krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obvezna uporaba E-davki

3248  22.03.2007 - 15:29h / Ostalo / Avtor: Davčno izgubljena / 70 / 14

Izogibam se uporabi oddaje obrazcev in še česa po e-davki, ker moram preprosto pretipkavati iz enih obrazcev v druge, potem nam internet včasih dela, drugič ne in tako naprej. Slišala sem, da je od 1.4 obvezna uporaba e-davki, pa me zanima, če kdo ve, kakšna je zakonska podlaga ali gre spet za paniko brez razloga.

Hvala!

Katra - 22.03.2007 - 20:37

Bo obvezna, pa ne letos, ne vem kdaj, piše v zakonu o davčnem postopku!

Marijan - 22.03.2007 - 20:57

Kar pustite zakonske podlage in se lotite prilagajanja na elektronsko poslovanje, to je neizogibno. Ne vem zakaj bi šlo in kdo širi paniko, kot pravite. Kljub vsem težavam in živciranju v zadnjih dneh sem danes, v manj, kot eni uri vložil 11 letnih poročil, skupaj s tiskanjem v dveh izvodih...že pisanje tistih listkov za priporočeno pošto vam vzame skoraj tolk časa.

lp

Katra - 22.03.2007 - 20:59

Se strinjam, je preprosto (če odmislimo napake in dopolnitve programov), in gre hitro, pa še doma lahko oddajaš ob 24.00, če že nimaš kaj drugega počet!

ZAČETNICA - 23.03.2007 - 06:58

MISLIM, DA JE OBVEZNA UPORABA E-DAVKOV OD 1.4.2007 ZA SREDNJE IN VELIKE D.O.O., ZA VSE OSTALE PA BO OD 01.01.2009 DALJE.TUDI MI ODDAJAMO ŠE V PISMENI OBLIKI-NITI NE VEMO TOČNO, KAM SE OBRNITI ZA PRIDOBITEV DIGITALNEGA POTRDILA.PROSIM, ČE MI LAHKO KDO SVETUJE, KAKO TO POTEKA.
HVALA ZA ODGOVORE.

Sabina - 23.03.2007 - 07:06

Ja kot je napisala začetnica od 1.4.je obvezno le za srednja in velika podjetja za mala in mikro pa od leta 2009 naprej, zakon o davčnem postopku.
Digitalno potrdilo je lahko tisto in elektronskega bančništva kar pa močno dvomim da ga kateri podjetnik še nima saj jih imamo veliko fizičnih oseb. Pa saj imate še čas za raziskovanje e-davkov v maju ko boste bolj spočiti in boste imeli več časa.

Pomoč prosim - 23.03.2007 - 08:30

Greste na spletno stran SIGEN-ca, si sprintate vlogo, vlogo skupaj
za dokumentacijo oddate na pristojni DURS (kopija sodnega registra, kopija statistike oz. ajpesa). Na dursu pooblaščena oseba uredi vse potrebno. Po pošti dobite neko kodo in še eno na e-pošto. Na podlagi
teh dveh kot si registrirate dig. potrdilo s katerim nato podpisujete
take in drugačne zadeve. Pred prvo uporabo na e-davkih ali ajpesu morate
pisno prijaviti uporabo dig. podpisa.

Marijan - 23.03.2007 - 09:30

Načelno je tako, kot ste napisali in je preprosti. Hudič tiči v detaljih, aneda ? Zato je danes kar precej primerov, da imajo po 3 in celo več certifikatov. Posebno pozorni moramo biti mi, ki delamo za druge in imamo različna pooblastila, od svojih osebnih, za svoje podjetje itn.

Kar preučite preden dvignete certifikat.

Mene najbolj zanima, če je možno osebni certifikat za fizične osebe uporabiti za čisto vsa zastopanja, ki se pojavljajo v našem poslu.
To nisem praktično dal skozi in me zanima, če drži to, kar piše na e-davkih :

"Zunanja pooblastila
Z zunanjim pooblastilom dodelite pravice poslovanja v eDavkih osebi, ki ni zaposlena v vašem podjetju. To je lahko fizična oseba, pravna oseba ali fizična oseba z dejavnostjo.

Zunanji pooblaščenec lahko ima kakršnokoli veljavno digitalno potrdilo razen tistega, omenjenega pri notranjih pooblastilih."

lp

- 23.03.2007 - 15:46

Ja lahko. To je tudi najlazja pot do eDavkov, ker certifikat za fizicno osebo dobite prakticno tako, potem pa samo posljete pooblastilo na DURS in je zakljuceno.

Sicer pa traja...

ZAČETNICA - 23.03.2007 - 08:37

NAJLEPŠE SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR

frfa - 24.03.2007 - 10:53

Jst v servisu imam za vse stranke Zunanje pooblastilo. Pooblastilo je izdano na mojo firmo d.o.o., ki je izvajalec računovodskih storitev.
V praksi pa izgleda to tako: imamo odprt poslovni račun pri Abanki in seveda uporabljamo elektronsko banko Abacom. Pri vzpostavljanju elektronske banke smo dobili dva certifikata: name osebno, ker sem pooblaščena oseba za mojo firmo IN enega za firmo.
Oba certifikata sta instalirana na mojem računalniku in zato gre e-oddaja za vse moje stranke le z mojega računalnika.
V aprilu nameravam razdelati postopek kako pooblastiti še eno mojo delavko, da bo tudi ona lahko oddajala dokumente preko e-davkov.

Problem vedno nastane, ko zamenjaš računalnik oz. vsakih nekaj let, ko ti poteče certufukat.

Je pa delo z e-davki luštno, ne more se zgodit, da si oddal narobe izpolnjen obrazec, natisnjeno potrdilo pa je dokaz o oddaji (ker se včasih še kaj vmes izgubi). Zoprno je, da je za en Rek2 obrazec na eni a4 strani izpis potrdila o oddaji dolg 5 a4 strani, kar mi je nedopustno.
Potrdilo za oddajo Doh-dej znaša 7 a4 strani - poanta je, da je treba imet poseben fascikel, da shranjuješ potrdila. Jst jih printam sedaj tako, da natisnem 4 strani na eno (pomanjšam pač).

Neja - 24.03.2007 - 16:24

Jaz zmeraj sprintam samo REK, ne pa tudi potrdilo. se mi zdi škoda časa, papirja in printerja.

Marijan - 24.03.2007 - 17:40

"Oba certifikata sta instalirana na mojem računalniku in zato gre e-oddaja za vse moje stranke le z mojega računalnika.
V aprilu nameravam razdelati postopek kako pooblastiti še eno mojo delavko, da bo tudi ona lahko oddajala dokumente preko e-davkov."

Certifikat lahko inštalirate na več računalnikih in tako odpravite odvisnost od enega računalnika. Računalniki redko crkujejo, ponavadi najbolj crkujejo takrat, ko jih najbolj rabiš.

Problem je, žal sem ga testiral in dal skozi, da se ob uspostavljanju povezave in preverjanju certifikata le ta preverja vedno pri izdajatelju. Zato in zaradi težav povezav med DURSom in NLB lastniki NLB certifikata v zadnjih dveh mesecih dvakrat nismo mogli v e-davke, enkrat 3 in enkrat celo 4 dni.

Zdi se mi ( še raziskujem ), da je dobro v firmi imeti 2 enaka certifikata, za isto osebo in z istimi pooblastili; le od različnih izdajateljev naj bi bila. Tako bi, ob primeru kakšne napake, kot je bila tale z NLB, lahko delali z uporabo drugega certifikata.

Glede tiskanja potrdil ne vem o čemer pišete, nisem še videl potrdilo na 5 strani. Vsekakor zadostuje, da potrdilo le shranite. Čemu sploh služi to potrdilo mi pa ni čisto jasno in, če kdo razume, naj napiše. Prosim.

lp

frfa - 25.03.2007 - 00:03

Brez potrdila nimaš dokaza o oddaji. Kajti čeprav je nek rek med oddanimi dokumenti se lahko zgodi (v 2006 3x), da dokumenta ni na karticah.

nisem vedela, da imaš lahko isti certifikat na več computerjih. Bom preverila, kako se ga instalira.

Potrdil ne shranjujemo, ker bi porabili preveč časa, da bi ga našli za vse te stranke in različne datume in dokumente. Jih pač naprintamo in shranimo skupaj z izvornim dokumentom.

Marijan - 25.03.2007 - 12:25

frfa :
-------------------------------

Potrdil ne shranjujemo, ker bi porabili preveč časa, da bi ga našli za vse te stranke in različne datume in dokumente. Jih pač naprintamo in shranimo skupaj z izvornim dokumentom.
-*******************

V e-davkih so dokumenti na DURSovem strežniku ( dohodnina in letna poročila so zaenkrat izjema ). Torej, če oddate dokument ste v bistvu že izpolnjenem in shranjenem dokumentu le spremenili status, oziroma ga potpisali in nič drugega. Zame je samoumevno, da bi, kot potrdilo o oddaji moral zadoščati že izpis tako vloženega dokumenta. Kaj naj bi točno pomenila digitalna povratnica, ne vem.

Mimogrede, za kaj pa rabite potrdila, da jih iščete, oziroma bi z njihovim iskanjem zgubljali čas ?

lp