krpan in druščina postani član

Naslov teme: za g simiča - kontrolni podatki

1234  01.02.2007 - 09:53h / Ostalo / Avtor: malinca / 76 / 18

pozdravljeni g. Simič

imam eno vprašanje za vas v zvezi z kontrolnimi podatki: smo firma, ki je oddajala le te za veliko firm - s samim fizičnim oddajanjem smo se ubadali zadnje tri, štiri dni. Včeraj smo zaključevali še zadnje kontrole in pripravili podatke za zadnji dve firmi. a glej ga zlomka - nismo vedeli da boste takoj izklopili edavke. ob 00.10 sem žalostno obsedela za računalnikom in ugotovila, da ne morem oddati zadnjih dveh firm. Kaj zdaj? Smo klicali referentko takoj zjutraj, ki nam je povedala da je takšnih podjetij kar nekaj, si nas zabeležila, hkrati pa nas razveselila s tem, da da ne moremo nič. Ali se vam zdi prav, da ste vesoljno slovenijo odklopili od možnosti oddaje - pa tudi če zamudim samo 10 minut -kaj naj naredimo zdaj. želeli smo izpolniti svojo obveznost, zamuda bi bila majhna, zadeve pa več ne moremo rešiti. Mislim, da to ni fer, lahko bi nam omogočili oddajo, pa tudi če z zamudo - vi v programu tako vidite, kdaj je bila zadeva oddana. in sedaj naj zaradi borih 10 minut plačamo kazen za dve stranki? le ti tega ne bosta sprejeli preveč lepo. Kako naj sedaj ravnamo? Z vaše strani bi bilo fer in prav (tudi glede na tehnične težave, ki smo jih imeli z oddajanjem predvsem 29 in 30., da bi nam predvsem omogočili oddajo teh podatkov, kaznujte in opominjajte pa tiste zamudnike, ki res zamudijo (dan, teden,...). Prikrajšani smo vsi - vi za podatke, zavezanec ker njegovi podatki niso vloženi, mi, ki bomo imeli probleme zaradi borih 10 minut in naše nevednosti, da boste tako striktno izklopili program.

pretekla leta so nekatera podjetja oddajala z velikovečjo zamudo, pa jih niso doletele sankciji, mislim, da bi morali letos, glede na to da se je prvič oddajalo na ta način tudi nekoliko omiliti zadevo in še omogočiti oddajo z kakšnim opominom - če gre to res za 10 minut.

Pa še en predlog za naslednje leto: vse je bilo potrebno oddajati preko edavkov - lepo in prav, niste pa predvideli da bi na ta način tudi oddajali izjave tisti, ki niso imeli izplačil.

vljudno vas prosim za vaše tolmačenje situacije in najlepše vas pozdravljamo

v prihodnje pa še obilo delovnih uspehov

jest - 01.02.2007 - 09:56

LP,

To se pa strinjam. Ni fer, res ni fer, ker pri oddaji je lahko še in še težav...
Ta gesta se mi ne zdi lepa.

LP Bojan

Helena - 01.02.2007 - 11:09

Se popolnoma strinjam, glede na to, da prejšnji dan sistem ni delal praktično celo popoldne, bi bilo fer, da bi vsaj za toliko ur podaljšali čas za oddajo.
Pa še to: danes zjutraj sem v Wdohod hotela nekaj preveriti, če sem prav vnesla in takoj ko sem odprla, mi je program DANES ponudil novo verzijo programa. Komu je pa to namenjeno?

Tripikice - 01.02.2007 - 11:17

Kruto. Po eni strani beremo, koliko dolga in koliko davka dolgujejo podjetja državi, po drugi strani pa nekoga "držati" zaradi 10 minut zamude!

Konto - 01.02.2007 - 11:37

Pa saj ne morem verjeti, da je res.

ANČI - 01.02.2007 - 11:43

Oddajte z disketo danes priporočeno na pošti.

Ivan Simič - 01.02.2007 - 11:44

Spoštovane!

Popolnoma neformalno in neobvezno bi želel slišati vaš predlog do kdaj bi ve sprejemale kontrolne podatke, glede na to, da morajo biti predizpolnjeni obrazci poslani do 31. marca 2007. Prav tako mi napišite zakaj ravno do tistega datuma oziroma ure. Ob tem pa ne pozabite, da je zakonski rok 31.01.2007 in kakšen vpliv bi to imelo na pravočasno oddajo kontrolnih podatkov v letu 2008 za 2007.

Za lažjo odločite vam samo povem, da so lani izplačevalci zaradi nujnih zadev, napak, težav, ovir, raznih izgovorov in podobno, kontrolne podatke dostavljali in popravljali do srede oktobra 2006.

Ivan Simič

malinca - 01.02.2007 - 11:54

spoštovani

najlepše se zahvaljujem za vaš odgovor - pa kljub temu, kakšen dan bi še vseeno lahko dali na voljo. vem da je to problem da nekateri izkoriščajo in zadeve vlečejo v nedogled. prosim če nam poveste, kako lahko sedaj zadevo rešimo? Kljub vsemu boste kontrolne podatke potrebovali, če hočete izvesti nadaljne obdelave.

pa lep dan vam želim

Matjaž K - 01.02.2007 - 11:59

Spomnim se tvojega izvajanja na Kongresu DDSS, ko si rekel, da v čem je vsebinska razlika, če nekdo 31.3. pošlje dohodninsko napoved s priporočeno pošiljko, stara mamca, ki nima pojma o rokih, pa 31.3. z navadno pošiljko.

Prvi je pravočasno oddal, mamca pa je v zamudi, DURS pa bo obe napovedi fizično prejel na isti dan.

Osebno se strinjam s stališčem, da mora tisti, ki je dolžan oddati podatke, ustrezno organizirati, da ulovi roke. Dodajam pa (kot je "klasično" zapisno v pojasnilih davčnega organa) da je treba vsak primer obravnavati individualno.

Pozdrav,

Matjaž Kodrič

p.s.
1. januarja 2009 bo hitro - takrat bo cela Slovenija ki opravlja dejavnost vse morala oddajati v elektronski obliki. Upam da takrat ne bodo stežniki zablokirali, in da bo davčno knjigovodstvo končno prilezlo ven iz DOS-a.

Ally - 01.02.2007 - 12:09

Mogoče, pa se bomo morali navaditi, da v roku oddamo ali oddajamo. Osebno bi tekla na dežurno pošto in oddala z disketo.

Mene je predvsem motilo, da me je referentka na dursu odpravila, ko sem z njo hotela prečekirati kontrolne podatke. Dan prej pa sem jih po telefonu preverila brez problema.
Napake se dogajajo, ter lahko samo upam, da sem vse prav noter vnesla, kljub nekaj kontrolam.

Podatki so bili oddani 16.1.07.

Upam, da boste zadevo rešili, seveda brez kazni.

Uspešen dan naprej.

Marcus Antonius - 01.02.2007 - 13:52

Tuhtal sem celih 5 minut in ne morem ugotoviti, zakaj je potrebno odklopiti sistem in onemogočiti zamudnike, ter jih terjati, da osebno in na disketah nesejo robo na davčni urad. Zadeva je jasna, rok za oddajo je 31.01. do 24.00, tisti ki oddajo po tem času so lahko obravnavani in kaznovani, zaradi poteka roka ni nujno, da moramo vse izklopiti.

Mogoče se motim, prosim povejte, kaj bi bilo narobe, razen psihološkega učinka, jasno.

lp

Marijan - 01.02.2007 - 13:57

Kakšna strogost in spoštovanje reda v pogojih ko državni programerji niso v vsem času zmožni zagotoviti program, ki bi imel seštevke tistih nekaj stolpcev in morajo uporabniki ročno seštevati. :)

lp

- 01.02.2007 - 14:35

Verjetno to pomeni, da DURS teh podatkov noce vec in bo vse, ki so prejeli izplacila sedaj oprostil dohodnine (saj nima podatka), namesto tiste dohodnine pa bo firma placala kazen v enakem znesku... red mora bit.

Lisica - 01.02.2007 - 14:01

Zdaj ste me potegnili za jezik. Moja dohodninska odločba za leto 2005 ima datum 27.11.2006. Podatke sem vložila pravočasno! Kako lahko ena in ista ustanova zamuja svoje roke in v roku dveh mesecev postavlja na sekundo natančna pravila svojim zavezancem. Z grožnjami na prvem mestu. Zakon ali ne zakon, dejstvo je, da program ni bil bezhibno delujoč. Pa naj omenim še pomankljiva navodila, če ne celo šlampasta.

Mimica - 01.02.2007 - 17:41

Jaz sem sicer uspela pravočasno oddati, in sicer 30.1.07 zvečer, torej izven mojega delovnega časa, ker je bil vaš server skoraj cel dan nedosegljiv (skoraj 15 x sem poskusila).

Mislim, da bodo vači predlogi na sodišču padli, zoper zamudnike, ki so sicer pravočasno poskusili poslati podatke, pa jim je nagajal vaš server. A ni bil vaš? OK. Potem napišite, čigav je. Morda imajo zavarovano odgovornost. :)

Internet je sicer praktična stvar, ni pa njegov namen zlorabljati njegovih hib, tudi s strani davčne službe ne.

Hvala, ker ste me poslušali.

mato - 01.02.2007 - 14:24

Bravo Lisica. Naj dodam samo; najprej naj vsak pometa pred svojim pragom. Ko se bo DURS držal vseh rokov, ki jih zavezujejo, potem pa lahko tako striktno ukrepa nasproti zavezancem. Pa zakaj je treba sistem odklopiti- ne razumem.

Sabina - 01.02.2007 - 15:42

Mislim, da je smiselno da se sistem odklopi in da lahko kontrolerji v miru delajo. Vandar glede na to da so uslužbenici DURS prišli v službo 1.2. ob 8.uri bi se sistem lahko odklopil šele zjutraj. Namreč tisti, ki so delali včeraj ponoči so imeli resen namen oddati podatke pravočasno in so želeli izpolniti svojo obveznost. Tisti, ki pa so oz. bodo zamudniki, nekaj je vedno tudi takšnih, pa sugirno nebi izkoristili teh 8 ur dodatne možnosti za oddajo podatkov.

- 01.02.2007 - 16:05

Mogoce se ne veste, ampak racunalniski programi omogocajo tudi filtriranje podatkov. To pomeni, da lahko kontrolorji v miru delajo na podatki oddanih do polnoci brez potrebe po odklopu sistema.

Kopriva - 02.02.2007 - 08:56

Lep pozdrav prav vsem.
Ob branju tele debate se mi poraja samo eno vprašanje:
zakaj se moramo rokov vedno držati samo mi?
Kot vemo država vedno zamuja: pri sprejemanju zakonov, še bolj pri sprejemanju podzakonskih aktov (pravilnikov)in predvsem pri rokih, kis si jih je v zakonih napisala sama (izdajanje dohodninskih odločb, izplačevanje subvencij...).