krpan in druščina postani član

Naslov teme: upokojenec se lahko zaposli do 4.ure dnevno

9690  28.12.2005 - 15:23h / Ostalo / Avtor: / 86 / 4

Danes sem od delavke na SPIZ-u izvedela, da se lahko upokojenec ponovno zaposli npr.v d.o.o. in brez problema prejema pokojnino dalje.Pogoj je le, da ne sklene delovnega razmerja za več kot polovični delovni čas oz.največ za 20 ur tedensko.Višina plače iz delovnega razmerja ni pomembna za ohranitev že pridobljenih pravic ( prejemanja celotne pokojnine ).
Mi lahko kdo to informacijo potrdi, ovrže...? Ker je tema aktualna bo vsakršnje mnenje dobrodošlo.

Matjaž K - 28.12.2005 - 15:36

Nisem sicer preveril, če so se navedeni členi ZPIZ-1 vmes kaj spremenili, ampak v osnovi velja naslednje:

1. odstavek 178. člena (Ponoven vstop v zavarovanje) ZPIZ-1 določa, da pridobi uživalec pokojnine, ki na območju Republike Slovenije oziroma v tujini ponovno sklene delovno razmerje, je izvoljen ali imenovan za nosilca javne ali druge funkcije, za katero prejema plačo oziroma nadomestilo plače za opravljanje te funkcije, ali začne opravljati dejavnost, na podlagi katere je zavarovan, lastnost zavarovanca in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje.

V skladu z 2. odstavkom 178. člena ZPIZ-1 se, ne glede na določbo prejšnjega (t.j. 1. odstavka), upravičencu izplačuje polovica pokojnine, če je zaposlen z največ polovico polnega delovnega časa.

Polovica pokojnine se upravičencu izplačuje v skladu z določili 58. člena (Delna pokojnina) ZPIZ-1. V skladu s 1. odstavkom tega člena lahko zavarovanec, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, pridobi pravico do delne pokojnine, če je v delovnem razmerju z največ polovico polnega delovnega časa.

Delna pokojnina se zavarovancu odmeri v skladu z določili 2. odstavka 58. člena ZPIZ-1, tj. v višini polovice starostne pokojnine, ki mu gre na dan uveljavitve delne pokojnine, glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, pokojninsko osnovo in starost in se potem usklajuje kot druge pokojnine.

Pojem delne pokojnine je opredeljen v 3. alinei 8. člena ZPIZ-1:

»Delna pokojnina: starostna pokojnina, ki se delavcu, ki je po upokojitvi ostal oziroma ponovno vstopil v delovno razmerje s skrajšanim delovnim časom, izplačuje v sorazmerju s skrajšanjem polnega delovnega časa«.

kača - 29.12.2005 - 18:18

183.člen znesek pokojnine se ne zmanjša, če povprečni mesečni dohodek ne presega 55% povprečne mesečne minimalne plače za koledarsko leto, za katero je bila obračunana dohodnina.

Matjaž K - 29.12.2005 - 18:43

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1F)

12. člen

183. člen se črta.

kekica - 30.12.2005 - 08:33

Želela bi ugotoviti, na kakšen način lahko upokojenec poleg pokojnine še pridobiva redna finančna sredstva, ki mu bo jih banka priznala za najem kredita za nakup stanovanja.Namerava ustanoviti d.o.o., pokojnini se pa ne želi odpovedati,zato me zanima, ali je glede na predhodno navedeno pogodba o poslovodenju pravi način za pridobivanje rednih, dodatnih finančnih sredstev.V novoustanovljeni d.o.o. bo hčerka sklenila redno delovno razmerje.Veselim se kakšnega pametnega nasveta in naj živi in se razvija klub davkoplačevalcev in vodstvo superdavkov, da bomo posamezni računovodje lažje opravljali svoje poslanstvo.