krpan in druščina postani član

Naslov teme: rezervni sklad

2427  05.03.2007 - 18:28h / Ostalo / Avtor: Nika / 1050 / 13

na podlagi česa razknjižujete črpanje sredstev iz rezervnega sklada. Kako naj vem, koliko je bilo porabljenih sredstev iz rezervnega sklada za vzdrževalna dela za posameznega etažnega lastnika? Upravniki ne prefakturirajo stroškov na posameznika lastnika.

Marijan - 05.03.2007 - 20:22

Zakaj bi morali vedeti, kolk je bilo porabljenih ?

lp

p.š. - 05.03.2007 - 20:58

Pri nas upravitelj vplačane zneseke in črpanja rezervnega sklada prikaže na mesečnem obračunu ( imamo srečo ??? )

lp

mark - 06.03.2007 - 08:04

Mimogrede, na kateri konto knjižite rezervni sklad?

p.š. - 06.03.2007 - 08:15

Mi imamo na 086.

lp

Marijan - 06.03.2007 - 09:01

To se mi zdi zgrešeno in bi mesečna plačila v RS predlagal direkt v stroške. Vem, da so na seminarjih in še kje trdili drugače. Vesel bom in hvaležen za ustrezno razlago v korist 086, oziroma navedbo kakšnega dobrega vira. :)

lp

p.š. - 06.03.2007 - 09:31

Malo sem "obrnila" cesaričin iskalec in ugotovila, da Marijanu tale rezervni sklad sploh ni pri srcu ... :)))
Poleg predlogov evidentiranja ZRFR in enega res dobrega mnenja, pod katerega se je podpisal Martin Krpan ( in ga prilepim v nadaljevanju ) - mimogrede - tudi sama gledam na to tematiko z istega zornega kota potem, ko sem s preverjanjem delovanja vplačevanj v rezervni sklad in koriščenja vplačanih sredstev "previsela" na telefonu kar nekaj ur , vam nimam nič drugega za ponuditi kot to, da sami presodite...

Martinov citat:
Kot prvo: lastniki rezervnega sklada so vsi, ki vplačujejo v rezervni sklad. Pri vplačnikih - podjetjih, ki tja vpračujejo, je to zame "dolgoročna finančna naložba", katere vir prihodki so obresti, ko se izvede vzdrževanje in se črpajo sredstva tega sklada, se izstavi račun lastnikom (vplačnikom v sklad), nastanejo stroški in finančna naložba se "zapira".

Osebno se mi kljub zapisanemu zdi neumno, da evidence teh sredstev ( po posameznih stanovanjih ) ne morem z nikomer preverjati, ker upravljalci rezervni sklad vodijo za cel objekt. Mislim tudi, da bi morali že enkrat postaviti enotna pravila vodenja , da bi imeli vsaj usklajene evidence ... če se že zadeva mora evidentirati ...

lp

p.š. - 06.03.2007 - 10:06

Vsled navedenega, bi lahko opravili knjižbe na 06xx/ .

lp

Marijan - 06.03.2007 - 10:30

Žal zdaj nimam časa za kaj več, še raje vidim, če nadaljujeva po e-mailu.

Lastniki rezervnega sklada so po zakonu vsi etažni lastniki. Zaenkrat to razumem tako, da so lastniki tudi tisti, ki ne plačujejo, ali slabo plačujejo v rezervni sklad. Vaš delež v rezervnem skladu je enak udeležbi vaše etažne lastnine v celoti in ne vaši udeležbi u samem vplačevanju, kot trdi Martin...v primeru slednjega bi morali deleže vsak dan na novo računati, aneda ? Se beremo...:)

lp

p.š. - 06.03.2007 - 10:39

Tudi jaz ne utegnem več - grem nazaj k bilanciranju ( ne zmanjka in ne zmanjka )... gotovo bo tema še kdaj privrela na dan - se beremo takrat - bye!

lp

Nika - 06.03.2007 - 17:21

V Iksu št.8/06 je zelo lepo vse obrazloženo od knjiženja rezervega sklada. Jaz sem ga tudi prej knjižila na 086 sedaj pa sem prenesla vse na konto 007, kot je navedeno v Iksu. Mori pa me to, ker ne morem razknjižiti v stroške, ker upravljalci ne prefakturirajo računov dobaviteljev od vzdrževanja. Klicala sem tudi upravljalce (Metalka,Gradalis, SPL)ampak noben ne dela tako, kot piše v Iksu. Po pravilu bi morali račun od vzdrževanja razdeliti na etažne lastnike in zaračunati ddv, jaz bi ga pa lahko šele potem dala v stroške

p.š. - 07.03.2007 - 07:50

Upravitelj na našem koncu pa prefakturira točno tako , kot ste opisali ( le vhodnega DDV si ne odbijamo, ker ga tudi najemnikom ne zaračunavamo ).

lp

Marijan - 07.03.2007 - 20:53

Jaz, kot upravnik in "skrbnik" rezervnega sklada etažnim lastnikom, ki so pravne osebe/ddv zavezanci naredim poseben delilnik stroškov, v katerem so našteti računi, plačani iz RS. Dejasnko je tega malo, mogoče dvakrat na leto. Na naši strani to niso pravi računi in jih nikamor ne knjižim. V prilogi jasno pošljem tudi fotokopije izvajalskih/dobaviteljskih računov, zato je moj obračun le neka temeljnica. To bi moralo zadostovati za knjiženje v DDV knjigo, kar je skoraj edino pomebno. No, nekateri, ki imajo lasten rezervni sklad in plačujejo le po dejansko opravljenih delih pa te obračune imajo, kozt podlago za zmanjšanje obveznosti do "našega" RS in mi te obračune tudi plačajo.


V IKSU, ki ga omenjate piše, da upravnikom ni treba voditi evidence(saldakonti) prispevkov v RS. Hm..mene to čudi in mislim, da bi me moji razcefrali, če jim ne bi vsak mesec znal točno povedati, kateri etažni lastniki so in koliko dolžni v RS.

O porabi sredstev poročam redno najmanj enkrat mesečno, saj ne gre za frekventno zadevo, kakšno leto pa porabe RS sploh ni. Zato je zelo praktično, da se mesečni prispevki-vplačila obravnavajo kot strošek, poraba in ostalo se vodi in poroča zunajknjigovodsko.

Leta 2005 so na MF objavili mnenje, da vplačila etažnih lastnikov v RS niso strošek investicijskega vzdrževanja po ZDOH in, da ne gredo v tisto dohodninsko olajšavo. Pisal sem ministru glede tega.Dvakrat in mislim, da sem prispeval temu, da so mnenje umaknili. Tukaj gre za podobno zadevo...če knjižimo v stroške šele po opravljenih delih in prejetih računih se zadeva samo nepotrebno komplicira.

lp

Marijan - 07.03.2007 - 21:51

Namesto "O porabi sredstev poročam redno najmanj enkrat mesečno, saj ne gre za frekventno zadevo", bi moralo pisati "O porabi sredstev poročam redno najmanj ENKRAT LETNO, saj ne gre za frekventno zadevo", da ne omenjam drugih napak...ampak, kajčmo, tale forum je tehnično le za bistre glave in natančne prste....a niso nekaj omenjali, da bodo prenovili forum.

Simič naj da denar skrbnikom foruma, saj si ga zaslužijo bolj, kot DURSovi dobavitelji in marsikateri uslužbenci...če si uporabniki ne bi po forumih izmenjavalai infote in pomagali bi bila štala, da bi smrdelo do nebes..

lp