krpan in druščina postani član

Naslov teme: odgovornost

1794  13.06.2001 - 21:32h / Ostalo / Avtor: lenka / 102 / 23

Vesela bi bila vašega nasveta v zvezi z odgovornostjo.
V koliko odgovorna oseba v podjetju poslovno nepotreben strošek opredeli kot poslovni strošek in ga kot takega potrdi (npr.: zabava za delavce podjetja), računovodstvo pa ga knjiži v skladu z njegovo opredelitvijo, ali je za to odgovoren ali soodgovoren tudi računovodja?
P.S.: Podjetje nima pravilnika o računovodstvu.

STARI POŠTAR - 13.06.2001 - 22:01

Računovodja mora odgovorno osebo opozoriti na nepravilnost, ki jo opazi. Odgovornosti pa se vsekakor reši, če pridobi od "odgovorne osebe" poseben pisni nalog za knjiženje, torej takega, iz katerega bo jasno razvidno, da "odgovorna oseba" po opozorilu še vedno zahteva nepravilno knjiženje.
P.S.: Kaj pa kontrolna funkcija?

lenka - 13.06.2001 - 22:11

Hvala Poštarju za odgovor - ni me potolažil. Kontrolna funkcija, praviš.
V malem podjetju, kjer je ena oseba lastnik in seveda tudi direktor?!!!!!

cilka - 14.06.2001 - 07:27

mi smo rešili to tako, da na prejet račun direktor napiše :
sprejeto. odrejam knjiženje. in seveda podpis

Barbi - 14.06.2001 - 08:03

Pri nas je ista situacija, lastnik je tudi direktor in podpisuje vse račune. Karkoli je "čudnega", lastnoročno na račun napiše, kaj je in kot tako se knjiži; kao poslovne malice za poslovnega partnerja tega in tega, najemi igrišča za rekreacijo s poslovnimi partnerji...

TOM - 14.06.2001 - 08:07

Jaz sicer ne delam v servisu, vendar se bi takemu knjiženju uprl in mu poskušal dokazati, da nima prav (SRS, ostali zakoni,...)

revez - 14.06.2001 - 08:21

V podjetju, kjer je isti človek edini lastnik in direktor ???

Zavod za zaposlovanje vabi ...

Sandra - 14.06.2001 - 08:31

Kako pa ena računovodkinja ve, da je nek strošek poslovno nepotreben?

Moram povedati, da sem jaz direktorica firme. Eni računovodkinji pa že ne bom dovolila, da mi bo izločala račune.

Jaz zelo rada igram tenis s poslovnimi partnerji. Seveda račun plača moja firma, včasih njihova. Tak račun je strošek, in še kako poslovno potreben.

Na vse odločbe in zapisnike se je treba pritožit, pa bo. Davčna utaja pa to ni, ker ni taksativno našteto, kaj je oz. ni strošek.

Bee - 14.06.2001 - 08:42

Lepo, da ste nas računovodje dali na svoje mesto. ENA računovodkinja - ENA mala smet v podjetju. Z užitkom je delati s tako pametnimi direktorji.

MACA - 14.06.2001 - 09:17

Se popolnoma strinjam z Bee, samo upam, da takih direktorjev ni veliko....je dosti takih, ki znajo bolj pametno izkoristiti svoje računovodkinje in vedo, s katerimi stvarmi se ni potrebno obremenjevati, zakaj sploh imajo zaposleno računovodkinjo!!!!!!!!!!Žalostno!!!!

Gospa direktorca, vedno sem vedela, da se da z direktorji veliko bolj pametno pogovoriti-za njih nismo samo ena računovodkinja, ampak oseba, ki ve kaj je njeno delo in vredna spoštovanja!!!

Pozdrav!

Sandra - 14.06.2001 - 09:26

Zelo čustven odziv, pa vendarle računovodja mora držat z direktorjem in ne z davčno inšpekcijo.

Se motim?

ŽIVA - 14.06.2001 - 09:50

Tudi "ENA" računovodkinja se mora držati predpisov, ne pa bilo nič narobe
če bi jih poznala in spoštovala tudi gospa direktorica.
Glede na to kakšno "vrednost" ima vaša računovodkinja ste jo verjetno
razrešili vseh odgovornosti.

Sandra - 14.06.2001 - 12:24

Ti si tud ena. Kje pa piše, da je odgovorna računovodkinja?

Za vse prekrške je odgovorna gospodarska družba in direktor. Ražinovodkinja pa samo poknjiži.

A si ti že slišala za Nalog za knjižbo? Ta nalog podpiše direktor in ne računovodkinja. Hvala bogu.

Zaradi tega je pa toliko čudnih zapisnikov od inšpekcij. Ko se pa nihče ne upa pritožit. Reveži.

Jaz bom pa še naprej veselo igrala tenis s poslovnimi partnerji.

Bee - 14.06.2001 - 10:16

Računovodja drži direktorjem, ravno zato ga ščiti pred napačnimi prikazovanji podatkov, ki jih vsaka davčna inšpekcija lahko sankcionira. Če to ni delovanje v prid podjetja, potem se bom prekvalificirala v direktorico in izumila čarobno palico,s katero bom brdavse prepričala, da je moje poslovanje brezhibno. Imate sploh kakšen pravilnik o računovodstvu in odgovornosti ??

sraka - 14.06.2001 - 18:22

No ja, takim kot si ti inšektorji zabrišejo ven vse, kar se le da. Povečajo osnovo, zaračunajo kazen, zamudne in še kaj. Potem bi te pa rada vidla, kako boš držala roko v roki z računovodkinjo! V trenutku boš pozabila kakšna navodila si dajala direktorica eni računovodkinji in ona bo kriva za vse nepravilnosti. Pa nimam nič proti rekreaciji s poslovnim partnerjem.

Mojca - 14.06.2001 - 11:11

Uuuuuu, s takšnim odnosom si se pa na pravi strani znašla, ljubica!! Si predstavljam, da je v tvoji firmi vse v najlešem redu, če imaš takšen odnos do svojih zaposlenih, ki se OČITNO na stroko in zakone spoznajo DOSTI bolje kot ti!

ANTIBRDAVS - 14.06.2001 - 12:00

Bodite no malo bolj kul. Sandra kot odgovorna oseba pravne osebe je dala vedeti, da z argumentom se da tudi pri brdavsih nekaj doseči, sicer pa se pač začne spor. Dejstvo je, da ona kot odgovorna oseba pravne osebe in zakoniti zastopnik družbe tako ali tako odgovarja, ne glede na to, kaj ji računovodstvo knjiži. Pri nas so brdavsi lasni izdali tako odločbo.
Popolnoma pa se strinjam z njo, da gresta direktor in računovodja z roko v roki. Tudi jaz pri čudnih dogodkih opozorim na verodostojnost listine in zahtevam pisni nalog (to že rekel Stari poštar in ostal živ). Vendar pa se z direktorjem nikoli ne kregam, saj je odgovorna oseba v vsakem primeru on.
Poleg tega pa je potrebno poznati še sankcije: v konkretnem primeru bodo pač brdavsi vrgli strošek iz davčne bilance ven, utaja pa to vsekakor ni!
Se strinjate? Pa ne biti preveč dlakocepski, četudi smo računovodje!

Sandra - 14.06.2001 - 12:30

Hvala.

Nekako imam občutek, ko berem tele forume, kot da so računovodkinje izpostave davčne službe.

Na ta način si bodo inšpektorji upali vse več. Beri sporočilo Paule: Poleg registra potnih nalogov še rdečo vrtnico, zvezano z notarsko vrvico.

Torej, če bo Paula Registru potnih nalogov priložila rdečo vrtnico in jo zvezala z notarsko vrtnico, jo jaz ne bom.

Paula pa naj dela za druge firme.

lenka - 14.06.2001 - 20:47

Hojla vsem, posebej še gospe direktorici!
Cesaričino klepetalnico sem odkrila šele včeraj in prav vesela sem, da je odziv na moje vprašanje tolikšen. Med delovnim časom nisem imela časa
"pokukati" na splet, zato morda malo kasen odziv.
Gospa direktorica nam je vsem računovodjem "odprla oči" in če bo moj direktor naslednjič peljal svojo moško družbo v Lajfa na striptiz, mu niti slučajno ne bom oporekal "poslovno potrebnost" tega stroška. Navsezadnje moramo na direktorje, še posebej takšne, ki so tudi edini lastniki firme, vsi zaposlenci maksimalno "pazit", saj če jih "trefne" gre "cu grund" firma in z njo tudi vsa delovna mesta v tej firmi, a ne Sandra?

Paula - 15.06.2001 - 17:17

Očitno še nisi imela v hiši brdavsa/inje, ki misli, da je Bog/inja!

Mi jih imamo vsakodnevno in prav dobro vem, kje se je težavam bolje izognitim, predvsem pa, kdaj lahko z malo truda dosežemo cilj - davčno priznan odhodek. Praviloma jo stranke kar dobro odnesejo.

LP

Mare - 14.06.2001 - 13:03

Sandra ima prav. Doslej ni bil še noben računovodja niti računovodski servis kaznovan, ker je knjižil po nalogu direktorja.

Drugo pa je, ko je računovodja ali blagajnik kradel denar iz blagajne. Torej poneverba itd. O tem se sedaj ne pogovarjamo.

AP - 14.06.2001 - 17:29

Ja, mi v računovodstvu smo res Ene navadne zgage, ki samo gledajo, kako bodo direktorja čimbolj ožele, in ne bo mogel bogi revež niti do vode in tenisa.
Pri nas je to že dolgo razčiščeno: direktor je car. Če pljune na fikus, in reče : "Poknjiži, prekleto!", urno kakor mravljice zbežimo v svoj kot, spišemo temeljnico (strošek vzdrževanja, protikonto obveznost do direktorja), damo v podpis, mirno poknjižimo.... in mirno spimo.

lenka - 14.06.2001 - 20:55

Hvala, samo to me je v bistvu zanimalo. S svojim direktorjem se sama prav fajn razumem, mislim da bi se s trditvijo, da sem mu "desna roka" tudi on strinjal. A če so zadeve preveč očitne in jih pred "dacarji" nikakor ne bi mogla zagovarjati - no za take primere me je zanimalo, ali sem morda soodgovorna. Ker mi nekako ne diši, da bi se za njegove žure morala kjerkoli in kadarkoli zagovarjati jaz.
lp

obligacija - 14.06.2001 - 22:11

Gospa direktorica je vehementno korajžna, ko bodo pridšli inšpektorji
pa bo kot moker cucek. Govorim iz svojih izkušenj. Tisti direktorji,
ki se delajo najbolj korajžne, pred inšpektorji "odpovedo" nato pa
še kako prav pridejo računovodje.