krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračunane in neizplačane plače

1732  16.02.2007 - 09:15h / Ostalo / Avtor: Kaja / 123 / 13

V kapitalski družbi doo, več lastnikov, so se lastnikom, ki so edini zaposleni obračunavale plače a se jim niso izplačevale. Prav tako se za te obračunane plače niso plačevali davki ne prispevki. kakšne so sankcije. Kateri zakon govori o tem, kdaj je potrebno plačati prispevke in davke, čeprav plače niso izplačane. Ali gre tako podjetje lahko avtomatično v stečaj. Kje bi lahko prebrala kaj več o tem.

Matjaž K - 16.02.2007 - 10:07

"Kateri zakon govori o tem, kdaj je potrebno plačati prispevke in davke, čeprav plače niso izplačane"

V bistvu noben. Dajatve se plačajo, ko se izplača plača => če ni izplačila plače, ni obveznosti plačila prispevkov.

Ste pa z neizplačevanjem plač v prekršku iz vidika Zakona o delovnih razmerjih.

lp

Anita* - 16.02.2007 - 10:49

ne, lastnikov po zakonu o delovnih razmerjih ne preganjajo

LILI - 16.02.2007 - 13:04

Kako pa to naredimo računovodsko? Je strošek samo obračunanih plač za tekoče leto davčno priznan ali ne? To vem, da jih v drugo leto ne moremo poriniti. Kako reagira na to npr. inšpektor, če vidi, da plače niso bile izplačane dve leti, v DDPO so bile kot priznan strošek....? Ima kdo takšne izkušnje?

Kaja - 16.02.2007 - 21:01

Hvala Matjaž!

Bogo - 17.02.2007 - 23:49

Kako pa je v takih primerih z zavarovanjem (zdravstvenim) če se plače ne izplačujejo in prispevki niso plačani.

HUUUH - 18.02.2007 - 06:20

Je že tako, da imajo taki primerki možnost delati na črno in iz tega živijo in si tudi plačujejo dodatno zdravstveno zavarovanje, vsaj sama imam take izkušnje - ker: kako lahko nekdo kar nekaj let ne izplača plače??? Kaj pravijo inšpktorji? Debelo gledajo. Ampak pri nas je itak vse možno. Jaz sicer normalno plače obračunam in jih knjižim. Je pa potem ful zajebancije, ko si vsake toliko le izplačajo kakšno plačo za leta nazaj in je treba doknjiževati "stroške iz preteklih let..."

Anja - 18.02.2007 - 08:55

Jaz pa imam pimer,ko so plače obračunane, vsi prispevki plačani, neto plača
pa ostaja neizplačana.

Lastniku sem predlagala, da naj spremeni plačo v dano posojilo.
Sem pa v dilemi kako naj to izvedemo, ali naj kar s kompenzacijo in razknjižim na omenjenih kontih, ali je obvezno prenakazilo plač na njegov osebni račun in potem nazaj.Problem je stanje na TRR,kajti obveznost do
davkov do delavcev in dobaviteljev je na prvem mestu, zato ni nikoli dovolj sredstev za lastnika.

L.P.

- 18.02.2007 - 13:06

jaz pa menim, da je tu nekaj hudo narobe - mislim s tem, da si lastniki pač ne izplačajo plač, ker zanje zmanjka sredstev.... kako pa zaboga preživijo sebe in družino, če jo imajo??? Vsi vemo, kako visoki so življenski stroški, pa koliko stanejo otroci....
Menim, da bi takšne lastnike ali pa njihova podjetja morali vzeti pod drobnogled davčni inšpektorji....

HUUUH - 19.02.2007 - 10:16

Se čisto strinjam. Hecno je, da si tedensko dvigajo gotovino z računa, pa nimajo nobenega potnega naloga, nobenih gotovinskih računov, da bi kao si vrnili...jaz sem v enem takih primerov kar neto zapirala. ALI - potem sledijo obresti od neplačanih dajatev, a ne? Ampak oni tega sploh ne štekajo. Jaz bi določenim "podjetnikom" doživljenjsko prepovedala sploh pomisliti na kakšno opravljanje dejavnosti. V kamnolom pa kamne razbijat!

Maša - 19.02.2007 - 10:49

Sem v taki situaciji, ko sva dva lastnika in si redno ne moremo izplačevati plače. Pri dursu in ajpesu se vse ujema, nimamo problemov z nobenim, razen z oddajo podatkov za pokojninski M4M8, ki se ga odda 2 krat letno, namesto enkrat. Zakaj do tega prihaja, ker nam primankuje sredstev na računu, in ker smo novo podjetje in stiskamo zobe, raje malo midva potrpiva in dobavitelji ne. Tako pač je, počasi se nam tudi to uskaljuje in izboljšuje. Če imaš zaposlene zunanje ljudi tega ne moreš početi, ker se ti pritožijo. Glede družine in denarja, pač se da s tem, da si ne prou vsega privoščiš kot bi si lahko.
Potebujemo samo čas v upanju na poplačane žulje.
lp in srečno vsem
Maša

Blondinec - 19.02.2007 - 11:23

Tudi sam imam tak primer. Obračunam in izplačam plačo, plačam prispeveke in davek, neto plačo pa če ni dovolj denarja nakažem nazaj na podjetje.
Najprej poplačam dobavitelje in druge obveznosti šele na to sem na vrsti jaz. Skromno živimo od ženine plače in res ne vem kaj bi bilo tu spornega.
Dnevnic in KM si ne izplačujem.

Nati - 22.02.2007 - 14:39

Iz lastnih izkušenj vam povem, da ga potem preživlja žena !!!

Jože - 19.02.2007 - 14:21

BLONDINEC, čestitram za tako pošteno podjetniško ravnanje. Mnogi prvo poskrbijo zase, da živijo na visoki nogi, šele zatem pridejo na vrsto upniki v dolgi čakalni vrsti. Tudi sam izhajam iz take šole.