krpan in druščina postani član

Naslov teme: DURS - Zahvala

1230  01.02.2007 - 00:14h / Ostalo / Avtor: Ivan Simič / 76 / 25

Spoštovani/e!

Vsem udeležencem foruma, ki ste nam s svojimi pripombami, kritikami in tudi pohvalami pomagali pri letošnji oddaji kontrolnih podatkov in vsem tistim, ki ste oddali kontrolne podatke, se v imenu Davčne uprave Republike Slovenije zahvaljujem za sodelovanje.

Ob letošnjem načinu oddajanja kontrolnih podatkov, katerega smo izvedli prvič, se je pokazala velika mera znanja davčnih zavezancev in velika volja davčnih zavezancev, da kontrolne podatke oddajo elektronsko. Po podatkih, do vključno 30.01.2007, je 97,5 % izplačevalcev oddalo kontrolne podatke elektronsko in le 2,5 % na disketah. Za vse to si zaslužite veliko pohvalo.

V naslednjih dneh bomo na DURS-u pripravili program za oddajanje kontrolnih podatkov za leto 2007 tako, da boste lahko vsi tisti, ki imate stranke, ki prenehajo s poslovanjem med letom, le-te oddali takoj.

Želim vam mirno noč, spočijte se ta vikend, kajti pred vami smo obračuni plač za januar 2007 in seveda priprava bilanc za leto 2006. Rok je 31.03.2007.

Pozdravljeni in še enkrat hvala za sodelovanje,

Ivan Simič

zaspanka - 01.02.2007 - 07:22

Spoštovani g. Simič!

Lepo od vas, da nas tudi javno pohvalite, saj se večina delavcev v računvoodstvih trudi delati v skladu s zakoni in predpisi, včasih pa se res zgodi, da zaradi objektivih razlogov zadeve ne oddaš takšne kot si želiš. Želim vam še veliko uspeha pri vašem vodenju DURS-a. Pozitivne spremebme davčni zavezaci lahko že krepko opazimo.

valat - 01.02.2007 - 07:32

Hvala za povhalo. Zaslužite si jo pa tudi vi, predvsem pa vaše sodelavke in sodelavci, ki so nam (zelo prijazno) pomagali prebroditi največje težave pri oddaji dohodnine. Pa ne samo pri dohodnini; tudi pri ostalih problemih sem vedno naletel na prijaznost in pripravljenost na pomoč.

Predvidevam, da bodo programi v bodoče bolj prijazni do nas uporabnikov, predvsem pa upam, da se zakoni in pravilniki ne bodo kar naprej spreminjali. Kadar pa se bodo, pa bo dovolj časa, da se na spremembe pripravimo v računovodskih servisih in naši programerji.

Še enkrat hvala vsem!

Lep pozdrav!

Matjaž K - 01.02.2007 - 07:28

31.03.2007?

31.3. je sobota (in na ta dan se pri organu ne dela). Rok se posledično prestavi na naslednji delovni dan (ponedeljek 2.4.2007).

lp

Matjaž K - 01.02.2007 - 07:48

Aja, in tudi z moje strani pohvale na delo DURS-a (vsaj kar se referentsko-kontrolorskega kadra tiče, so "zadeve" postale zelo prijazno-dostopno-vkljudne).

lp

Anja - 01.02.2007 - 11:58

Še vedno se je izkazalo, da sodelovanje dveh ali več udeleženih
v rešitev skupnih ciljev prinaša uspeh.

Jasna - 01.02.2007 - 07:54

G. Simič zahvalite se vašim uradnikom, saj po vaših izjavah sodeč potrebuje
računovodja oz. davčni zavezanec računalnik in telefonsko številko davčnega urada, tako da so za take rezultate očitno zaslužni vaši uradniki. Pa lep dan še naprej.

Johana - 01.02.2007 - 10:01

Jaz se pridružujem Jasni, tudi sama sem bila zelo zgrožena ob tej hladnokrvni izjavi, kaj potrebuje novoustanovljeni rač. servis. Moram povedati, da sem se sama vedno trudila, da sem DURS (pa ga nisem nikoli) poklicala nazadnje - razen če ni šlo konkretno za reševanje problemov mojih strank.

Mimogrede pa naj tudi sama pohvalim nov, veliko prijaznejši odnos referentk, še posebej Moste Polje in izpostava Jesenice.

Kar se pa tiče programa, je pa ena navadna velika šlamparija podpovrečnih programerjev. To lahko povem, saj sem neslučajno tuda sama v informatiki "gor rasla".

LP Johana

Ivan Simič - 01.02.2007 - 10:12

Jasna!

V kolikor nisi prebrala mojega odgovora glede računovodskih servisov in telefonov vam ga v nadaljevanju posredujem. Ob tem pa bi poudaril, da sem leta 1988 tudi sam na novo ustanovil računovodski servis in sem vse začetne težave dal občutil na lastni koži (pridobitev prve stranke, prve zaposlene, kontaktov z davčno, ....). Tisto, kar pa sem storil pred in po odprtju računovodskega servisa pa je bilo, da sem se zelo dobro poučil in naučil vseh zadev v zvezi z računovodstvom. Mene ni potrebno učiti kako nastane računovodskis servis iz nič, saj sem to pot že opravil. Ni je stvari, ki je nisem doživel in zaradi tega lahko popolnoma upravičeno podam svoje videnje celotne zadeve.

To pa je moja obrazložitev:

"Spoštovani!

Med devetnajstimi udeleženci tega dela foruma ste le trije ali štirje zadeli smisel moje izjave. Vsi ostali pa kot, da ne razumeta za kaj gre. Neštetokrat sem na tem portalu bral vaše pritožbe čez frizerke, čistilke in podobne, ki so odprle računovodski servis in vam delale konkurenco s cenami. In ravno s takimi imamo največ dela. Računovodski servis, ki ne ve, da je objavljen nek pravilnik o kontrolnih podatkih, ki ne ve za uredbo o povračilu stroškov, ki ne ve kaj je REK obrazec, ki spračuje na kateri račun se nakaže dohodnina, ddv, ddpo, za mene ni računovodski servis. Ker se jim ni treba izobraževati, odpreti uradni list in se malo pomučiti, raje kličejo na DURS. Zato lahko imajo dosti slabšo ponudbo in temu primerne cene. Koliko je to dobro za stranko pa je drugo vprašanje.

Na DURS-u smo zelo veseli sodelovanja z računovodskimi servisi, ki so dobri, ki sprašujejo smislene zadeve in s katerimi se naše kontrolorke strokovno pogovarjajo. Da pa moramo računovodske servise učit osnove, ki so zapisane v knjigah, zakonih in pravilnikih, pa je preveč.

Vsi tisti, ki imate servise dalj časa veste koliko časa ste (smo) porabili za izobraževanje, učenje in sodelovanje z drugimi računovodskimi servisi.

V kolikor se motim, me popravite.

Lep pozdrav,

Ivan Simič"

Jasna - 01.02.2007 - 11:06

G. Simič, hvala za trud in pojasnilo vaše izjave, ki sem jo prebrala v časniku Finance in seveda sem vašo izjavo vzela zelo osebno. Naprej pa se na forumu s tem nisem ukvarjala.
Lp Jasna

DIREKTOR - 01.02.2007 - 14:54

"Na DURS-u smo zelo veseli sodelovanja z .."
To drži, kadar pripombe koristijo vam (DURSu). Kadar pa pripombe in vprašanja pomagajo razrešiti nejasnosti davkoplačevalcev, pa ali sploh ne sodelujete ali pa veliko prepočasi.

Lep primer je bil pri hitrem odzivu na pripombe pri elektronski oddaji dohodnine, ki davkoplačevalcem ne prinaša velike koristi ampak DURSu. "Ignorance" pa smo deležni pri drugih vprašanjih, povezanih na primer z novim pravilnikom ZDDV in v drugih primerih, kjer koristi DURSa niso ravno izrazite.
LP
Tomaž Kukovec

lala - 01.02.2007 - 08:01

Spoštovani g. Simič,
zahvala gre tudi vam in delavcem DURSA. vsaj jaz imam pozitivne izkušnje na DU Ljubljana, izpostava Moste

Alenka - 01.02.2007 - 08:27

Prvič med mojo delovno dobo v računovodstvu( že 35 let) sem doživela, da se je tako visoka osebnost zahvalila. Mogoče si bodo vzeli za zgled tudi nekateri naši delodajalci.
Tudi jaz se na tem mestu zahvaljujem svojim kontrolorkam na izpostavah.
Lep dan vsem še naprej.

p.š. - 01.02.2007 - 08:49

Zelo smo zadovoljni, da je bil naš trud opažen , ker je pri veliki kapaciteti naših strank možnost, da se kje zalomi, ogromna.

Že tako si oddahnemo, da nismo zamudili zakonskih rokov ( običajno vsak mesec vsaj z obračuni DDV ), letošnja dohodnina je bila pa pika na i.

Tudi naša zahvala gre pomoči prijaznih referentov DURS ( posebej na manjših izpostavah ), s katerimi že utečeno lepo sodelujemo ( kot servis, ki ne tečnari za vsako malenkost ), pod vašim vodstvom, spoštovani g.Simič, pa glede na dosedanje izkušnje zaupamo, da gre sodelovanje lahko le še na bolje.

lp

jest - 01.02.2007 - 09:23

LP,

Hvala za pohvale.

Zelo sem presenečen nad temi številkami....

To pa dokazuje še nekaj: da je dialog med DURS-om in nami, ki imamo rač.servise, računovodji v velikih sistemih (in davčnimi svetovalci....) mogoč. In le tak dialog bo pripeljal do lažjega načina dela na obeh straneh, posledično pa še do večjega zagona podjetništva.

V to sem prepričan.

Lep pozdrav,
Bojan

Lisica - 01.02.2007 - 09:33

G. Simič, hvala za te vzpodbudne besede. Pašejo po hladnem tušu. Lahko pa priznam, da je bilo letos oddajati dohodninske pravi užitek. Gledano s tehničnega vidika.
Z grožnjami o globah, katerih smo bili zavezanci deležni preko medijev in vaših uslužbencev, nam je uspelo oddati prav vse podatke.
Priznati pa moram, da so bili referenti letos za spoznanje bolj prijazni. Bomo videli, kaj bo priseslo usklajevaje.
Po vaših statistikah pa vidim, da vam je uspelo najti sredstvo, s katerim ste ukrotili problematične zavezance.
Moja skromna želja za naprej je: pravočasno pripravljena navodila in obrazci za zaključne račune. Upam, da jo bo poleg vas, prebral še kdo...
Izkazalo se je, da imate podporo servisov, to lahko izkoristite, samo elektronske sisteme poštimajte, da bodo bolj "user friendly".
Uspešno še naprej! Pa ne obupat, vendarle ste naše edino upanje. Hvala.

maca2 - 01.02.2007 - 12:19

Tudi sama se pridružujem pohvalam, še posebno pa bi pohvalila referentke na DURS Celje, vedno prijazne in ustrežljive, pokličejo nazaj če je potrebno, usklajevanje podatkov za dohodnino-smo najprej poslali podatke po faksu, da so jih preverili in nam javili, da štimajo, tako da ni bil problem oddati preko e-davkov že preverjene podatke. P.s.opozorjeni ste bili, da ne oddajajte podatkov zadnji dan, ker se bo program sesul, pa ste nekateri še vedno taki, da čakate do zadnjega dne, tako kot pri oddaji dohodnin...g.Simič hvala lepa za pohvalo! MK-TOČEN PODATEK ZA ODDAJO DAVČNEGA OBRAČUNA JE 02.04.2007-G.SIMIČ-TO NAJBRŽ DRŽI, saj je sobota 31.03.. nedelja 01.04. in kar se plačil tiče, se tudi potem plača v ponedeljek in ne en dan prej. recimo v petek 30.03.

cop - 01.02.2007 - 12:27

Kdaj pa bo na razpolago program za bilance?

sonja - 01.02.2007 - 13:00

Ja, da nas še nekdo pohvali - hvala. Pa vseeno bi želela, da pohvalite svoje uslužbenece na Dursu brez kritike računovodskih servisov. Ste razložil nam na forumu, meni pa je zadnjič nekdo rekel *sem bral, da menda rač. ni nič posebnega; če kaj ne veš, jih pa pokličeš; so kot gasilci....* Si lahko predstavljate, kako me je užalil. Če bi bil moja stranka, bi ga poslala kar na svoje še z računovodsko dejavnostjo...
Sonja

Ljuba - 01.02.2007 - 15:49

No ja. Konec ene tlake in začetek druge.Ko bi še oddajanje Rekov bilo tako enostavno kot za dohodnino, bi bilo prav super. Upam, da se bo tudi na tem področju kaj poenostavilo. Najlepše je bilo pa to, da je Naš in verjetno tudi Vaš programer uredil tako, da se je kar iz programa plač dalo povezati z e-davki. Vsa zahvala tudi njemu. NAŠ JE SUPER. HVALA V....

TINA - 01.02.2007 - 16:48

Verjamem, da je pod vašim vodstvom, g. Simič, DZRS postal prijaznejši do davkoplačevalcev, saj, kakor poznam vaše mnjeje iz dela v gospodarstvu, niste tako pikolovski(po črkah) ampak deluje logika.Zelo sem bila zadovoljna z načinom oddaje dohodnine, čeprav sem naletela še na tehnične težave, pa je bilo na koncu vse O.K. O prijaznosti pa tole: hvalite samo prijaznost v okoliških davčnih uradih, pa vam lahko povem, da so tudi na centralnem v Ljubljani referentke (in -ti) zelo prijazni. Kakor daješ, tako sprejemaš.(pač pa še pred pol leta ni bilo tako...)Tudi svetovalci so prijazni. Res se obračam za konkretne probleme (ne pogosto), ne take, kot je navedel g. Simič, celo poklicali so me z odgovorom, pa še pisno sem dobila. Pohvalno.... Še tako naprej

lili - 01.02.2007 - 20:11

Super! Res je bilo veliko bolje kot prejšnja leta, ko smo pripravili podatke, pa vse stranke "zbobnali za podpis", potem pa je moral to še nekdo odnesti na DURS. Tam pa kolone.....

MILENA - 01.02.2007 - 21:00

Spoštovani g. Simič po vaši zaslugi bom zadnje mesece službovanja pred "penzijo" preživela znosno. Tako blizu nam davčna uprava ni bila niti približno nikoli v vseh mojih desetletjih "crnčenja". Dosti uspehov in osebne sreče vam iskreno želim p.s. z dohodnino pa nismo imeli nobenih večjih težav, na centrih za pomoč so bili zelo ustrežljivi. Res pa nismo čakali na zadnjih 10 minut

5ra - 02.02.2007 - 08:52

Jst imam dve pripmbi:
a) glede visokega odstotka e-oddaje: jst jo podpiram ker sem otrok interneta in vse kar delaš peš in seštevaš na roke je izguba časa.. vendar pa je odstotek odvisen od Pravilnika, ki določa elektronsko oddajo - vsi, ki si tega niso želeli, so bili v to hočeš nočeš porinjeni ..
b) z izjavo "računalni&telefon=rač.servis" se strinjam. Poznam take zaposlene v servisu, ki v vseh letih niso v celoti od začetka do konca prebrali ZDoh, ZDDV itd. in samo redno hodijo na seminarje in čakajo, da jih bo tam kdo naučil. Ne kličejo samo na durs, ampak tudi svoje kolege v druge servise. In ne nazadnje, taki servisi mi prevzemajo stranke, ki jim mi zaračunamo 30tisoč starih tolarjev, oni pa 25tisoč. In meni za takimi tud mal ni žal ... iz trme in principa ne (zaradi incoma mi pa malo je). In Simič ima prav: izjava zaboli ali prizadene vse tiste, ki se vidijo in najdejo v tem - v prvem in drugem primeru. Ostali brez takih izkušenj pa se lahko slepijo, kako popoln je računovodski svet.

c) kaj bi si želela:
- da ne bi bilo treba klicat davčne kontrolorje, kadar želim pogledat, kakšno stanje na karticah ima moj zavezanec - ker ko naročiš izpis, ga moraš it iskat osebno, kar pa stane tako čas kot denar in težavo s parkiranjem. Kot da denar davkoplačevalcev ne bi smel biti porabljen za davkoplačevalce.

Jst imam danes prost dan. Privoščim ga vsem vam.

Anita* - 02.02.2007 - 11:53

Zahvala je na mestu, jo vzamemo resno in si jo tudi zaslužimo. Ne morem pa mimo kritik :
- popravki bi morali biti še možni, sploh če jih uskladimo s konkretnim zavezancem, mi sicer kontrolnih podatkov nismo nikoli popravljali, smo pa v dveh primerih lansko leto popravljali vir, teoretično pa je seveda možno, da je tudi kaj izpadlo, posebej letos, ko cel januar norimo z evri, novimi reki in ne vem še s čim
- največja kritika gre nekontroliranju podatkov. že cel mesec smo pošiljali podatke in bi lahko referentke sproti kontolirale plačano dohodnino. samo seštevek. če ne bi štimalo bi že sami iskali, ampak verjetno tudi pri vas ni seštevkov, verjamem pa da referentke ne morejo na roke seštevat vseh sto miljonov vpisov. tako pa so cel mesec klicarile zaradi popravkov priimkov, namesto, da bi to delal davčni program. škoda visoko kvalificirane sile za tako delo. tipičen primer "obilke pred vsebino"
-program. ojoj. naj se razkrije kdo ga je delal in za kakšen denar. ja, saj smo poslali, saj je blo bolj komot kot sklicat vse direktorje da podpišejo in potem po pošti poslat, ampak program iz leta 1994 je bil boljši. je imel seštevke, je funkcioniral in ni štrikal in non stop javljal kakšnih napak, da nikoli ne veš kaj je pravzaprav narobe. predpotopno! na davčnem "izpisu za zavezance" ni niti davčne številke izplačevalca. ne vsebine, ne oblike, ne funkcij...zanič. seminarska naloga v drugem letniku srednje računalniške
-da ne bojo zdaj, ko so izplačevalci dohodkov fizičnih oseb vse vnesli v baze, zdaj zaslug pripisovali sebi. muka je bila na strani izplačevalcev. zdaj bodo samo še vklopili printanje. kontrola sledi post festum.

rok - 02.02.2007 - 12:42

Jaz imam predlog glede usklajevanja podatkov za izplačilo plač za samostojne podjetnike. Ker ima DURS vnešene vse plače, bi nam podatke za dohodnino v primerjavo lahko poslal takoj po novem letu. Tako bi mi klicarili za primerjavo samo tam, kjer ne bi štimalo. Iz mojih izkušenj so 99% napake na strani DURS-a (pri vnosu). Sicer pa pri primerjavi ni bilo problema, le malo več časa je vzelo, ker smo primerjali po telefonu vse zavezance.