krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izterjava dolgov od dolžnikov

1829  18.06.2001 - 07:48h / Ostalo / Avtor: Janez / 274 / 17

Prosim za nekaj nasvetov kako naj pridem do svojega denarja. Imam 3 kupce, ki sem jim točno pred dvema letoma opravil storitev, plačila pa še do danes nisem v celoti prejel. Te ljudi sem klical že neštetokrat, od njih sem celo dobil podpisane papirje, da mi bodo plačali celotne zneske do 31.12.2000, denarja pa še sedaj ni. Imam jih že preko vrha glave in sedaj prosim za nasvete vas, ki imate gotovo več izkušenj s tem, kako naj se lotim izterjave. Gre za okrog 800.000,00 SIT dolgov.
Kakšen je uradni postopek : ali je treba iti na policijo ali na sodišče in ali rabim odvetnika ? Koliko časa običajno traja, da preko sodišča izterjaš denar ? Kako je z obrestmi ? Kakšni so stroški izterjave ?
Vsem skupaj lepa hvala za pomoč

D. - 18.06.2001 - 08:14

Ker domnevam, da imate vsa dokazila o opravljeni storitvi jim pošljite opomine pred tožbo (obvezno s povratnico), po preteku roka za plačilo iz opomina vložite pri sodišču, kjer je sedež vašega dolžnika predlog za izvršbo (zato ne rabite odvetnika in policije). Če nima vaš dolžnik blokiranega ŽR potem gre vse skupaj hitro (2-3 tedne). Sodna taksa je odvisna od višine izvršilnega predloga, v vašem primeru pa bo verjetno od 20-30 tisočakov po predlogu.

lp d.



Janez - 18.06.2001 - 08:58

Spoštovani D.
Najlepša hvala za odgovor. Kaj pa v primeru, če so to fizične osebe in ne firme ? Jaz imam več opravka s fizičnimi osebami, vsi pa imajo precej osebnega premoženja.
Imam še naslednje vprašanje : lansko leto smo opravili storitev firmi, ki so jo konec leta zaprli, računi pa so ostali neplačani. Dobili smo samo obvestilo, da gospod, ki je bil podpisan na naročilnicah in naj bi bil direktor, zapušča firmo, lastnik firme pa je tuj državljan (ki ga ni mogoče dobiti na telefon). Danes je ta firma dejansko zaprta, za seboj je pustila polno dolgov. Kam naj se žalimo ? Ali gospod, ki je nabavljal blago in je bil samo "nameščen" direktor, res ni nič več odgovoren ? Ta tip sedaj posluje v drugi firmi in se vsem smeje v ksiht.
Lep pozdrav

STRUPEK - 18.06.2001 - 09:02

Z obilico strupenih živcev, znanjem, denarja in dobrim odvetnikom ga lahko olupiš po ZFPPod, če ni predlagal stečaja ali prisilne poravnave v določenih rokih. Za dosti manj denarja pa se mu lahko odolžiš s tres bum sistemom. Pokliči novinarja Petka, on ima veze in izkušnje s takšnimi stvarmi. Drugič pa pazi, s kom delaš, da te ne bo vsak nategnil.

Janez - 18.06.2001 - 09:43

Strupek, ko bi bil jaz tako pameten kot ti, ne bi rinil v nevšečnosti. Tako pa je kot je. Ne moreš si misliti - tip, ki nas je nategnil, je izgledal čisto pošten in z njim smo sodelovali več let. Nato pa - kot da bi mu na glavo padla opeka, se je čisto spremenil. Na koncu se ne čudim, če koga nabijejo. Izterjava lastnega denarja je res krvav posel.
Hvala za odgovore.

STRUPEK - 18.06.2001 - 10:28

Ne glede na pamet so tudi mene že nategnili. Ampak iz te šole sem se nekaj naučil. Pri denarju in ženskah ni prijateljev.

D. - 18.06.2001 - 10:16

Če gre za fizične osebe, lahko vložite izvršilni predlog za rubež iz npr. osebnih prejemkov (plače) ali premoženja (v tem primeru boste morali po sklepu sodišča, da dovolijo izvršbo premoženja, najeti izvršitelja, kateri bo za vas zarubil premoženje). Izvršitelju boste seveda morali dati avans za delo.

lp d.

D. - 18.06.2001 - 08:14

Ker domnevam, da imate vsa dokazila o opravljeni storitvi jim pošljite opomine pred tožbo (obvezno s povratnico), po preteku roka za plačilo iz opomina vložite pri sodišču, kjer je sedež vašega dolžnika predlog za izvršbo (zato ne rabite odvetnika in policije). Če nima vaš dolžnik blokiranega ŽR potem gre vse skupaj hitro (2-3 tedne). Sodna taksa je odvisna od višine izvršilnega predloga, v vašem primeru pa bo verjetno od 20-30 tisočakov po predlogu.

lp d.



Ali - 18.06.2001 - 08:46

Hvala, D.,
ker je to zelo aktualno vprašanje, ste pomagali več osebam. lp Ali

Nina - 18.06.2001 - 11:19

Še ena, bolj horror rešitev. Če imate kakšen davčni dolg, vam bo te terjatve z veseljem izterjal davčni organ, v kolikor seveda obstajajo in so resnične ter izterljive.

LP, Nina

Črni Orel - 18.06.2001 - 11:27

Hja, tudi mi smo tožili s.p.-ja preko sodišča, plačali smo takse, po kakem letu ali več pa smo dobili odgovor, da mu ne morejo zarubiti, ker nima denarja na računu! Se vprašam, kje je smisel sodišča? Od takrat, kljub pisnemu povpraševanju na sodišču, ni nobenega odgovora!

nevednez - 18.06.2001 - 22:47

Orel ne ga lomit, rubi se z ziroja, pa premicne stvari na sedezih s.p. jev, razen ce ti ne dolguje zelo veliko, bo izvrsitelj pac pobral Tv, pralni stroj, etc. mucna zadeva, vsak ki ima, bi placal. Si imel slabega advokata ali pa sploh ne ?

neznalica - 18.06.2001 - 15:37

Nina, povej kaj več o tem! Ali se te res tudi v praksi dela? Če davčnega dolga še nimam ga bom pa ustvarila.

STARI POŠTAR - 18.06.2001 - 20:46

Nina nana, zato, neznalica, nič ne bo. Brdavsi niso izterjevalna služba za podjetja. Oni izterjujejo samo svoje terjatve. Če v postopku izterjave davčnega dolga slučajno vržejo oči na terjatve davčnega dolžnika, potem obvestijo dolžnikovega dolžnika, da mora sredstva nakazati njim namesto upniku. Če jim uspe dobiti denar, so srečni, v nasprotnem primeru se pa tudi slučajno ne pretegnejo.
P.S.: Nina, saj si tudi ti tako mislila, ali ne?

Nina - 19.06.2001 - 07:23

Add P.S.)Točno tako sem mislila.

LP.Nina

Iva - 19.06.2001 - 06:31

Niti pod razno ni tako enostavno!
Stranka (s.p.) je imela neplačane prispevke za dva meseca in samo pri enem kupcu cca 10.000 DEM terjatev, starih od 30 dni do enega leta in pol. Aprila je oddala vlogo za rubež teh terjatev za poplačilo prispevkov, do realizacije pa je prišlo šele avgusta, po štirih mesecih, kljub temu, da je postopek tekel tekoče - brez ugovora kupca na sklep in brez pritožbe na odločbo. Po enem mesecu od oddaje vloge so uspeli napisati sklep in po treh mesecih odločbo, po štirih mesecih pa sklep o izvršbi na osnovi odločbe. Dacarji so se strašno upirali, da so sploh sprejeli vlogo, ker naj ne bi bili izterjevalna služba. V času od oddaje vloge pa do dejanskega rubeža terjatve pa so dacarji naši stranki kar dvakrat posegli na žiro račun.
Zato če boste šli v tak način izterjave (pogoj mislim da je še vedno, da terjatev ni stara več kot tri mesece) in si mislite zaradi tega narediti davčni dolg, takoj po oddaji vloge ta davčni dolg tudi plačajte, sicer se Vam bodo usedli na žiro račun. DURS pač najprej poterja od davčnih zavezancev in jih pri izterjavi ne ustavi niti dejstvo, da je izdana pravnomočna odločba o rubežu terjatve, s katero bo poplačan davčni dolg.
Da ne govorim o tem, da so ljudje na DURSU kot fijakarski konji: samo naravnost, ne levo, ne desno, in nimajo pojma kaj dela nekdo v isti pisarni za sosednjo pisalno mizo (razen če kolega "obdeluje" kakšnega zanimivega zavezanca, takrat se zelo zanimajo za delo kolegov).

Z izterjavo preko sodišča pa je (iz lasnih izkušenj) takole: na sam sklep o izvršbi smo pri enem sodišču čakali samo 2 tedna, pri drugem pa 8 mesecev. Oba sklepa smo prejeli v začetku tega meseca, denar pa bo, ko bo... Po enem letu (če ne bo imel dolžnik prilivov) bo banka oz. APP sklep vrnila, potem gremo na rubež premičnin, nepremičnin (če jih dolžnik ima)........ nikoli dokončana kruta zgodba.
LP

neznalica - 19.06.2001 - 11:05

Pazi, da ti terjatev ne zastara!! Preden iztečejo tri leta že iz previdnosti vloži izvršilni predlog. Če potrebuješ pomoč se javi.

ikra - 19.06.2001 - 19:57

Se strinjam, da je izterjava dolžnikov krvav posel. Problem nastane, ko na sodišču dobiš rešeno izvršbo in tvoj dolžnik ne sprejema oz. na Pošti ne dviguje priporočene pošiljke. Tako pač ostane tvoja rešena izvršba že dobro leto in pol na sodišču in čaka na zastarelost.
Veliko sreče.