krpan in druščina postani član

Naslov teme: IZOBRAZBA

337  16.08.2000 - 13:35h / Ostalo / Avtor: ZAČETNICA / 111 / 16

Še eno vprašanje: Kakšna je potrebna izbobrazba za lasnitka računovodskega servisa, ki je sam tam tudi zaposlen? Sama sem dipl.oec., delam na področju računovodstva nekaj čez pet let in sem se odločila, da grem "na svoje" - vsekakor se bom potrudila, da bom delala čast naši branži. Vendar ne vem, če je to dovolj. Ena izmed zaposlenih ima sredno ekonomsko šolo, poleg tega pa je naredila šolo za računovodje. Mislim, da bi to skoraj lahko bilo dovolj. Kaj menite?

Poleg tega pa me tudi zanima, kako je z opredeljevanjem odgovornosti za opravljene računovodske storitve? Ali lahko v primeru davčne inšpekcije ob ugotovitvi nepravilnosti direktno davkariji odgovoraja tudi računovodski servis? Ali pa je to stvar, ki jo rač. servis v pogodbi doreče s svojo stranko?

Sem radovedna, ne?

Avvocato - 16.08.2000 - 13:56

Zelo!Vse je stvar dogovora, pa vendar računovodja zavezan kodeksu računovodij se bo branil pred davkarijo sam,saj stranka nemalokrat ne ve zakaj se gre.

MARTIN KRPAN - 16.08.2000 - 13:57

Posebna izobrazba za opravljanje računovodskih storitev ni predpisana. Če boste opravljali dejavnost s.p.-ja ali obrti podobno dejavnost (ne vem, če računovodske storitve noter spadajo), potem pač morate izpolnjevati zakonsko predpisane pogoje.
Odgovornost je stvar pogodbenega odnosa. Pri raznih prekrških itd. je vedno potrebno ločiti dvoje: odgovorno pravno osebo (ali s.p.-ja) ter odgovorno osebo pri pravni osebi (ali s.p.-ju). Vi ste lahko samo drugo navedeno, lahko pa pogodbeni partner - naročnik storitve vključi kakšno odškodninsko klavzulo. Glede na to, kako pa naročniki storitev cenijo računovodje, dvomim, da kateri izmed izvajalcev pristaja na odškodninske klavzule.
Člani DDSS (z interno davčno licenco ali brez - tem ni to obveza) so za opravljanje svoje dejavnosti odškodninsko zavarovani pri Zavarovalnici Triglav. Ni slabo v vašem primeru tudi o tem razmisliti.


Izobrazba v družbah za izvajanje račun

Ameba - 16.08.2000 - 17:46

Sorry, ampak za dipl.oec. in z zaposleno s šolo za računovodje postavljaš čudna strokovna vprašanja.
Probaj se zavarovati s pogodbo, predvsem pa te čaka še velikooo branja... in dela.

lina - 17.08.2000 - 06:08

ameba, tisti ki vpraša - pa četudi zveni zate čudno..- je vedno boljši od tistega, ki misli, da vse ve in sprašuje....

ZAČETNICA - 17.08.2000 - 08:27

Bo držalo - čudna vprašanja - vendar zaenkrat zastopam stališče, da se ne bom postavila na mesto "jaz sem najbolj pametna od vseh" in se zato raje pozanimam za dodatna mnenja, ki bi moja ovrgla ali potrdila.

Kar pa se tiče vprašanja o odgovornosti - upala sem, da bo kdo omenil kakšno izkušnjo, ki jo je morebiti na tem področju imel... Kako bi se lahko odgovornost potikala sem in tja, mi je približno jasno, vendar me še vedno zanima, kako to dela kdo drug,....

sax - 17.08.2000 - 11:01

Kar se tiče odgovornosti konkretno: pri podjetju, kjer smo delovali kot računovodski servis smo imeli sklenjeno pogodbo z klavzulo, da za verodostojnost dokumentov jamči naročnik storitve oziroma je odgovoren. V pregledu, ki je trajal in trajal (tri mesece) so ugotovili nekaj napak iz preteklih let. Tako so bile vse bilance, ki so bile podpisane z naše strani nepravilne vendar inšpektor (po predhodnem razgovoru) v zapisnik ni navedel našega servisa-vodje servisa- kot odgovorne osebe (šlo je za pregled d.o.o.).
Mi smo samo opravljlai storitve in nič več. Nsmo imeli podpisanega nobenega pooblastila oziroma prokure

ZAČETNICA - 17.08.2000 - 11:19

Verjetno so napake izvirale iz same dokumentacije, na osnovi katere so nastale vaše vknjižbe. V tem primeru se mi zdi normalno, da odgovornost ni na ramenih servisa. Kaj pa če rač.servis vodi tudi DDV knjige za svojega naročnika in tam naredi napako (izvirni dokument je v redu) - v tem primeru pa gre za odgovornost rač.servisa, ali ne? Uh, ampak kako težko je biti nezmotljiv!!! Malo me je strah, veste.

Barbara - 17.08.2000 - 08:03

V Sloveniji računovodski servis ne more biti direktno odgovoren za povročene napake. Mislim, da pa povsod po svetu temu ni tako. Seveda pa računovodski servis popnavadi odgovarja pogodbeno stranki. Veliko strank me je že spraševalo podobno in vsem bi nekako bolj odgovarjalo, da bi bila odgovornost (zunanjih) računovodij lahko direktna nasproti DURS. Vendar pa se ne zavedajo, da bodo takrat tudi cene precej višje kot so zdaj.

ZAČETNICA - 17.08.2000 - 08:35

No, to je tudi ena izmed stvari, ki mi rojijo po glavi. Če bi že naj na izrecno željo stranke nosila direktno odgovornost, potem bi seveda tudi zahtevala konkretno plačilo za svoje storitve, da se o vodenju poslovanja sploh ne pogovarjam, ker se v tem primeru ne bi smelo nič narediti brez moje vednosti. Vendar je takšna situacija več ali manj iluzorna.

Bi me pa malo bolj zanimalo, zakaj si napisala, da V SLOVENIJI rač.servis NE MORE biti direktno odgovoren za storjene napake? Če je napaka njegova (kot bi na primer bilo neažurno knjiženje), verjetno že odgovarja, za napake, storjene pri poslovanju stranke pa ne.

Upam, da tudi ti ne razmišljaš kot Ameba in so ti moja vprašanja sitna, ker sem dipl.oec. Na EPF nas v vseh štirih letih res niso naučili, kako se tej reči streže, če pa bi se dovolj dobro skoncentrirala, pa bi vam lahko kaj rekla o ekonomiki Jugoslavije in Slovenije, ter o mikro in makro ekonomiji, s katero so nam polnili glave. Hvala za razumevanje!

Avvocato - 17.08.2000 - 10:04

glede odgovornosti : stranka , ti prinese vse mogoče papirje, ki bodisi sodijo ali pa tudi ne v njegove poslovne knjige. Torej bosta skupaj pogledala, kaj ti stranka prinese.Kadar je kaj dvomljivega, se posvetuj s stranko (naj ti da pisni nalog za knjiženje).Ti potem poknjižiš in izstaviš račun za opravljeno storitev.Menim in še vedno vztrajam na tem, da če pride do pregleda inšpektorja , da je knjigovodja oz.računovodja (skupaj s stranko ) prisoten pri pregledu.V kolikor se odkrije napaka,storjena s strani rač.servisa, se mi zdi moralno in normalno , da za tako napako odgovarja rač.servis, saj je stranka plačala za opravljeno storitev.Pri tem delu je zelo pomembna PREVIDNOST IN KRITOST. V bistvu moraš kriti sama sebe,saj boš le tako preživela v boju z Brdavsi.

Pa čimmanj PERSENA ti želim !

ZAČETNICA - 17.08.2000 - 11:23

Oh, najlepša hvala. Kaj boste vsi z menoj tako dobri tudi, ko bom štela dneve na KPD Rogoza? No ja, pa če ste vi vsi preživeli, potem ni hudič, da ne bi jaz tudi. Z vso podporo, ki jo očitno imam, z obilo živcev in dobre volje - pa bo! Samo še angela varuha moram prepričat, da mi bo vneto stal ob strani....

angel Gabrijel - 17.08.2000 - 12:26

Ker si še mlada, mi ne bo treba dvakrat reči , da ti stojim ob strani. ZUUUM,ZUUUM,ZUUM ...

ZAČETNICA - 17.08.2000 - 13:11

Hej, Angel, to si pa nisem mislila, da se boš tako zelo hitro javil! Pa da veš, da sem še mlada - ali imaš telepatske sposobnosti ali pa si vse podrobno prečital. Upam, da se boš vedno javil na moja vprašanja - pa kakšna stroga iz tvoje strani tudi ne bi bila slaba - dobra kritika je vedno dobrodošla!

Ameba - 17.08.2000 - 16:18

Nisi me prav razumela - zdi se mi, da vprašanja, ki jih postavljaš dokazujejo preveliko *luknjo* v znanju vodenja poslovnih knjig, ki si se ga profesionalno lotila. Hvala bogu da vprašaš,ampak težko bo vse vprašati, kar še ne veš.
Tudi jaz sem ekonomistka vendar mi je faks bore malo pripomogel k znanju, ki ga imam sedaj. Potrebno je pridobiti prakso, vendar na takšen način, da te finančno ne bo udarilo po žepu, če se boš zmotila. V tvojem primeru je tveganje žal (zate) preveliko. Tudi če opredeliš odgovornost in bo tvoja mesečna faktura zaradi večje odgovornosti večja, si sama preračunaj, če se ti bo to spalačalo, saj je povprečna kazen od 300.000 sit naprej. Da ne govorimo o nezadovoljnih strankah.
Skratka, upam, da sem bila tokrat jasna.

ZAČETNICA - 18.08.2000 - 10:27

Glej, pa bi me res zanimalo, s katerim vprašanjem si ti dobila občutek, da imam "luknjo" v znanju vodenja poslovnih knjig. Tega ne mislim provokativno, ampak čisto resno, saj veš, da človek lastne napake najtežje opazi. Stvar je taka, da nekaj čez pet let vodim poslovne knjige podjetja, ki je preraslo iz malega v veliko in ki je dalo skozi tudi že davčno inšpekcijo. Zato nimam ravno občutka, da bi imela tako pomanjkanje znanja vodenja poslovnih knjig. Zdaj, ko pa se odločam za ta korak, pa se mi res poraja kar nekaj vprašanj v zvezi z začetkom take samostojne poti. Res je, da se bom morala naučiti še ogromno novih stvari, kajti voditi knjige enega podjetja je zagotovo neprimerno lažje, kot pa voditi knjige nekaj podjetij, kjer je vsako iz druge branže. Torej, svoje obzorje bom morala precej razširiti. Kar se tiče mojega znanja, oziroma moje sposobnosti, da si ga pridobim, res nisem v strahu, bolj me je strah tega, da bom sprejela kakšno napačno odločitev, da bom naletela na kakšno čudno stranko,....

grof Dracula - 18.08.2000 - 22:07

Iz mojih nekaj stoletnih izkušenj ti lahko potrdim, da boš sigurno ugriznila v kakšno napačno stranko. Na žalost, cepljenje tukaj nič ne pomaga. In s tem, ko ugrizneš v napačno stranko, sprejmeš tudi napačno odločitev. Vse je v povezavi, od aorte do kapilar.