krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kaj bi servisi brez telefona Dursa

1135  29.01.2007 - 22:53h / Ostalo / Avtor: Marijan / 99 / 27

"Zdi se, da je pogoj za odprtje računovodskega servisa računalnik in telefonska številka Dursa," je na davčni konferenci Slovenskega inštituta za revizijo v Portorožu povedal direktor Dursa Ivan Simič. Če mali servisi zaradi pomanjkanja znanja ne bi za vsako malenkost klicali Dursa, bi ta imel polovico manj telefonskih klicev.

Vir: www.finance-on.net/?MOD=show&id=173838

A ste res takšni ? :))

lp

rok - 30.01.2007 - 07:44

Tako kot so v računovodskih servisih nekateri nespretni (verjetno je mislil sedaj pri elektronski oddaji dohodnine), tako tudi na DURS-u nimajo samih kapacitet!

Tripikice - 30.01.2007 - 08:10

Mislim, to je me pa razjezilo! In potegnilo za jezik, da si dam duška. Sicer nismo računovodski servis in kličemo na DURS res v ekstremnih primerih (beri 1x na leto in še to zato, ker si država vsako leto zmišljuje nove zakone in predpise, navodila so pa striktno pozna in včasih nejasna), pa še takrat dobimo na DURS odgovor, da še nimajo navodil, ali da še nimajo novega programa, ali da jim še ni čisto nič jasno kako bo itd.

Marijan - 30.01.2007 - 08:15

Te, razumem in zagotovo nisem edini..

lp

mato - 30.01.2007 - 08:40

Tole je pa tudi mene razjezilo. Jaz pa imam servis, kmalu bo 10 let. In prisežem, da po mojih izkušnjah je itak brez veze, da jih kličeš, saj ponavadi dolgo časa sploh nihče ne dvigne, potem, ko se končno kdo oglasi, ti pa ne zna pomagati. Žal se moramo znajti na druge načine. Moram pa priznati, da pokličem na našo izpostavo in je stvar precej boljša. DURS v Ljubljani pa je žal izguba časa.

p.š. - 30.01.2007 - 09:20

Tudi jaz sem že večkrat zapisala, da je na manjših izpostavah veliko več: prijaznosti, znanja, dostopnosti, organiziranosti in možnosti uspešnega sodelovanja. Naše izkušnje kažejo na veliko zmedo po večjih izpostavah,kjer je več zaposlenih ( potem lažje prenašajo breme na sodelavce... ) .
Izjava , da servisi brez telefona Durs-a ne moremo, se mi zdi brezpredmetna, prav tako odklanjanje sodelovanja DURS pri informacijah za usklajevanje dohodninskih podatkov ( ne krivim referentov, ker imajo pač takšna navodila ) , saj se je že večkrat izkazalo, da je usklajeno sodelovanje zavezancev z davčno upravo dosti boljše izhodišče za pravilnost poslovanja z davčnega vidika kot pa trenutna interpretacija zakonskih določil, ki lahko zaradi različnosti tolmačenja kasneje v davčnih pregledih, naknadnih kontrolah in usklajevanjih ( kot bo sedaj npr. pri dohodninskih podatkih ) ogroža davčnega zavezanca.
Če pa na DURS-u ni interesa za čimvečji odstotek pravilnosti, potem pa ...

lp

Iza - 30.01.2007 - 11:22

Glede na količino vprašanj in ogledov na temo "dohodnina 2006" bi se dalo
razpravljat,kdo ima tako malo znanja.Če moram za izpolnitev in oddajo
obrazcev, prej prebrat cel špeh navodil,je to zame slab program!

Zakaj se pa lahko za izpolnitev bilanc in oddajo,vsedem za računalnik in delam,brez predhodnih študiranj navodil in beganja iz enega okna v drugega.
In če se slučajno kaj zatakne,so telefonske št.za tehnično pomoč na otvoritveni strani in če jih pokličeš nihče ne jamra ,kako malo znanja imamo.Bi predlagala DURSU učno ekskurzijo k snovalcem programov na AJPES!

p.s. Izdaja tiste modre knjižice "Izpolnite spretno... je pa čisto zapravljanje davkoplačevalskega denarja,z njo si nisem mogla čisto nič
pomagat!

Ana - 30.01.2007 - 11:30

Se strinjam z Izo in raje nebi izgubljala besed, ker ta izjava
g. Simiča res ni pravična.

Marijan - 30.01.2007 - 12:09

Iza, podpišem.

Čeprav je res, da je precej takih, ki kličejo za vsako figo ( in še verjamejo, da so jim na drugi strani prav povedali ), je res tudi to, da število klicev nekaj pove tudi o DURSU in razmerah na tem področju.

lp

šerif - 30.01.2007 - 13:43

Tudi jaz sem imel prej računovodski servis in tudi g. Simič, zato me ta izjava če jo je res dal, milo rečeno čudi.

Na Durs kličemo samo v izrednih situacijah, prej poiščemo vse druge rešitve.

Lp

Marijan - 30.01.2007 - 16:04

šerif :
-------------------------------
Tudi jaz sem imel prej računovodski servis in tudi g. Simič, zato me ta izjava če jo je res dal, milo rečeno čudi.

Zdaj ste pa oba ŠERIFA :))


Na Durs kličemo samo v izrednih situacijah, prej poiščemo vse druge rešitve.

Lp

Danes, oziroma že kar nekaj let je čas komunikacije po elektronski pošti; kratko, jedrnato in dokumentirano. Zadnje je po moje največja ovira, da na ta način z njimi ne moremo komunicirati...

lp

Katra - 31.01.2007 - 13:19

Tudi sama imam servis že 10 let, pa včasih res ne gre brez telefona. Ne da bi pretiravali, vendar včasih je tako. Bi bilo pa dobro uvesti (in to čimprej), kar ima DURS verjetno v planu, da tisti, ki delamo preko e-davkov, lahko tudi preko e-davkov preverjamo stanja ma karticah naših strank (seveda z pooblastilom strank). E-davki so sicer krasna zadeva, malo več je dela, vendar si siguren, da je obrazec oddan, ne pa da ga daš stranki, pa potem ne veš, ali ga je oddal ali ga je pozabil. Zaradi takih je potrebno včasih tudi poklicati na DURS in prekontrolirati določene stvari. Če bo g. Simič še kaj bral tole temo, naj razmisli čimprej o uvedbi možnosti kontrole kartic za določene dajatve, da bi rač.servisi lahko to kontrolirali. Potem bo sigurno manj telefonov!!!!!!!!!

Jože - 30.01.2007 - 14:29

Povdaril bi samo to" ne znajo pomagati".

Suzi - 30.01.2007 - 14:32

No ja kaj bi pa rekli na to, da sem zadnjič stornirala REK obrazec, kot pač program e-davki zahteva oz. dovoljuje, nato vnesla novega pravilnega in me je klicala referentka, da ji javlja pri prvem "neki status 50"(mislim,da je prava številka, pa saj ni pomembno) in kaj naj ona sedaj naredi. Morda pa bi mi, računovodski servisi, opravili še tečaj iz kontrole podatkov pri njih z njihovim programom?

Sabina - 30.01.2007 - 14:52

Mislim, da če bi imeli portal narejen da bi lahko vsak brez problema našel odgovore na najpogostejša vprašanje bi imeli tudi manj telefonskih klicev. Mislim da ni nikomur v veselje klicati po več ur na DURS da potem dobi nekaj v smislu:"mislim da bi lahko..." ali pa: " ne vem kaj pa če bi poklicali koga drugega..."

Lisica - 30.01.2007 - 15:05

Kaže samo na to, da pravila niso jasno zapisana, da referenti nimajo časa sprotno preverjati pravilnosti obrazcev. Mislim da bo moral g. Simič nardit red na DURSu, pa se bo število klicev zmanjšalo.

sax - 30.01.2007 - 17:49

Najprej pred svojim pragom: roko na srce, pa saj vas veliko ve kdo vse si upa danes pri nas voditi knjige. Predvsem se pa to vidi na tem, kako se množijo razni seminarji, strokovna literatura, občinstva pa ne zmanjka..... zakaj?
Ker jih je od vse te množice servisev bolj malo sposobnih sploh kaj preštudirat sami. Najlažje se je izgovarjat na ne vem kaj (preslaba navodila, prepozno objavljeni zakoni,... ), kar je tudi res, vendar pa to vsekakor ni edini vzrok. Je g. Simič kar blizu tarče.
Eden resnih problemov je pač struktura (ne)izobraženih v servisih.

Marijan - 30.01.2007 - 19:42

Seveda, da je blizu. Tudi na teh straneh se to lepo vidi. Poglejte samo kolikokrat se na manjši časovni razdalji pojavljajo ista vprašanja, na katere je pred tem že večkrat odgovorjeno. Da ne govorim o tem, kaj vse se sprašuje, tudi takšne stvari, da si v dvomu, če ne gre za zajebancijo.

Po drugi strani drži tudi to, da so servisi takšni, kot so njihovi naročniki/stranke, mogoče so v povprečju celo boljši, kot je povprečna raven strank. Končno, kdo je v letih esplozije podjetništva skrbel za minimum reda na davčnoračunovodskem področju in, kdo je te ljudi, podjetnike in direktorje računovodsko kultiviral ? MF, DURS ? Certificirani davčni svetovalci, odvetniki, notarji ? Ne me...

Ali, če primerjamo servise in DURS ? Kako se vam zdi, so zaposleni in vodilni na DURSu boljši, koliko boljši ?

lp

France - 31.01.2007 - 05:41

Seveda so boljši, vsakega petega v mesecu ko je plačilni dan. Malo pomislite kolikšen je strošek davkoplačevalcev za enega Simiča in za stotine zaposlenih na DURS.
Učinek je pa bolj švoh.
Ko pa je debata o izobrazbeni strukturi in višini izobrazbe, pa moramo v servisih priznati, da je res ponekje zelo nizka. Računovodske servise med drugimi vodijo in v njih opravljajo delo ljudje, ki z računovodstvom, davki in vsaj z osnovami prava nimajo nikakršne zveze.
Trenutno podjetniško geslo se glasi: "Joj, ne vem kako bi zaslužila kaj denarja, s firzerijo ga nisem skoraj nič, trgovina je bila živa izguba, ampak sosedova pa ima računovodski servis. Ta živi kot boginja. Sicer je nič kaj dosti ne vidim po lokalčkih, če pa jo potem pobere kakšne papirje in odide. Ja to se splača. Odprla bom računovodski servis!"
In ga imamo. Novega, najboljšega, najbolj poceni.
In tu je Simičeva izjava zadela tarčo. Pa ne na rob, ampak v sredino.
Združenje računovodski servisov pri GZ pa nič, imajo novega člana z novo članarino.
Tudi jaz imam računovodski servis. Dvajset let. Imam primerno izobrazbo in zaposlene z minimalno srednjo izobrazbo. Med njimi sta tudi dva diplomirana ekonomista. Na Durs skoraj ne kličemo. Pokličejo pa nas včasih oni.
Pred kratkim smo dobili za eno naših strank celo Obvestilo oz. poziv za vložitev obrazca za davčni obračun za leto 2006, ki smo ga seveda pravočasno vložili in o tem imamo tudi potrdilo. Saj kakšna stvar se res lahko izgubi. Samo da se to ugotovi leta 2007 oddajalo pa se je do konca marca 2006. To veliko pove o redu na DURSu za katerega je odgovoren tudi in predvsem ŠERIF!

Anita* - 31.01.2007 - 06:41

osebno se sploh ne čutim prizadeto, izjavo Simiča pa jemljem kot informacijo - on že ve - eni očitno non stop kličejo in težijo za vsako stvar. sama poznam en servis, in obstaja že deset let, ki kar naprej klicari okoli in teži, niti stotinov ne vejo kam bi knjižili, in se posvetujejo in se posvetujejo in bogu cajt kradejo.
k nam več z dursa klicarijo kot mi na durs. al jim kaj ni jasno, al so kaj zgubili, no ja, al pa smo mi kaj pozabili obkrožit.
Simič pa je tudi imel servis. in je tudi verjetno kdaj poklical, al pa njegove uslužbenke. in tudi so ga kdaj basali roki, al pa njegove uslužbenke. in je verjetno tudi dal kdaj kakšen popravek. pri letošnjih kontolnih podatkih pa to ne bo mogoče. da vrana vrani ne izkljuje oči? al pa vrana ni več vrana.

Ivan Simič - 31.01.2007 - 06:59

Spoštovani!

Med devetnajstimi udeleženci tega dela foruma ste le trije ali štirje zadeli smisel moje izjave. Vsi ostali pa kot, da ne razumeta za kaj gre. Neštetokrat sem na tem portalu bral vaše pritožbe čez frizerke, čistilke in podobne, ki so odprle računovodski servis in vam delale konkurenco s cenami. In ravno s takimi imamo največ dela. Računovodski servis, ki ne ve, da je objavljen nek pravilnik o kontrolnih podatkih, ki ne ve za uredbo o povračilu stroškov, ki ne ve kaj je REK obrazec, ki spračuje na kateri račun se nakaže dohodnina, ddv, ddpo, za mene ni računovodski servis. Ker se jim ni treba izobraževati, odpreti uradni list in se malo pomučiti, raje kličejo na DURS. Zato lahko imajo dosti slabšo ponudbo in temu primerne cene. Koliko je to dobro za stranko pa je drugo vprašanje.

Na DURS-u smo zelo veseli sodelovanja z računovodskimi servisi, ki so dobri, ki sprašujejo smislene zadeve in s katerimi se naše kontrolorke strokovno pogovarjajo. Da pa moramo računovodske servise učit osnove, ki so zapisane v knjigah, zakonih in pravilnikih, pa je preveč.

Vsi tisti, ki imate servise dalj časa veste koliko časa ste (smo) porabili za izobraževanje, učenje in sodelovanje z drugimi računovodskimi servisi.

V kolikor se motim, me popravite.

Lep pozdrav,

Ivan Simič

xy - 31.01.2007 - 07:24

me veseli, da ste se oglasil tudi vi, čigar izjava je razburila računovodske duhove. Vaša izjava je bila vzeta iz konteksta. Celotnega članka sama nisem brala - ker smo pač včeraj bili 30. in je bilo časa za srfanje nič. Upam pa, da je tudi iz celote razvidna misel, ki ste jo podal tu.

Ker se z vami strinjam - seveda ne s samostojno izjavo, pač pa identifikacijo nizke ravni nekaterih servisov.

Naprej niti ne bom razvijala svojega pogleda, ker smo si nekateri tako ali tako enotni v njem.

Menim pa, da dokler ne bo kriterijev za RS, bo tako tudi ostalo in bomo tudi RS z visoko izobraženimi kadri delali za drobiž.

no, pa lep 31. januar vam vsem skupaj želim. Jaz sem z ddvji, dohodninami in kar nekaj glavnimi knjigami na čistem že drugi dan :)

Lisica - 31.01.2007 - 10:05

Potem pa se naj zapiše natančno, ne pa da letijo taki očitki na male servise (veliki vemo kateri so). Kdaj se je govorilo o licencah in redu na področju računovodenja. Kaj je GZS naredila. Nič. Ceno zbijajo omenjeni primeri RSjev, šef DURSa pa le pordi, da mali RSji nimamo pojma in še sreča, da lahko kam pokličemo. Res hvala.

xy - 31.01.2007 - 14:08

Točno tako. Licenca GZS pomeni prav nič oziroma nima veljave, ki naj bi jo imela.

Pa še članarina za ZRS je cca 50% višja, če sem prav razumela njihov članek ta (prejšnji?) teden na portalu

jest - 01.02.2007 - 09:29

LP,

Se strinjam s tabo....

LP Bojan

xy1 - 31.01.2007 - 21:34

Z g.Simičem se v celoti strinjam.Imam RS že 15 let in še nikoli nisem imela težav z DURSom, niti z referentkami niti svetovalci.Imamo referentke na Primorskem in v Ljubljani.Prejšnji teden sem od svetovalke za DDV , ko smo zadevo predebatirale dobila neko njhovo pojasnilo celo po e pošti, zato res ne razumem zakaj se toliko pritožujete čez DURS.Pa da ne bo pomote nisem nič povezana z njimi, vse napisano je res.
Sedaj grem pa malo počit ko sem uspešno preživela januar.
LP vsem

Lisica - 01.02.2007 - 08:56

Izjeme potrjujejo pravilo.

tanja - 01.02.2007 - 12:51

Pa majhni servis ni nujno slab; vsi ste nekoč imeli majhen servis. Veliki pa niso nujno dobri - norma na število knjižb povečuje možnost napak in ravno tako je lahko zaradi dobička slabša kvaliteta. Že tako je težek prehod na svoje, da pa še ti Durs črni tere, pa res ni fajn.
G. Simič, hvala za podporo in verjetno moram zdaj nazaj v bivšo firmo?
Neka gospa mi je povedala, da tako kvalitetnega servisa kot je bil stari APP več nikoli ne bo - zgleda da se bom morala strinjati, saj je vaš kodeks do pravice...Čez e-davke pa Rek ne gre (za enega vem) in ko pokličeš in vprašaš, zakaj ne, ti odgovorijo, da še ne vejo kako bodo ta problem rešili....
Jezna Tanja