krpan in druščina postani član

Naslov teme: D.n.o. dobiček - zmeda - nujno!

9724  29.12.2006 - 22:52h / DDPO / Avtor: TayRa / 125 / 8

Prebiram letošnje zapise glede d.n.o.-jev, a si še vedno nisem na jasnem (občudujem, s kakšnim razumevanjem ste nekateri obdarjeni): d.n.o. bo leto 2006 zaključil z dobičkom - ali se torej ta ugotovljeni dobiček iz poslovanja prerazporedi na deleže obeh družbenikov, 20 % davek/dohodnino pa se plačuje ob vsakokratnem dvigu družbenika, pri čemer lahko ta dviguje le zneske, ki v enem letu skupaj ne presežejo 5 % njegovega celotnega deleža? In ali potem to pomeni, da d.n.o. kot pravna oseba ne izkazuje dobička oz. ne plačuje 25 % davka od dobička??? Ali pa morda najprej kot pravna oseba ugotovi dobiček, od tega izračuna in plača 25 % davek, k deležem družbenikov pa prišteje za davek znižan dobiček, ki je nato ob morebitnem dvigu ponovno obdavčen z 20 %? Morda za marsikoga smešne dileme, a v glavi je kaos, vam rečem!
V lanskem letu sva namreč prvič poslovala z vidnim dobičkom, a nisem opazila, da bi se karkoli razporejalo na najine deleže, akontacije davka od dobička pa sva pridno plačevala vse leto. Ker bo letos vsota kot vse kaže višja, mi bo vaše drugo mnenje zlata vredno.
D.n.o. nameravava naslednje leto preoblikovati v d.o.o. - v primeru, da velja, da letošnji dobiček zgolj prerazporediva na najine deleže, kaj se nato dogaja z obdavčitvami ob preoblikovanju?
Hvala za pojasnila!!!

Matjaž K - 30.12.2006 - 09:40

"Ali pa morda najprej kot pravna oseba ugotovi dobiček, od tega izračuna in plača 25 % davek, k deležem družbenikov pa prišteje za davek znižan dobiček, ki je nato ob morebitnem dvigu ponovno obdavčen z 20 %?"

Ali.

"D.n.o. nameravava naslednje leto preoblikovati v d.o.o. - v primeru, da velja, da letošnji dobiček zgolj prerazporediva na najine deleže, kaj se nato dogaja z obdavčitvami ob preoblikovanju?"

Po ZDdh-2 se prenos dobičkov v osnovni kapital več ne obravnava kot dividendi podoben dohodek (beri: ni dohodnine). Je pa posledica, kajti v primeru prodaje tako pridobljenega deleža se pri ugotavljanju davčne osnove za davek od dobička iz kapitala šteje, da je nabavna vrednost tega deleža enaka 0 (nič).

lp


TayRa - 30.12.2006 - 12:28

Spoštovani Matjaž, najlepša hvala za odziv! Zelo cenim vaše odgovore, žal pa vaše znanje mnogokrat presega mojo kilavo podlago in vas težko razumem. Ali morda lahko poveste bolj po "kmečko", kaj vse skupaj praktično pomeni?
Npr. da d.n.o. ugotovi 5 mio dobička:
- Ali mora od tega obračunati in plačati 25 % davek in nato še vse leto plačevati akontacije od te osnove?
- Ali ostanek razporedi na deleže obeh družbenikov?
- Ali se nato pri preoblikovanju v d.o.o. deleža družbenikov pretvorita v osnovni kapital, s katerim lahko družbo dokapitalizirava?
- Ali je od tega potrebno plačati kakšne davke?
- In kaj nato v praksi pomeni vaš namig "v primeru prodaje tako pridobljenega deleža se pri ugotavljanju davčne osnove za davek od dobička iz kapitala šteje, da je nabavna vrednost tega deleža enaka 0 (nič)"?
Vem, kup vprašanj, morda katero tudi brez pravega smisla, a v tem trenutku zame izjemno pomembna. Za najine razmere gre za kar visoke zneske, ki lahko za sabo potegnejo plačilo precejšnjih davščin. Želim, da je vse ok, ne bi pa rada plačevala več kot je potrebno, ker bom sredstva osebno še krvavo potrebovala za načrtovano investicijo. Najlepša hvala za nadaljnja pojasnila!

Matjaž K - 30.12.2006 - 16:40

Ali mora od tega obračunati in plačati 25 % davek in nato še vse leto plačevati akontacije od te osnove?

DDPO - Da

- Ali ostanek razporedi na deleže obeh družbenikov?

Da (v bistvu se ne reče delež, po ZGD-1-ju se reče vloga)

- Ali se nato pri preoblikovanju v d.o.o. deleža družbenikov pretvorita v osnovni kapital, s katerim lahko družbo dokapitalizirava?

Da

- Ali je od tega potrebno plačati kakšne davke?

Po 1.1.2007 - Ne

- In kaj nato v praksi pomeni vaš namig "v primeru prodaje tako pridobljenega deleža se pri ugotavljanju davčne osnove za davek od dobička iz kapitala šteje, da je nabavna vrednost tega deleža enaka 0 (nič)"?

Da je davčna osnova za dobiček iz kapitala enaka. prodajna cena - 0 (nič)

lp

TayRa - 31.12.2006 - 03:51

Matjaž, najlepša hvala za vse!
Prijazen današnji dan in vse lepo čez in preko ....

p.š. - 30.12.2006 - 10:43

Berem in sem zmedena : D.N.O. in delež družbenika ??? Ugotovljen dobiček prerazporediti na delež ??? Izplačilo deleža v D.N.O. ???
Prosim, če tole lahko kdo pojasni - ker še v praksi s tem še nisem srečala, bo vsaka informacija več kot dobrodošla.

lp

Matjaž K - 30.12.2006 - 16:40

ZGD-1

p.š. - 30.12.2006 - 21:11

Ja ZGD-1, hvala, našla .
Včasih smo premalo pozorni na zadeve, s katerimi se manj srečujemo.

lp

Anja - 31.12.2006 - 16:26

Ali vse zgoraj obrazloženo, po enakem postopku velja tudi
za komanditno družbo / K.D.) ?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Vse lepo in SREČNO.