krpan in druščina postani član

Naslov teme: DOHODNINA

50  03.01.2007 - 14:54h / Ostalo / Avtor: LOTI / 79 / 12

Prosim, če mi lahko kdo priskoči na pomoč. Kako je z posebno olajšavo za otroka? A je res nujno da jo uveljavljam že med letom ali se lahko na podlagi izračuna odločim kdo bo uveljavljal olajšavo in koliko. A bo res potrebno napisati ugovor na davčni urad in plačati??? A bom sploh lahko uveljavljala olajšavo, če pred tem ne bom obvestila delodajalca ( tako on ne bo obvestil davčnega urada...) Žal imam takšno tolmačenje, na davčnem uradu pa se še ne ve točno...

heka - 03.01.2007 - 15:01

mislim da ne kaj pa če bi bili ločeni in se z možem ne bi mogli dogovoriti o oljašavah naj še kdo pove svoje . Moje mnenje je da si v bistvu na slabšem če med letom ni oljašave saj dejansko financiraš državo preden ta denar dobiš nazaj pa kar nekaj časa preteče.

M.a.r.i.a - 03.01.2007 - 16:27

ne vem več kdo natančno je dal na TV naslednjo izjavo:letos bodo prebivalci dobili predizpolnjeno dohodninsko napoved, leta 2008 pa bo davkarija kar sama opravila informativni izračun in ga poslala zavezancem.
Iz tega bi človek lahko sklepal, da bo izračun seveda napačen, če je imel
zavezanec namen uveljavljati oljašavo šele ob letnem poračunu...in bo treba to nekako urediti z davčno upravo. Najmanj to!Če bodo pri tem padle kakšne takse in če bo treba pisati vloge, pa je v razmerah kot so naše, prehitro, ampak res prehitro, govoriti.

- 03.01.2007 - 20:40

Menda bo res tako kot pravite. Za 2008 bo že kar izračun, kdor se s tem ne bo strinjal, bo dal nekakšen "ugovor" na ta izračun. Tako sem razumela.
lp

- 03.01.2007 - 21:17

samo malce nelogično je, da bi moral pri ugovoru plačevati takso?

marsikje zaposleni med letom sploh ne uveljavljajo olajšav za otroke, ker imajo dogovorjeno neto plačo z delodajalcem in jim je v bistvu vseeno, če delodajalec na račun tega prikazuje toliko višji bruto (v bistvu je tukaj oškodovani delodajalec; samo delodajalec pa nima pravice prisiliti zaposlenega, da uveljavlja med letom olajšavo, da bi on malce prišparal na račun dohodnine); zaposleni pa potem dobi olajšavo za otroka nazaj po oddaji davčne napovedi;-to je kar običajna praksa zaposlenih pri manjših podjetjih oz. s.p.

davkarca - 03.01.2007 - 23:56

Izplačevalci plač morajo letos prvič pri kontrolnih podatkih na DURS podati tudi podatke o uveljavljenih olajšavah za vzdrževane družinske člane (VDČ) in v predizpolnjenih dohodninskih napovedih za leto 2006 bodi ti podatki že vpisani. Vsak zavezanec bo vpisane podatke preveril, morebitno napačne podatke prečrtal in vpisal točne/ drugačne podatke, tudi glede VDČ (čas vzdrževanja, starost ali status VDČ...) oziroma dopisal manjkajoče podatke, in "dopolnjeno" napoved vrnil na DURS do konca aprila 2007. Sledi izdaja odmerne odločbe (za leto 2006 skoraj enako kot do sedaj, le predizpolnjeno napoved boste dobili na dom).

Dohodnina 2007: če med letom ne boste uveljavljali olajšave za VDČ, bo DURS opravil informativni izračun dohodnine brez te olajšave in posledično boste zoper ta informativni izračun morali ugovarjati, če ste do koriščenja olajšave upravičena in jo želite koristiti.Če bo zoper informativni izračun podan ugovor, sledi ugotovitveni postopek in izdaja dohodninske odločbe. Če zoper informativni izračun ne bo vloženega ugovora, le-ta "postane" (najprej) vložena napoved in nato tudi odmerna odločba.

Sicer ne vidim pametnega razloga, zakaj olajšave za otroka (če ste do nje po zakonu upravičena) ne bi uveljavljala že med letom, saj imate na razpolago vse podatke in si lahko dokaj natančno izračunate, kateremu izmed staršev se splača izkoristiti to oljašavo?

Po pričakovanih spremembah ZUT-a (z. o upravnih taksah) se v davčnih zadevah takse več ne bodo plačevale.
Lp

Matjaž K - 04.01.2007 - 09:37

"Sicer ne vidim pametnega razloga, zakaj olajšave za otroka (če ste do nje po zakonu upravičena) ne bi uveljavljala že med letom, saj imate na razpolago vse podatke in si lahko dokaj natančno izračunate, kateremu izmed staršev se splača izkoristiti to oljašavo?"

Ker mogoče trenutno ata bolj zasluži, med letom pa mamca menja službo in upali višjo plačo, in se posledično ugotovi, da bi bilo bolje, če bi v napovedi mamca uveljavljala olajšavo?

Bine - 04.01.2007 - 12:04

Sicer ne vidim pametnega razloga, zakaj olajšave za otroka (če ste do nje po zakonu upravičena) ne bi uveljavljala že med letom, saj imate na razpolago vse podatke in si lahko dokaj natančno izračunate, kateremu izmed staršev se splača izkoristiti to oljašavo?

Mogoče pa ima z delodajalcem dogovorjeno neto plačo.

mr - 05.01.2007 - 07:27

Pri enem vzdrževanem družinskem članu je res največkrat možno že md letom izbrati najbolj ugodno varianto; če je pa teh več, potem je npr. delitev 1 + 1 po zakonu o dohodnini manj ugodna kot npr. delitev 2 * 0.5 + 2 * 0.5 (straša s namreč lahko dogovorita, da bosta oba imela kot olajšavo za VDČ prijavljene vse otroke, razmerje v letu pa s številom mesecev opredelita posebej). Ker je najbolj ugodno razmerje težko določiti vnaprej, smo to običajno počeli ob vlaganju napovedi (in verjetno bomo to počeli še vnaprej).

MAJA - 04.01.2007 - 08:13

PREDIZPOLJENA IZJAVA BO IZPOLJNENA PO PODATKIH , KI JIH BO DAL DELODAJALEC, V KOLIKOR KAJ NE BO V REDU, JO SAMI POPRAVITE, VNESETE OLAJŠAVO ZA OTROKE.

boštjan - 04.01.2007 - 10:11

Kakor jaz razumem pravilnik o obvestilu za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, se obvestilo pošlje samo delodajalcu ne pa na davčni urad.Iz navodila o izpolnjevanju obvestila pa sledi, da se na davčni organ pošlje izjava samo v primeru, da se le ta upošteva pri izplačilu drugega dohodka, ne pa plače. Ali pravilno razumem?

mija - 05.01.2007 - 00:49

nisem ziher, če sploh kdo kej razume? Tista mi je najbolj všeč, znan neto spreminja se samo bruto. Nateg delavca, za tiste, ki tega ne veste, dobro za firmo. Vedno se zmenite za bruto, ko sprejemate novo službo.

DOO - 05.01.2007 - 15:19

če ima zaposleni dogovorjeno neto plačo s firmo, mu tudi slučajno ni v interesu, da uveljavlja med letom olajšavo za otroka; delodajalec plačuje med letom toliko več akontacije dohodnine in zaposleni jo potem pri dohodnini (ko uveljavlja olajšavo) dobi nazaj