krpan in druščina postani član

Naslov teme: Euro in osnovni kapital d.o.o.

112  04.01.2007 - 16:11h / Ostalo / Avtor: Darja / 71 / 4

Ali je kdo kaj slišal o tem, da je treba spremembo osnovnega kapital d.o.o. (in ostalih pravnih oseb) iz SIT v EURO notarsko overiti ?
In če je, kakšna je pravna podlaga za to?

- 04.01.2007 - 23:08

Ni podlage razen tega, da zeli notarski ceh malce nasega tezko pridelanega zasluzka.

vlasta r - 05.01.2007 - 08:39

Ne bo držalo, da ni podlage. Podlaga je v ZGD, vendar se pri enoosebnih družbah sklep le vpiše v knjigo sklepov, overi pri notarju in priglasi sodnemu registru. Pri dvo ali večosebnih d.o.o. in pri d.d. pa se sklepi sprejemajo na skupščinah, kjer se sklepe vpiše v notarski zapisnik.

Johana - 05.01.2007 - 08:56

Če pa v dveh letih tega ne storite,
pa naredi sodišče samo pretvori osnovni kapital v evre.

igor - 05.01.2007 - 11:43

Postopek še ni dorečen, zato vsem predlagam, da počakate, da se sprejme novela zakona o sodnem registru, ki naj bi odpravila sodne takse za vse prijave v sodni register. Pri družbah z enim družbenikom že doslej ni bilo notarskih zapisov čistopisa akta o ustanovitvi, ampak samo kopija sklepa edinega družbenika iz knjige sklepov BREZ NOTARSKEGA POTRDILA, pri družbah z več družbeniki pa je še vedno možnost, da pri uskladitvi OK v evre ne bo potreben notarski zapis čistopisa družbene pogodbe, čeprav je pritisk notarskega ceha v nasprotno prav gotovo velik, praktično pa je že potrjeno, da ne bo potreben notarski zapisnik sklepa družbenikov o uskladitvi OK. Ker je rok za uskladitev dve leti, je časa dovolj, ne drži pa, da bo po tem roku sodišče po uradni dolžnosti izvedlo spremembo OK, ker za večosebne družbe nima zakonske podlage, teoretično bi to lahko naredili za družbe z enim družbenikom, kjer ni problema preračunavanja osnovnih vložkov posameznih družbenikov v evre.