krpan in druščina postani član

Naslov teme: olajšave za invalida nad predpisano kvoto

2358  02.03.2007 - 22:33h / Ostalo / Avtor: tajda / 237 / 19

Delodajalec zaposluje 3 delavce, eden od teh je invalid II.kategorije. Zanima me, ali lahko zmanjšamo davčno osnovo v višini 50% plač te osebe in še 70 % plač ,ker omenjeni delodajalec zaposluje invalide nad predpisano kvoto.
Hvala za odgovore .

Matjaž K - 03.03.2007 - 10:17

Ne vem, kje ste ven potegnili 50%. "Navadna" olajšava za zaposloavnje je 30% (po ZDDPO-1 (obračunane) plače, po ZDOh-1 izplačane plače).

Glede olajšave za novo zaposlovanje in olajšavo za zaposlovanje invalidov:

to je ali ali. Če greste na olajšavo za novo zaposlovanje, ne morete uveljavljati še olajšave za zaposlovanje invalidov.

lp

sanya - 03.03.2007 - 11:21

Pri nas imamo zaposlenih deset delavcev. Dva od teh sta invalida, ki sta zaposlena od leta 2001 in imata odločbe za invalida 2. kategorije.Zdaj me pa zanima ali lahko uveljavljamo uveljavljamo davčno olajšavo po 5.odstavku 50 .člena ZDDPO in sicer 70 % plač za omenjena delavca?

Najlepša hvala za odgovore in lp

Matjaž K - 03.03.2007 - 11:50

Ne vem?

Lahko vas samo napotim, da greste preveriti izpolnjevanje naslendjih pogojev:

- nad predpisano kvoto
- katerih invalidnost ni posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri istem delodajalcu
lp

sanya - 03.03.2007 - 12:37

Ja, sem preverila, zdaj pa bi potrebovala samo še potrditev. Ker je v podjetju zaposleniha samo 10 delavcev nismo zavezanci za kvoto. Kljub temu imamo zaposlena invalida od leta 2001 in presegamo kvoto. Invalidnost pa ni posledica poškodb pri delu ali poklicne bolezni pri istem delodajalcu. Moje mnenje je, da lahko uveljavljamo olajšavo po 5.odstavku 50.člena ZDDPO-1. Imam prav?

Hvala za vaša mnenja in lp

bipsič-ka - 03.03.2007 - 16:05

To je tudi moje mnenje.

Morda bo Matjaž še kaj pripomnil, ker imam po njegovih dveh odgovorih občutek, da je v teh členih kak zajec (ki ga jaz sicer ne vidim) (poleg izključevanja olajšav za zaposlovanje, poškodbe pri istem delodajalcu, in kvote v 5. odst.)- mogoce so pa matjaža sam kašne stranke danes po 10. razkurile. zadnje dni je izjemno lepo in utemeljeno in celo s kopipejst členov odgovarjal (za kar sem ga hotla že izrecno pohvalit, pa se nisem hotla preveč ponavljat)

Matjaž K - 03.03.2007 - 18:37

Noben me ni razkuril.

Sem pač enkrat kopipejstal samo golo bistvo člena.

Mi je pa sanya dala s svojim odgovorom za misliti.

Kako naj presojam izpolnjenost pogoja preseganja zaposloanja invalidov nad kvoto, če pa nimam kvote oz. ta za mene ne velja?

To, kar bom v nadaljevanju zapsial ni trditev, temveč samo malce filozofiranja brez končnega zaključka:

V čem je bistvo olajšave za zaposlovanje, ki se nanaša na zaposlovanje invalidov nad kvoto? Je to "nagrada", ker zaposlujem več invalidov, kot bi jih moral? Če je odgovor da, potem pripada ta nagrada samo tistim, ki zaposlujejo več invalidov, kot bi jih morali (kar hkrati pomeni, da tistim, ki nimajo določeno, da morajo zaposlovati toliko in toliko invalidov, ta nagrada ne pripada oz. da lahko posežejo samo po "osnovni" olajšavi za zaposlovanje invalidov, tj. iz četrtega odstavka 50. člena ZDDPO-1 (če ste pravna oseba) oz. šestega odstavka 48. člena ZDoh-1.

lp

p.s.
"(za kar sem ga hotla že izrecno pohvalit, pa se nisem hotla preveč ponavljat)"

Saj lahko, včasih je dobro vedeti, da so odgovori komu pomagali.

p.š. - 03.03.2007 - 19:52

Tudi mene ste pritegnili k tej debati: nekako se v sanyinem primeru nagibam k možnosti uveljavljanja olajšav po 5.odst.50.čl.ZDDPO-1.
K temu razmišljanju me je napotila navedba :

(5) Zavezanec, ki zaposluje invalide iz četrtega odstavka tega člena nad predpisano kvoto in katerih invalidnost ni posledica poškodbe pri delu ali poklicen bolezni pri istem delodajalcu po zakonu, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov ( ZZRZI ) , lahko uveljavlja...

V ZZRZI je v 74. in 75.čl., v katerih so opredeljeni pogoji za oprostitev plačila prispevkov in prejem nagrade za preseganje kvote zapisano, da so le-teh ugodnosti deležni tudi delodajalci, ki zaposlujejo manj kot 20 delavcev in imajo zaposlene invalide, pa tudi samozaposleni invalidi.

Zato sem mnenja, da takšnim delodajalcem upravičeno pripada tudi olajšava iz 5.odst.50.čl.ZDDPO-1 , saj se določba v njem navezuje na pogoje o zaposlitvi po ZZRZI.


lp

Matjaž K - 03.03.2007 - 21:25

Razmišljam:

če je moja kvota 10, imam pa jih 11, potem imam olajšavo nad kvoto za enega.

Če pa nimam kvote, pa imam 3 zaposlene, od tega dva invalida, in bi imel kvotno olajšavo za oba invalida, kje je tu logika (čeprva v davkih ni logike).

lp

p.š. - 03.03.2007 - 21:39

Mene je k podanemu mnenju navedlo izključno dejstvo: če so delodajalci z manj kot 20 zaposlenimi in zaposlujejo invalide po ZZRZI izenačeni z delodajalci, ki zaposlujejo nad predpisano kvoto, ZDDPO-1 pa se v omenjeni olajšavi sklicuje na ta zakon - zakaj tega ne bi smeli koristiti ?

Logike pa po kvotnem sistemu res ni - saj sem noter spadajo tudi samozaposleni invalidi ( četudi nima nobenih zaposlenih delavcev ) => potem je to 1:1 ???

Bolj kot se išče logika, bolj se zapleta ...

lp

p.š. - 03.03.2007 - 22:26

Še ne spim :

Četudi ni logike : je pa toliko večji delež zaposlenih invalidov glede na število vseh zaposlenih v primerjavi s predpisano kvoto večjih kolektivov.

Npr: kolektiv 10 zaposlenih zaposluje 2 invalida - zanju koristi olajšave.
Kolektiv z 20 zaposlenimi zaposluje 4 invalide - za dva nad kvoto koristi olajšave . V obeh primerih je delež zaposlenih invalidov 20% in oba kolektiva koristita olajšave za 2 invalida .

Ali pa ne razmišljam dovolj natančno ?

lp

sanya - 04.03.2007 - 10:08

Še vedno mi ni logično:
Podjetje ima 10 zaposlenih,dva sta invalida.
Upravičeno je do nagrade za preseganje kvote in oproščeno za plačevanje prispevkov za PIZ.
Ni pa upravičeno do davčne olajšave po petem odstavku 50.člena ZDDPO-1???
Ja , kot je Matjaž K. zapisal... v davkih ni logike.
Lep dan


Matjaž K - 04.03.2007 - 11:00

Zdaj ste postavili pravilno vprašanje, in sicer:

ali je moja kvota 0, ali pa sploh nimam kvote.

Če je odgovor "moja kvota je 0", potem imate olajašavo nad kvoto.

lp

p.š. - 04.03.2007 - 18:07

Ali to pomeni, da lahko v primeru, ko so izpolnjeni pogoji iz drugega stavka, ( po kvotnem sistemu nismo zavezani zaposlovati invalidov, ker nimamo dovolj zaposlenih, ampak jih vseeno zaposlujemo ) razumemo kot možnost uveljavljanja olajšave po 5.odst.50.čl., ali pa se motim ?

lp

p.š. - 04.03.2007 - 11:26

Verjetno zgoraj nisem dovolj natančno zapisala (šlo je preveč naokoli ): ampak jaz mislim, da IMA pravico do olajšave po 5.odst.50.čl.ZDDPO-1.

lp

x - 04.03.2007 - 21:18

Matjaž K :
-------------------------------

p.s.
"(za kar sem ga hotla že izrecno pohvalit, pa se nisem hotla preveč ponavljat)"

Saj lahko, včasih je dobro vedeti, da so odgovori komu pomagali.
-------------------------------

Res nisem zato, ker se mi zdi da je ze skoraj kicasto in smetenje po forumu, ker se mi zdi, da ce bi vas vsi hvalili, bi bil vsak drugi naslov "hvala matjaž".

Sicer ste pa vse hvale vredni, ker ste eden od tistih, katerih mnenja na tem forumu so (vsaj meni, pa vem da nisem edina) vredna toliko kot če bi to mnenje podal davčni svetovalec ali skoraj celo sama DURS. Sama namesto da "zgubljam cas" po seminarjih raje brskam po zakonih in literaturi (kolikor mi dopusca cas, pa tudi kolikor imam volje), kar seveda ima svojo slabost, da gledam le s svojega vidika, in sem prav vesela, ce lahko kje najdem se kakovostno drugo mnenje.

Jaz mislim, da ste MatjažK prava legenda tega foruma in da je to neizpodbitno dejstvo. Pravzaprav, MatjažK za davkoplacevalce je kot Simič za DURS. :)

Tako, pa sem vas pohvalila od srca. Ce me ne bi bolel zob, bi še malo lepse in poeticno izlila svoje mnenje na zaslon, ampak: bistvo sem povedala.
(Pa, gospod Toporisic, tudi vejice bi postavila, kamor sodijo... pa danes nisem razpolozena za gramatiko.)

ula - 05.03.2007 - 04:47

če imate invalida potem itak od sklada za vzpobujanje zaposl.inv. zahtevajte nagrado ter oprostitev plačila prispevkov PIZ, imeli boste odločbo, vse to boste uveljavljali, posledično tudi koristili davčno olajšavo, glede kvote npr. pri gostincih velja manj kot 20 zaposlenih, sam s.p. se vševa v to število, torej max 18 delavcev + s.p.

Matjaž K - 05.03.2007 - 08:23

Hvala.

Glede primerjave s Simičem pa ocenjujem, da bom še moral malo žgance jesti, preden mu bom prišel blizu.

lp

lili - 05.03.2007 - 18:22

meni je lani olajšava šla skozi brez problema, pri delodajalcu s 13 zaposlenimi in enim invalidom.
Zanj kvota ne velja, vendar ga zaposluje nad kvoto in tudi ima odločbo za oprošene prispevke PIZ ter nagrado za preseganje kvote.

Davčnemu obračunu sem priložila fotokopije plač in prijavo M1 na kateri je razvidno, da gre za invalida. olajšava 70 % izplačanih plač.

p.š. - 05.03.2007 - 21:14

No, tole pa je potrditev mojega razmišljanja - sem :))). Hvala, ker ste zapisali svojo izkušnjo.

lp