krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dodatek na minulo delo in stalnost

2852  14.03.2007 - 20:22h / Ostalo / Avtor: Lara / 630 / 3

Prosim, da mi nekdo razloži zakaj delavci pri DARS-u niso dobili dodatka na minulo delo in stalnost za čas dopustov in praznika. V katerem zakonu to piše, saj v njihovi kolektivni pogodbi to ni jasno definirano. Ali kdo od odgovornih bere ta forum. Prosim za odgovor čimprej, da ne bo hude krvi!
LP Lara

Marijan - 14.03.2007 - 20:32

To ne piše v nobenem zakonu. ZDR določa, da delavcu pripada dodatek na delovno dobo. "Višina dodatka za delovno dobo se določi v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

V ZDR je določeno, da je osnova za izračun dodatkov osnovna plača delavca za polni delovni čas, oziroma ustrezna urna postavka.

lp

Marijan - 14.03.2007 - 21:13

Če gledamo vašo kolektivno pogodbo in 38.člen :

38. člen

Nadomestila plače

(1) Delavcu pripada nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela v primeru:

– bolezni,
– poklicne bolezni in nesreče pri delu,
– letnega dopusta in plačane odsotnosti v skladu s to pogodbo,
– državnih praznikov in dela prostih dni po zakonu,
– odsotnosti z dela, če je delavec napoten na izobraževanje oziroma če se izobražuje v interesu
delodajalca,
– v drugih primerih, določenih z zakonom, kolektivno pogodbo ali splošnim aktom delodajalca.

(2) V vseh navedenih primerih, razen v primeru prve alinee, pripada delavcu nadomestilo v višini 100% osnove. V primeru iz prve alinee pripada delavcu nadomestilo v višini najmanj 80% osnove za dneve odsotnosti z dela.

(3) Osnovo za izračun nadomestila določa 137. člen zakona o delovnih razmerjih.


in

137. člen ZDR
(7) Če s tem zakonom, drugim zakonom ali posebnim predpisom ni določeno drugače, delavcu pripada nadomestilo plače v višini njegove povprečne mesečne plače iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih. V kolikor delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel vsaj ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini minimalne plače.

lp
...bi rekli, da je državni praznik plačan v višini povprečne mesečne plače ( NE OSNOVNE !! mesečne plače ) iz zadnjih treh mesecev....kar seveda vključuje dodatek za delovno dobo v tem obdobju in druge dodatke.
V praksi tak način obračuna pripelje do tega, da je praznik plačan bolje, kot kakšen normalen delovni dan....zato običajno državni praznik računamo tako, kot ostale, delovne dni.

Lara - 14.03.2007 - 21:48

Najlepša hvala za hiter odgovor! Že čitamo kolektivno pogodbo, ki velja od 1.1.07, če se ne motim!!