krpan in druščina postani član

Naslov teme: Hebe lud zbunjenog ?

7  02.01.2007 - 13:27h / Ostalo / Avtor: Marijan / 99 / 4

Grličeva je že na silvestrovo opravila inšpekcijski pregled pri nekem avtoprevozniku, ki je imel v svoji delavnici obešen napis, da ne sprejema evrskih bankovcev v večjih apoenih. Direktor podjetja je takoj o opozorilu, da je to prepovedano, napis odstranil, je zatrdila. Še istega dne je opravila inšpekcijski pregled pri nekem drugemu avtoprevozniku, ki je prav tako takoj odstranil napis z enakim obvestilom. Na podlagi prijave je Grličeva opravila inšpekcijski pregled tudi v ponedeljek, in sicer v neki trgovini v Ljubljani, ki ima poslovalnice tudi drugod po državi. "Na podlagi seznanitve, da gre za kršitev, so takoj umaknili vsa obvestila in me o tem tudi obvestili," je povedala.

www.finance-on.net/171716

čeprav tukaj piše drugače:

www.evro.si/pogosta-vprasanja/uvedba/#31

lp.m

Marijan - 02.01.2007 - 13:36

23. člen

(1) Z globo od 2.000 do 25.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna in fizična oseba, ki opravlja dejavnost, ki:
1. po dnevu uvedbe eura ne sprejema bankovcev in kovancev, ki se glasijo na euro v skladu z 2. členom tega zakona;

lp

TeVe - 02.01.2007 - 14:03

Ostane le še pritožba..... Menim, da s tem, ko napišeš, da ne sprejemaš bankovcev v vrednosti 500 EUR, ničesar ne kršiš, saj sicer sprejemaš EUR-e, vendar ne tako velikih vrednosti.

Breda - 03.01.2007 - 07:17

Poglejmo kako z velikimi apoeni delajo v Italiji. Nakup blaga bos zelo tezko placal s 500 EUR bankovcem. Trgovec pravi, da ta bankovec ni za "komercio" in ga pojdi menjat v banko in placaj z drobizem. 500 EUR je veliko denarja in ce ti iz blagajne sunejo naenkrat 100.000 SIT (cca) postanes zelo previden.
Enako se obnasajo v Franciji in celo v Nemciji.
Tudi pri nas kmalu ne bomo bolj papeski od papeza.
Teta Grlic pa je verjetno zelo malo hodila po svetu.

Marijan - 03.01.2007 - 07:32

Teta je, mislim, dobila razlago od ministrstva za finance:

Evro kot zakonito plačilno sredstvo




Ljubljana, 28. december 2006 - Člen 10. Uredbe o uvedbi eura št. 974/98 določa, da imajo vsi bankovci, ki se glasijo na evro, status zakonitega plačilnega sredstva. Pojem zakonitega plačilnega sredstva pomeni, da lahko dolžnik z njim dokončno poravna svojo denarno obveznost, upnik pa je zakonito plačilno sredstvo dolžan sprejeti.

Pri plačevanju blaga in storitev z bankovci visokih apoenov pa je potrebno upoštevati tudi načelo proporcionalnosti. Neutemeljeno bi bilo sklepati, da gre za zavračanje sprejemanja zakonitega plačilnega sredstva v primeru, ko želi nekdo z bankovcem za npr. 200 ali 500 evrov plačati blago ali storitev, ki stane nekaj evrov, trgovec pa nima drobiža za vračilo. V opisanem primeru lahko pride do tega, da posel zaradi tehničnih razlogov (pomanjkanje drobiža ali blagajniški maksimum) ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom.

V takšnem kontekstu je potrebno tudi interpretirati določilo 23. člena Zakona o uvedbi eura, ki predpisuje globo za prekršek pravne ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in ki po dnevu uvedbe evra odklanjajo sprejemanje evrobankovcev in evrokovancev. Zakon o uvedbi evra je pričel veljati 24. novembra 2006. Od tega datuma naprej je vnaprejšnja najava zavračanja sprejemanja posameznih apoenov evro bankovcev in kovancev v nasprotju z zakonom.

SLUŽBA ZA ODNOSE Z JAVNOSTMI