krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prepis obrti ( s.p.) iz očeta na sina

333  16.08.2000 - 09:45h / Ostalo / Avtor: ZUP / 107 / 10

Kako je danes možen prepis obrti iz očeta na sina. Oče je star 59 let in se lahko upokoji, ker ima dovolj delovne dobe. Kako je z osnovnimi sredstvi nabavlenimi v sistemu DDV in je bil davek refundiran? Kaj je bolje, da sin odpre obrt in postopama prenašata osnovna sredstva, ali da oče zapre obrt in potem odpre sin obrt s tem da v umesnem obdobju naredijo cenitev osnovnih sredstev....

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujemo!

MARTIN KRPAN - 16.08.2000 - 10:51

Edino kar najdemo v zakonodaji o davkih:
- 7. člen ZDDV: DDV se ne obračunava in plačuje pri prenosu podjetja ali dela podjetja, ki predstavlja gospodarsko celoto, na drugega davčnega zavezanca (tukaj so mišljeni tudi s.p.-ji).
Tehnične podrobnosti zapiranja ali prevzemanja s.p.-ja povprašajte pri vašem najbližjem brdavsu (strokovno: pri vašem davčnem uradu).

Branka - 16.08.2000 - 11:58

Pri prenosu morate biti previdni: postopen prenos osnovnih sredstev je v primeru, da gre za podaritev zelo nevaren (ker se darila knjižijo med izredne prihodke), cenitve pa pri prenosih obrti nikakor ne priznajo (dacarji imajo interno okrožnico, ki to izrecno prepoveduje). Dobro se pozanimajte preden ukrepate.

MARTIN KRPAN - 16.08.2000 - 13:46

Je pa še tudi "tretja pot": popolnoma na novo odprete podjetje ali s.p.-ja in oče vam odproda 0S. Pri tem prometu sicer je DDV, vendar če daste vlogo za prostovoljnega davčnega zavezanca pred dosegom limita 5 mio SIT in je vaš oče kot s.p. davčni zavezanec, potem (po domače) gre DDV noter in ven -ni stroška. Paziti je potrebno samo npr. pri osebnih vozilih, nepremičninah itd.
Ga. Branka, po mojem, če gre za prevzem dejavnosti in nadaljevanje dejavnosti, ne moremo govoriti o darilih. Vsekakor je najelegantejša rešitev preoblikovanje v d.o.o., kjer pa ni pomembno, kdo je lastnik in lahko sin brez težav, brez vseh davkov prevzame podjetje, kasneje pa se (vsaj mislim tako - nisem preverjal) preoblikuje v d.o.o. 100 % ni nobenih dajatev v povezavi z DDV-jem (pustimo zdaj nepremičnine itd.).
Glede na to, da gre verjetno za velike številke, vam priporočamo obisk pri davčnem svetovalcu.

Vali - 16.08.2000 - 15:35

Kaj ti je prevroče na štajerskem?????????
Kako preoblikuješ s.p. v d.o.o.??????????? A kaj hodiš z notarji (določenimi) na kavo????????
Se odpovem popustu na naslednjem seminarju če pogruntaš finto preoblikovanja.

Mojca - 16.08.2000 - 17:38

Valči pozdravljena,
kako si kaj? Oglasi se kaj.
Skratka tema je zanimiva in se da rešiti, vendar je bolje za sina in očeta, da se oglasita pri usposobljeni osebi, ker je tu veliko "če"jev in ji je možno razrešiti le v razgovoru.

MARTIN KRPAN - 16.08.2000 - 18:25

Res je vroče, vročina ubija, še bolj pa ZGD. 73. člen ZGD-ja, točka 2: Če podjetnik podjetje proda ali ga vloži v družbo ... 76. člen ZGD-ja, točka 3: enaka dolžnost smiselno velja tudi za podjetnika, ki namerava podjetje prodati ali ga vložiti v družbo.
Mogoče sem se narobe izrazil, ko sem govoril o preoblikovanju s.p.-ja v d.o.o. V bistvu s.p.-ja (po ZGD-ju) lahko "utopiš" v družbi.
Moram pa priznati, da tega v praksi nisem nikdar delal (vprašanje, če tole sploh znajo na sodiščih).
Takole sem si torej predstavljal: ustanoviš d.o.o. in kasneje pristopi kot nov družbenik s.p.-jevec, ki vlaga v podjetje svoj s.p. (premoženje), s.p. pa zapre oz. govorimo o prenehanju poslovanja s.p.-ja po 76. členu ZGD.
Vemo pa, da ZDDV govori, da vložki v podjetja in pri prenosu dela ali celote podjetja ni DDV-ja.
Misliš, Vali, da sem se preveč zapletel in napisal veliko neumnost?

sax - 17.08.2000 - 10:52

Spoštovani Martin Krpan imate prav - kar se mene tiče. Zakonska možnost za preoblikovanje s.p. v d.o.o. obstaja v ZGD. (v členih, ki ste jih zgoraj našteli).
Ne vem, komu je prevroče.

Vali - 17.08.2000 - 16:45

Sploh ne. Vse je super napisano. Če dovoliš za oktobersko številko mesečnika lahko napišem (napišeš)članek na to temo. Pošljem ti material na to temo. Prej žal ne morem, ker se odpravljam na dopust.

MARTIN KRPAN - 17.08.2000 - 21:06

Pa prijeten dopust. Javi, kaj si mislila s člankom na to temo v mesečniku (našem?) na info@davkoplacevalci.com. Bi bilo verjetno zanimivo, ker tudi tega še niti sam, kot sem že povedal, nisem počel. Verjetno pa bi bila vse skupaj ena velika zmeda, ko bi iskal informacijo pri brdavsih, na sodnem registru ali pri notarjih.

Barbi - 17.08.2000 - 07:14

Oče je verjetno bil član obrtne zbornice, zato predlagam, da za nasvet povprašata tudi tam; imajo dosti izkušenj, kako čim manj boleče (in finančno in glede papirjev) prenesti obrt.