljanj:
PRVIČ
Pri standardni klasifikaciji dejavnosti je tiskarstvo pod grupo DE zajeto pod "proizvodnimi dejavnostmi", res pa je, da pri posameznih opredelitvah najdemo naziv npr. tiskarstvo in z njimi povezane storitve. To pa še ne pomeni, da tiskarstvo ne moremo "opredeliti kot proizvodnjo", saj se tudi pri drugih proizvodnih dejavnostih pojavljajo razne storitve. Bojim pa se, da brdavsi smatrajo tiskanje knjig kot proizvodnjo samo v primeru, če se tiskarna sama pojavlja kot založnik (npr. Mladinska knjiga, če ima lastno tiskarno v sklopu podjetja, tiska knjige kot založnik, ki jih prodaja v knjigarnah ali drugim založnikom in govorimo o produktih in ne storitvah);
DRUGIČ
Ne glede na kakršnekoli druge razlage in razmišljanja (skušam razmišljati logično) sem mnenja, da tiskarna naredi produkt in ni pomembno, ali je za znanega in neznanega naročnika (če je narejeno na materialu od tiskarne). Jaz knjigi ne morem reči storitev.
TRETJIČ
Ko ste knjige (ali drugi tiskani proizvod) izvozili, nastane ECL, kjer piše, da gre za blago (oz. proizvode). Tukaj mislim, da je najbolj natančno opredeljeno, da gre v tem primeru za prodajo blaga oz. proizvodov in ne tiskarstvo kot storitev. Nikakor se ne strinjam, da lahko tiskarstvo "utopimo" kot storitev v 17. členu ZDDV - 3. odstavek in da iz tega naslova DDV-ja ne zaračunamo.

Skratka, moram se strinjati z grofom Draculo. Bil bi zelo vesel, če bi nam kdo na naš telefax (02) 6296-707 poslal kašno mnenje "predstavnikov oblasti" o tiskarstvu - kdaj storitev in kdaj proizvod. Vsekakor pa ECL v navedenem primeru zanika kakršnokoli drugo možnost. Potem bi govorili o neenakosti davčnih zavezancev glede na to, kateremu kupcu tiskajo knjige (ali je doma ali v tujini). Napišite še vaša mnenja, samo tako lahko pridemo do cilja.

Paula - 21.08.2000 - 16:37

Bojim se, da gre za storitve, pri čemer ni podlage za oprostitev obračuna DDV. To pomeni, da se mora 19% DDV zaračunati tudi tujemu davčnemu zavezancu, le-ta pa ga plača in nato zahteva nazaj od države, kar pa sigurno traja kar nekaj časa.
Morda nas vse skupaj malo moti to, da so bile v sistemu PD tiskarske storitve obdavčene po stopnjah od prometa proizvodov, ker je Zakon o PD to posebej določal. Sicer pa menim, da razlog, da tiskarna porabi za tiskanje precej materiala, ni odločilen pri presoji, ali gre za storitev ali proizvod, saj se skoraj pri vsaki storitvi porabi tudi material (npr. gradbene storitve - material in delovni nalogi,...).
Kolikor vem, je za brdavse tiskarstvo vsekakor storitev in bi jih težko prepričali o nasprotnem.

Pa lep pozdrav!

MARTIN KRPAN - 21.08.2000 - 20:19

Paula, res je tudi gradbeništvo in npr. gostinstvo storitev. Vendar po mojem teh stvari ne moremo enačiti. Poglej logiko: če prodaš gradbeni material = to promet proizvodov oz. blaga. Prav tako promet nepremičnin, razen prvega prometa, ne podleže DDV-ju in je obdavčen s posebnim davkom. Torej, pri gradbeništvu in gostinstvu so te storitve v zakonu posebej opredeljene, medtem ko o tiskarstvu ne moremo najti v ZDDV in PZDDV niti ene same besedice.
In če še enkrat zaključim, na ECL, ko izvažamo knjige, ko smo jih natisnili za tujega naročnika, govorimo o prometu blaga in tudi carina ga tako obravnava.
Zato še enkrat apel vsem, imate od brdavsov ali kogarkoli drugega kakšno pisno tolmačenje, podrepljeno z ZDDV. Če ga imate, potem ga prosim pošljite na naš telefax (02) 6289-707 in ga bo prejel vsakdo, ki ga bo ta zadeva zanimala.

zmedena - 21.08.2000 - 20:49

Najprej hvala vsem skupaj za trud. Zanima me, če se ne bo našel kdo, ki ima kakšno oprijemljivo mnenje, kam se pravzaprav lahko pošlje vprašanje (če ima morda kdo naslov)in kako dolgo se kaj čaka na odgovor.

Lep pozdrav!

Miros - 22.08.2000 - 12:14

V tem primeru gre vsekakor za oprostitev obračuna DDV na osnovi 1.točke 1.odstavka 31.člena ZDDV.

MARTIN KRPAN - 22.08.2000 - 12:35

Po mojem je to še ena potrditev, da brdavsi delajo narobe oz. da po načelu "baba čula - baba rekla" (se opravičujem - nič ni šovinističnega) nekateri narobe obračunavajo DDV pri tiskarskih storitvah. Prosil bi sotrpinko in Paulo, če lahko podata kakšen oprijemljiv člen ZDDV ali kakšno mnenje brdavsov, če ga imata pri roki. Tukaj gre namreč za ogromne denarce. Pa ne samo pri tiskarjih, tudi pri naročnikih "tiskarskih storitev" oz. tiska knjig (razni založniki) se lahko prijemajo za glavo zaradi "nepravilnega odbitka DDV-ja" (prejeti račun nima vseh ZDDV predpisanih elementov pravilno izpolnjenih).

Paula - 22.08.2000 - 16:14

Žal nimam mnenja, ki bi kaj veljalo (samo v IKS-u in Obrtniku), vendar za razmislek še tole: tekst na računih tiskarne se glasi "zaračunavamo vam tiskanje revije XY" in ne npr. "1000 kom revije XY". Poleg tega je za naročnika tiskanja to vsekakor storitev - knjiži na KTO 41 in nikakor ne na kakšne zaloge. Žal pa se stvar nelogično obne, ko se natisnjeni "izdelki" pošljejo v tujino in je na ECL-u žig "izvoz blaga" ali nekaj podobnega. Ali postane storitev naenkrat blago?

Bojim se, da zahteva to področje posebno obravnavo v ZDDV, na kar pa so pisci Zakona pozabili.

Lep pozdrav!

MARTIN KRPAN - 24.08.2000 - 09:30

Tiskar lahko na račun napiše tudi 1000 kom knjige A. Misliš, da ne more? In še nekaj me zanima: kaj npr. če si založnik za knjigo A in jo naročiš pri tiskarju, to knjigi prodajaš 2 leti, da jo sknjižiš na 41 in ne na 6?! Mogoče je res drugače pri časnikih, ampak pri knjigah se o tem nikakor ne morem strinjati. In če to knjigo kot založnik prodam neki knjigarni, jo bo ta znova sknjižila na 41? Mislim, da tukaj vse ne "štima", kot bi trebalo. Jaz sem prepričan, da v tem primeru lahko govorimo o trgovskem blagu ali proizvodih (odvisno, v kateri fazi) in ne moremo spreminjati davčnih stopenj, kakor se komu zljubi. In ne more biti pri izvozu s strani tiskarja enkrat govora o blagu, kar 100 % IZKAZUJE ECL, drugič, v domačem prometu pa o storitvah. Tukaj nekaj ne "štima".

Paula - 24.08.2000 - 19:42

Mislim, da lahko tiskar na račun napiše kvečjemu "TISKANJE 1000 kom revije". Glede knjiženja na kto 41 pa nisem mislila, da se ta strošek preko 49 ne preknjiži na 6, ampak to je za založnika vsekakor strošek storitve in ne kakšen polproizvod ali kaj drugega.

Ko založnik prodaja to knjigo, jo torej prodaja kot svoj proizvod, za knjigarno pa je trgovsko blago (ne vem, kakšno knjiženje na 41?).

Naj dodam še pojasnilo iz inf.pis. DURS-a glede izvoza natisnjenega: "Vedeti morate, kaj fakturirate - proizvod ali storitev - in odvisno od tega obračunate DDV ali ne." Mnenje MZF nenda ne obstaja.

Veselilo me je debatirati z Vami. LP

grof Dracula - 24.08.2000 - 21:25

Paula, zate ni najbolj nočno življenje, ker ti ob tej uri očitno pade število rdečih krvnih telesc. Ti si Martinu pisala o knjiženju na kto 41 in mislim, da je samo povzel za teboj.
Mene pa tudi zanima, zakaj gre založnik preko 41 konta, če pa v bistvu nima dostikrat drugih stroškov glede revije ali knjige in mu vse naredi tiskar. Od tiskarja dobi knjigo in jo proda. Zakaj potem preko konta 41? Oprosti, veš, jaz uporabljam zelo stari Transilvanski kontni plan, ampak v tej vaši mišji alpski luknji ni ravno logika doma glede davkov, kar je zelo izrazito tudi pri tiskarski dejavnosti.

Paula - 25.08.2000 - 16:24

Očitno Transilvanci ne potrebujete tiskarn, ker vam je to področje španska vas. Da prispevam malo k vaši razgledanosti naj vam povem, da tiskarna ne plača avtorskih honorarjev in običajno tudi ne oblikuje teksta (temveč dobi besedilo z morebitnimi grafičnimi dodatki npr. na disketi). Torej bi se lahko tudi reklo, da opravi storitev na naročnikovem materialu, ali ne?

Vsekakor bom zadevo še malo raziskala, ker je zelo zanimiva. Čao.

grof Dracula - 25.08.2000 - 22:27

Mi Transilvanci smo tudi neke vrste tiskarji. Samo sledove naših odtisov puščamo na drugačnem materialu kot vi, klasični tiskarji v Sloveniji.

grof Dracula - 21.08.2000 - 21:02

Ha, očitno sem nekomu povzročil vročo kri. Takšna še bolj tekne, pa pustimo sedaj kulinariko na miru.
Gospa sotrpinka, tako kako navaja Krpan, se tudi sam strinjam z njim. Sicer pa, citirajte člen zakona ali pravilnika, ki govori o tiskarstvu kot o storitvah. Res je, da so nam tudi transilvanski brdavsi tvezili veliko neumnosti, odkar pa smo pred več kot 10 leti skinili velikega vodjo, malce trezneje razmišljajo in poslušajo ljudstvo. Res je, da je vaš veliki vodja doživljensko na oblasti in še večji krvoses od našega preteklika, vendar menda lahko trezno presojate, da izvažate blago - knjige in ne storitve. Saj knjig verjetno ne morete prešvercati mimo carine in izničit ECL, razen če bi se poslužili mojega zračnega transporta.
Torej, smrtniki, pričakujemo citate iz zakona. Ali vsaj kakšno mnenjce vaših krvosesov.